“ČUDO” NA MARTINJSKOM PROŠTENJU

tekst i foto: Alfred Matijašević

IMG_7892Stružec- Gornja Stubica/ Kako to obično biva, dogodi se drugačije no što se čovjeku čini. Nekoliko udruga iz Gornjostubičkoga kraja, evo sada već po peti puta, upriličuje Martinjsko proštenje.

Za tu prigodu, pozvan je i naš KUD “Stružec”, koji godinama izuzetno dobro surađuje s
Udrugom žena Hum Stubički, s Puhačkim orkestrom VZG Gornja Stubica …

Naravno, obradovali smo se pozivu i prihvatili ga – jedino nam je vrijeme malo remetilo cijeli ugođaj; naime, kišica je rominjala i izazivala podosta sumnje, jer je veoma nezgodno nastupati i stajati u nošnjama na otvorenome, a ruho se ipak ne smije namočiti. Ne pomažu tu ni kišobrani ni kabanice.

No, nebo je ipak imalo samilosti i niski kišni oblaci su se suzdržali barem na tren, dok je trajala procesija s kipom sv. Martina (kojeg su ponosno nosile naše kudovke) do kapelice na Martinbregu u Slanom Potoku, gdje se okupilo tristotinjak posjetitelja na svečanoj proštenjačkoj meši, koju je supredvodio domaćin, vlč. Dubravko Škrljin-Hren – izuzetno dragi prijatelj Moslavine, s kojim smo bili zajedno i na prošlogodišnjem Hodočašću Svetome ocu u Vatikan, u zahvalu za njegovu posjetu Hrvatskoj.

Proštenjačko ozračje i toplina duha domaćih ljudi i hodočasnika, bio je dodatan poticaj svečarskom ambijentu u proslavi svetkovine sv. Martina.

Kad, vidi čuda – netom završetak misnoga slavlja, dolazi na red i pučki dio slavlja – pojavljuje se veliki biškup, sv. Martin i u trenu se rasplinuše svi oblaci  iznad stubičkoga kraja, jarko sunce se pojavi  s plavetnila nebeskih visina i obasja Martinbreg, gdje je započelo krštenje mošteka.

Mošteka smo pokrstili, pak smo si zaigrali i zapopevali – baš onak’, kak’ se to inače dijela v kajkavskim krajevima. Na obližnjem vidikovcu iznad Martinbrega, Udruga Gornjostubičke luči, mještana i udruge lovaca, sagradili su predivnu platformu za turističko razgledanje ovoga kraja; no nije to sve, ovdje se izuzetno slavi i štuje Blažena djevica Marija i za ovu prigodu, vrijedne ruke vjernika i nadasve mladih, okupljenih oko vlč. Dubravka – sagradila je pored samoga vidikovca, kapelicu Majke Božje Stubičke, što svakoj duši koja se ovamo uputi, podaje veliki mir i spokoj, okupan u predivnom pogledu prema stubičkome kraju.

Za sada je uspon mukotrpan po raskvašenom putu, ali nama koji smo se odvažili poći na taj put i nazočiti blagoslovu ove kapelice (vlč. Josip Čulig iz Slanog Potoka) i dodatne motivacije od strane Gornjostubičkog gradonačelnika g. Jasmina Krizmanić, rastjerale su sve predrasude – ići ili ne ići po ovakovome vremenu i terenu.

Da, onda se nastavlja drugi dio “čuda” – ponajprije kišica, pa dolazak velikoga biškupa i “otvaranje” sunčanoga neba; moštek je pokrstil i nestal, a onda se je pak zamračilo i počelo je opet kišiti …Skoro za ne povjerovati!

Dobro, mi si bumo vinčeka spili i čekali ponovni dolazak velikoga biškupa, a možda i ponovni susret sa zagorskim bregima i plemenitim ljudima stubičkoga kraja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments