RUŽI SILAĐEV – NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Dani hrvatske knjige i riječi u Subotici: Ruži Silađev nagrada za životno djelo na području književnosti

Izvor: Hrvatska riječ, Subotica

Subotica/ U okviru »Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova« u Hrvatskom kulurnom centru »Bunjevačko kolo« održana Multimedijalna večer na kojoj se uz, svečani program, tradicionalno dodjeljuju nagrade vezane uz knjigu i književnost ovdašnjih Hrvata.

Organizacijski odbor 21. Dana HKR-a nagradu za životno djelo na području književnosti za 2022. odlučio je dodijeliti Ruži Silađev iz Sonte, spisateljici koja osim zavičajne tematike čuva i svoju sonćansku ikavicu (ujedno i dugogodišnjoj suradnici Hrvatskoga glasa Berlin, op.u.).

Nagrada »Emerik Pavić« za najbolju knjigu u 2021. godini pripala je knjizi sabranih pjesama Vojislava Sekelja »Više, više od riječi« čiji je priređivač Mirko Kopunović.

Trijenalna nagrada (razdoblje 2019. -2021.) za najbolju knjigu na području znanosti i publicistike »Tomo Vereš« dodijeljena je Olgi Šram za monografiju »Cilika Dulić Kasiba«.

U ime glavnog organizatora Dana, Hrvatske čitaonice, Katarina Čeliković i Bernadica Ivanković govorile su o bogatom četverodnevnom programu ovogodišnje manifestacije te ukratko podsjetile na aktivnosti pokrenute u proteklih, jubilarnih 20 godina te udruge.

Predstavljena je i knjiška produkcija ovdašnjih Hrvata u proteklih godinu dana o kojoj je govorila profesorica književnosti Nevena Mlinko Baštovanović.

U kulturno-umjetničkom programu našla se riječ i rič u različitim izričajima – u glazbi, govoru, poeziji. Nastupili su: HGU »Festival bunjevački pisama« iz Subotice sa svojim vokalnim solistima, »Kraljice Bodroga« iz Monoštora, pjesnik Željko Šeremešić te gosti iz Osijeka – Ženska pjevačka skupina »Šokice« i Tena Sesar Babić koji su predstavili fenomen bećarca iz istočne Hrvatske upisan na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.

Multimedijalnoj večeri nazočili su predstavnici hrvatske diplomacije, HNV-a, DSHV-a, AP Vojvodine, Grada Subotice i NIU »Hrvatska riječ«.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments