KAKO JE LIPO HODITI

“S one bane mora” – izložba o moliškim Hrvatima u Varšavi

prilog: Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim

Varšava/ Udruga Jedna musika uz suradnju  udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim započele su projekt pod nazivom “Kako je lipo hoditi“.

U sklopu projekta, u subotu 19. studenoga u  Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Varšavi, veleposlanik Tomislav Vidošević otvorio je Izložbu o moliškim Hrvatima, naslova “S one bane mora”.

Naglasio je značaj očuvanja identiteta, običaja i jezika kojim se još uvijek nakon 5 stoljeća služi jedinstvena hrvatska zajednica u regiji Molise, te iznimnu važnost potpore koju toj zajednici pruža u prvom redu Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Antonella D’Antuono predsjednica udruge “Jedna Musika” iz Kruča, ujedno i predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH govorila je o hrvatskim mjestima Kruču (Acquaviva Collecroce), Filiču (San Felice del Molise) i Mundimitru (Montemitro) te o Hrvatima koji su jedinstveni primjer u svijetu u očuvanju pripadnosti hrvatskom narodu kao i u uspostavljanju prijateljskih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, te šire u Europi i svijetu.

Potpredsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim Zrinka Bačić, voditeljica projekta “S one bane mora” je napomenula da je projekt zamišljen kako bi privukao pozornost javnosti fotografijama s motivima prirode i kulturne baštine moliških Hrvata. Ciljevi i svrha ovog projekta su prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta, te promoviranje znamenitosti i ljepota kraja u kojem moliški Hrvati žive i gaje svoje korijene već više od 500 godina.

Prikazom fotografija vidljiva je ljubav i zajedništvo male zajednice moliških Hrvata. Prikazana su tri prekrasna mala mjesta, njihovi trgovi, kalete i sakralne građevine koje neodoljivo podsjećaju na gradiće na hrvatskoj obali, od Istre do Konavala. Kruč, Filić i Montemitro, mali kameni gradovi, uistinu su primorska Hrvatska u malome, smještena na jugu Apeninskoga poluotoka.

Zrinka Bačić, predstavila je poseban projekt udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim čija je voditeljice projekta Ane Kovačević „Novi život stare kravate“ koji je oduševio sve prisutne goste, te su iskazali zainteresiranost za predstavljanje projekta i suradnju.

Uz članove hrvatske zajednice, roditelje i djecu okupljene oko Hrvatske škole u Varšavi, hrvatske svećenike, profesore sa Sveučilišta u Varšavi i Krakowu, lektore i studente, počasne konzule Republike Hrvatske u Poljskoj, te niz uglednih gostiju iz Poljske koji surađuju s Veleposlanstvom, na predstavljanju i otvorenju izložbe sudjelovali su i počasni gosti, direktor Talijanskog kulturnog instituta u Varšavi Fabio Troisi i veleposlanik Republike Slovenije u Poljskoj Bojan Pograjc.

Za članove hrvatske zajednice u Poljskoj i goste Veleposlanstva organizirana je misa u Veleposlanstvu u prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata.

Po završetku upriličen je bogati domjenak s izvornim moliškim i hrvatskim specijalitetima i vinima.

Udruga Jedna musika u suradnji udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim zahvaljuje veleposlaniku Tomislavu Vidoševiću i djelatnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Varšavi na gostoprimstvu i podršci u realizaciji početka ovog projekta.

Od srca zahvaljujemo Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske za financijsku potporu bez koje ostvarenje projekta ne bi bilo moguće.

3 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments