JOŠ NIKOLA DAROVE DIJELI

prilog: Đuro Ružičić

Duge dvije godine bez službenih događanja ali Hrvatska kulturna udruga Velebit nije mirno čekala već je svaki trenutak iskoristila kako bi nastavila sa uspješnijim djelovanjem.  U tom periodu, točnije 2020. godine bila je 30. obljetnica folklora na Bodenskom jezeru koja iz poznatih razloga nije održana.

Prvi folklorni koraci nastali su u prošlom stoljeću, krajem devedesete godine s djecom novonastale Hrvatske dopunske škole. Učiteljica je bila gospođa Dubravka Popović koja je  pokrenula jedan hvale vrijedan projekt koji traje i danas. Od tada, Velebit predstavlja hrvatske običaje, prenosi hrvatsku tradiciju, te ponosno razvija  hrvatski barjak kroz razne projekte u kulturi i sportu na području Bodenskog jezera i šire.

Ovu veliku obljetnicu obilježili su prigodom proslave sv. Nikole koja je održana 10. prosinca ove godine u Obereschachu. Ovogodišnje Nikolinje nadmašilo je sva prijašnja jer bilo je posebno sadržajno i bogato.

Program je počeo nastupom Hrvatske dopunske nastave s područja Friedrichshafena, Ravensburga, Wangena i Mengena pod vodstvom učiteljice Tonke Galić-Hrkač, a pozornica i djeca su bili ukrašeni znakovima nadolazećeg Božiča.

Uslijedio je jednako zapažen nastup članova Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Ruža” iz Filderstadta izvođenjem poskočice Linđo, a zvukovi ljerice nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Nakon nastupa na veliku radost 50-tak djece na pozornici se pojavio “sv. Nikola” s punom vrećom poklona, a djeca su uživala družeći se i fotografirajući s najdražim svecem.

Uslijedilo je obraćanje predsjednika Vjekoslava Pavkovića koji je zajedno sa svojim suradnicima Matijasom Milošem i Markom Stipanovićem, zaslužnim članovina koji su ostavili neizbrisiv trag kroz proteklih 30 godina, podijelio zahvalnice i prigodne poklone. Uz Viktora Mrzleckog, bivšeg predsjednika koji je svoju zahvalnicu primio u Varaždinu. na pozornicu su došli i: Marija Stipanović, Marijana Herceg i Aron Toth i preuzeli zaslužene nagrade.

Plesnu i zabavnu večer otvorili su članovi tamburaškog sastava “Biseri”, a pred oko 600 gostiju do sitnih sati nastavio bend “Unikom”.

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments