PRIČE IZ KOVČEGA

Fariy tale suitcase

Uredništvo

Nedavno su dalmatinskiportal.hr i silueta.net (u rubrici Hrvatski kreativci) na svojim stranicama predstavili magistru ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Anteu Malenica Krešić, Splićanku koja je osmislila originalni i neobičnu igračku za djecu predškolske dobi.

Fariy tale suitcase je kovčeg koji u sebi skriva scenografiju djetetove najdraže i najčitanije slikovnice.

Autorica iza sebe ima deset godina iskustva rada u jaslicama i vrtiću. Dobivši svoje dijete (djevojčicu) pomno joj je birala svaku igračku, priklonivši se uglavnom onim drvenim, a izbjegavajući plastične.

S obzirom da je sa svojom kćeri bila kući do njezine treće godine, to joj je omogućilo da za nju osmisli i nešto što sama može izraditi od prirodnih materijala (drva, konca, vune, kartona, papira,  plodova iz prirode…) poput godišnjih doba, morskoga dna…

Iz tih improvizacija, iz kojih je njezino dijete zorno vidjelo što se, primjerice, događa s drvećem i lišćem tijekom proljeća i jeseni izrodila se ideja koju do sada nije vidjela na tržištu. Nit vodilja su joj bile slikovnice i priče, koje čita svojoj kćeri, a koje se mogu zorno prikazati unutar kovčega. Cilj njenog rada je da kod djece potiče razvoj govora, kreativnost i  maštovitost.

“Iako sam se oprostila od svijeta vrtića, izrađujući kovčege veliki dio mene ostaje vezan uz njih, samo na način koji mene više ispunjava.” zaključuje Antea i dodaje: „Ideja s kovčezima se rađala skoro tri godine tijekom koje sam pratila što se sve nudi djeci, pogotovo preko Instagrama, a u realizaciju zamišljenog krenula sam ovog proljeća. S obzirom na to da su slikovnice bitan dio djetetova odrastanja prva me inspirirala vjerojatno najpoznatija od svih na ovim prostorima, a to je „Ježeva kućica“ Branka Ćopića, koju su roditelji i meni čitali. Uz nju sam, do sada, izradila i kovčege za slikovnice: “Gladna gusjenica”, “Najotmjeniji div u gradu”, “Tri praščića”, ”Mala krtice, otvori mi vrata! “, “Kućicu treba dijeliti”, “Maca Papučarica” i “Peppa Pig”.

„Svaka slikovnica zahtijeva poseban pristup, pa mi za izradu jednog kovčežića okvirno trebaju dva tjedna, no kada mi inspiracija neda mira napravim ga i u nekoliko dana. Uglavnom, sve ovisi o slojevitosti priče i broju detalja koje treba izraditi. Glavni materijal mi je konac, filc i drvo, a vještinama kukičanja i crtanja temperama ili vodenim bojama stvaram priču. Tijekom šetnje skupljam grane, grančice, male češere, kamenčiće, napuštene puževe kućice i sve što mi može koristiti u radu“, kaže maštovita Antea i dodaje:

„Vjerujem da radim nešto kvalitetno u svijetu svakojakih plastičnih igračaka i svega što se nudi našoj djeci. Reakcije roditelja su odlične, a djeca različito reagiraju: od početne zbunjenosti i iznenađenja izazvane sadržajem kovčega do  veselja i spremnosti na igru.“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments