RIJEČI POTICAJA I POTPORE

Naša sopranistica Evelin Novak nakon odstupanja s dužnosti generalnog glazbenog direktora berlinske Staatsoper, Daniela Barenboima: “Svijetu ste darovali puno, sad dopustite da on daruje Vas!”

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Dugim pljeskom i glasnim odobravanjem pozdravila je publika orkestar i pjevače, sve sudionike izvrsne operne izvedbe La Boheme Giacoma Puccinnia u berlinskoj Staatsoper unter den Linden  s kraja prošloga tjedna.

Dirigentskom palicom orkestar je vodio Massimo Zanetti a u romantično-tragičnoj glazbenoj priči sudjelovali su, između ostalih, i naši izvrsni bas bariton David Oštrek (Colinne) i sopranistica Evelin Novak (Musetta). Bila je to jedna od posljednjih, izvrsnih izvedbi La Boheme u ovoj sezoni. Pravi glazbeni užitak.

S puno topline i nostalgije mogu se prisjetiti vremena dolaska naše sopranistice Evelin Novak u Berlin. Bilo je to 2009. godine. Po završetku studija glazbe u Stuttgartu 2008., Evelin Novak se našla na audiciji u Berlinu, pred glazbenim znalcem i poznatim dirigentom Danielom Barenboimom.

Tada zabilježena anegdota govori kako se čuveni glazbenik na audiciji kod naše Evelin raspitivao o tome odakle dolazi, što se u Hrvatskoj jede, što najradije kuha. A nakon pjevanja, oduševljeno je rekao: “Neće Vam trebati kuhanje, Vi ostajete kod nas!”

Tada je Evelin Novak postala članicom Međunarodnog opernog studija berlinske Staatsoper u koji su dospijevali iznimni talenti iz cijelog svijeta. Sjećam se i njene premijerne uloge u predstavi Viva la Mamma te moje prve (i meni najdraže) fotografije Evelin Novak ispred Staatsoper.

Svoju je priliku i rad u Opernom studiju naša vrijedna i talentirana glazbenica izvrsno iskoristila te je već u sezoni 2011./2012. dobila stalni angažman u Staatsoper.

Od tada do danas otpjevane su i odgledane brojne uloge i predstave kako u Berlinu tako i u Hrvatskoj i širom Europe i Svijeta.

Evelin Novak je predivna zvijezda berlinske operne scene i uistinu pravo blago i kulturni i glazbeni most, rado viđena u obje države, Hrvatskoj i Njemačkoj, Zagrebu i Berlinu, Dubrovniku i Dresdenu…

Ovih dana je generalni glazbeni ravnatelj Državne opere, Daniel Barenboim, u osobnoj izjavi najavio kako se radi zdravstvenih problema  krajem siječnja povlači s te odgovorne dužnosti. U objavi se između ostalog kaže:

»Nažalost, moje zdravlje se znatno pogoršalo tijekom protekle godine. Ne mogu više pružati razinu izvedbe koju s pravom traži generalni glazbeni ravnatelj. Stoga molim za razumijevanje da od 31. siječnja 2023. odustajem od ovog položaja. Molim senatora za kulturu da na taj datum raskine ugovor između nas.

Od 1992. godine služio sam kao glavni glazbeni ravnatelj Staatsoper Unter den Linden Berlin. Godine su nas glazbeno i osobno inspirirale u svakom pogledu. Vjerujem da smo Staatsoper i ja bili vrlo sretni jedno s drugim. Posebno sam sretan i ponosan što me je Staatskapelle odabrala za svog glavnog dirigenta za života. S godinama smo postali glazbena obitelj i tako ćemo i ostati. Ja poštujem sve članove Staatskapelle, čak i one koji su od tada otišli. Ali izražavam i divljenje pjevačima, članovima zbora i svim ostalim djelatnicima Državne opere… Naravno, ostat ću usko povezan s glazbom – dok sam živ – i spreman sam nastaviti dirigirati i u budućnosti, a posebno Staatskapelle Berlin.”

Na ovu izjavu maestra Barenboima osvrnula se i naša Evelin Novak sljedećim riječima:

Činjenica da se naš voljeni maestro odriče dužnosti generalnog glazbenog direktora Državne opere čini me beskrajno tužnom i žalosnom.

Rijetko kad sam od jedne osobe mogla toliko naučiti koliko od njega. Kad sam mu pjevala prije mnogo godina, još kao studentica, plakala sam od sreće radi tog jedinstvenog susreta. Od tada mi je dozvoljeno pjevati u nekim njegovim produkcijama i koncertima. Moj osobni vrhunac, međutim, bio je prošle godine kada mi je povjerio Fiordiligi u “Cos ì fan tutte”. Nakon probe ansambla, rekao mi: “Tako si se lijepo razvila kod nas. Ponosan sam na tebe! “

Hvala Maestro, beskrajno sam Vam zahvalna za sve što ste mi omogućili, i što sam kroz Vas doživjela, makar i kao slušatelj Vaših proba. Molim Vas, brzo ozdravite i uživajte u zasluženom odmoru. Svijetu ste darovali puno, sad dopustite da on daruje Vas.”

Vjerujemo kako su riječi potpore i hvale koje je maestro Barenboim u godinama iza upućivao našoj Evelin Novak pozitivno utjecale na njen pjevački razvoj i put pa vjerujemo i kako riječi potpore Evelin Novak upućene njemu, mogu biti radost i dragocjen životni poticaj.

Želimo im oboma i zdravstveno i glazbeno zadovoljstvo i postignuće u danima i godini pred nama.

 

 

5 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments