OTIŠLA JE MIMICA

IN MEMORIAM

Mimica Halkijević (15.02.1948. – 27.01.2023.)

U Zagrebu je, u 75. godini života nakon duge i teške bolesti, preminula Mimica Halkijević, rođena Auguštan.

Rođena je 15. veljače 1948. godine u mjestu Martinšćina, općina Zlatar. Upravo u tom mjestu gdje je počela svoj život koji ju je kasnije vodio svijetom, zatvoren je krug te je  danas, na groblju u Martinšćini, pored roditelja, Mimica našla svoje vječno počivalište.

Pisac ovih redova nije osobno poznavao Mimicu, naši životi u Berlinu vremenski su se razmimoišli, no današnji razgovor s ljudima s kojima je zajedno povremeno provodila berlinsko vrijeme, govori mi kako je bila draga, nadarena, aktivna i vrlo cijenjena osoba. Svi odreda s kojima sam razgovarala svjedočili su o samozatajnom životu u Berlinu, Pere i Mimice, vjenčanih 11.10.1969. i darovanih djetetom, kćerkom Klaudijom, kasnije i dvjema unučicama.

Naši dragi u Berlinu: Elizabeta, Zdenka, Ivan, Jelena… pa Mimicina rođakinja Ljubica, svatko od njih je dodao mrvicu više svjetla na život nepoznate mi osobe, u tolikoj mjeri osvježavajući to vrijeme, da evo, imam dojam da sam Mimicu i sama poznavala.

Suprug Pero, rodom iz Oriovca kod Slavonskog Broda i Mimica, bili su aktivni u  “Brođanima” prije njihova osamostaljenja a kasnije aktivni članovi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin. Mimica je bila nadarena za dekoraciju, crtanje, slikanje. Puno lijepih riječi o bračnom paru Halkijević i namjerama osnovati društvo povratnika, rekao mi je Ivan Frigan, nekad u dva mandata predsjednik Hrvatske zajednice Berlin. Tamo devedesetih godina preselili su u svoj dom u Sesvetskom Kraljevcu gdje su provodili svoje umirovljeničke dane. Jelena Knezović se prisjetila kako je Mimica ukrašavala i slikala s puno entuzijazma. A Zdenka Panovski reče kako još doma ima jednu Mimicinu sliku koju joj je darovala za 50. rođendan. Sjeća se da je Pero bio u prvoj postavi Zbora a oboje su vrlo aktivno djelovali humanitarno u akcijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

Vi koji čitate ove redove, možda ćete o Mimici znati i koji podatak više, možda ste ju i bolje poznavali od nas koji ovo pišemo. Ako je tako, javite se i dopunite naša zajednička sjećanja u komentarima ovog teksta. Mi, evo, svjedočimo o tome kako ovi redovi nastaju i zahvaljujući prvoj informaciji o Mimičinom odlasku od Elizabete Kopić. Svi gore ispisani redovi govore i  kako zajedno znamo nešto više. Svako slovo spušteno na prazan papir odaje poštovanje i pažnju prema pokojnici i našu svijest da je nečiji život zavrijedio i dostojan oproštaj i rastanak. Ovaj Mimičin, protkan našim razgovorima o njoj i vremenu u kojem se Mimicu poznavalo, ponukao je ugodna sjećanja i virtualne susrete onih koji se dugo nisu sreli. Mimicu bi to vrlo radovalo.

Obitelji Mimice Halkijević, suprugu Peri i kćerki Klaudiji, unukama Miji i Kim, te ostaloj rodbini i prijateljima pokojnice, upućujemo toplu sućut.

Počivala u miru Božjemu!

3.7 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments