IZLOŽBA KIPARICE ANITE BOŽINOVSKE

HRVATI U MAKEDONIJI
piše: Ljerka Totch Naumova
Kumanovo/
Izložbu skulptura umjetnice  mr. Anete Božinove zvanično je  11. svibnja, u Umjetničkoj galeriji u Kumanovu, proglasio otvorenom N.E. Zlatko Kramarić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Makedoniji.
Iz  obimnog opusa mr. Anete Božinove, kiparice  iz Skopja, predstavljeno je 13 skulptura izrađenih u mramoru, aluminiju, majolici i bronci.
Inače, Aneta Božinova, članica Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji,  diplomirala  je na FLU  u Skopju odsjek kiparstva u klasi prof. Stefana Manevskog, a magistrirala je u klasi glasovitog kipara  Dragana Popovskog-Dade. Realizirala je četrnaest samostalnih izložbi u Makedoniji, Hrvatskoj, Njemackoj, Austriji, Bugarskoj, Francuskoj,   a sudjelovala je i u velikom broju  skupnih izložbi. O izloženim djelima umjetnice  govorila je Violeta Krstić, povjesničar umjetnosti i članica ZHRM, koja je između ostalog istakla:Stvaralaštvo mr. Anete Božinove obiluje brojnim istraživanjima forme koja je prepoznatljiva po svojoj suptilnosti, linearnosti, a ujedno i ekspresivnoj dramatičnoj snazi,po arabesknoj ritmici, istančanom suodnosu tordiranih i distordiranih površina koje emaniraju obilje refleksija svjetlosti i energetskog naboja koji odražava njenu intenciju u potrazi za preoblikovanjem energije.  Kružnica kao dio sistema njene opservacije  simbolizira protok i ciklično obnavljanje energije u prirodi, a ujedno akcentirane  perforacije formi dolovljavaju ezoteričnost suodnosa  svjetlosnih luminiscencija, obilja neuhvatljivih ritmova i  snažno sugestivnih formi, koje grade jedan dojmljiv autentičan ugođaj.
Izložbu su  organizirali ZHRM – ogranak Kumanovo, Fondacija za kulturu i šport potporom   gradonačelnika i savjeta općine Kumanovo. Na izložbi koja će trajati do 19. svibnja prisutnima se obratio Jovica Stankovski, ravnatelj  Nacionalne ustanove Muzej Kumanovo, u čijem sustavu je i Umjetnička galerija, potom Jakov Lambaša koordinator kumanovskog ogranka ZHRM i  Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova.
Izložbi  je nazočio veliki broj  zaljubljenika umjetnosti.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments