KONTEJNERA I IGARA

ZNA SE!!!
piše. Emil Cipar

Kao i svakog Hrvata koji nije upleten u bilo kakvu korupcijsku aferu, koji nema nikakvih političkih ambicija i koji osjeća odgovornost za napisanu riječ …nakon presude Haaškog suda osuo me osjećaj nemoći.
Digla se velika hajka u Hrvatskoj. Svi komentiraju, bune se, protestiraju… svi se osjećaju prevareni i izdani.
Problem nastaje kada počenemo tražiti krivca. Svi znamo tko nije kriv …to smo mi pojedinačno, ali pronaći krivca …e to je već malo teže.
Najgore u svemu je što se iz ovog teškog položaja pokušavaju stvoriti jeftini politički poeni, što se nastoji iz ovog hrvatskog zla izvući još neka korist.
A moguće je to, jer se Hrvati poslovično prave blesavi i dopuštaju da u njihovo ime govori zločinačka organizacija, koja je zemlju dovela na rub propasti. Dopuštamo krivcima da nam pokazuju pravac i put i način koji su nam navodno jedini spas.
Koliko naivan treba biti i vjerovati da je članstvo u EU jedini izlaz za Hrvatsku. Ono odgovara samo trenutnoj političkoj eliti, jer će im članstvo osigurati osobnu korist. Za ostatak Hrvata ono znači gubljenje svakog identiteta.
Jezik …hrvatski jezik je prvi na udaru. Ne štiti ga Zakon o jeziku, pa je izložen utjecaju tuđica preko svake mjere. Za desetak godina neće biti hrvatskog jezika.
A nisu jezik uništili Srbi, Nijemci, Mađari, Turci… Uništavamo ga sami, kao što uništavamo druge vrijednosti …ponos, čast, poštenje…
Nakon sramne presude Hrvatska vlada nam prodaje ispraznicu …diplomatska ofenziva. Udruženim snagama dokazati će svijetu da nismo genocidni narod da su naši generali nevini.
Pitam se šta su radili do sada. Zar nisu i prije znali zbog čega se sudi našim generalima u Hagu. Zar nisu svi skupa bili duboko umješani u dilanje transkripata i štetno natezanje oko topničkih dnevnika.
Osjetimo mi to već odavno da je Haaški proces dio trgovine oko ulaska u EU.
A tu nebi smjelo trgovine. Ne može se baš sve izraziti u eurima. Čast i ponos nacije …na primjer.

Dobro …ostavimo se svega toga. O tome je ionako dosta pisano, rečeno, komentirano. Posvetimo se osnovnijem problemu, a to je kruh naš svagdašnji. Imamo li ga dovoljno? Hoćemo li ga imati sutra, hoće li ga imati naša djeca.
Svi smo svjesni činjenice da u Hrvatskoj ne postoji strategija razvoja ničeg, a ponajmanje hrvatskog sela, da nam je proizvodnja hrane zadnja rupa na svirali, a područja zasađena pšenicom, kukuruzom i krumpirom nedostatna. Iako, imamo dovoljno obradivih površina da prehranimo stanovništvo Hrvatske, pa čak i da ponešto izvezemo, prehrambene proizvode uvozimo. Kvaliteta tih uvezenih proizvoda, dakako, vrlo je diskutabilna.

Kruh je kruh …i Hrvatima je očito svejedno pravi li se on od uvežene ili od domaće pšenice. Činjenica jest da smo u prehrani ovisni o kretanju cijena na globalnom tržištu. Ali cijena hrane na svjetskom tržištu porasla je za 36 posto u odnosu na prošlu godinu.

To je bilanca dvadesetgodišnje glupe politike, koja redovno na izborima dobija novi legitimitet i koja je razjebala sve vrijednosti i sve ono što nas je činilo ponosnim, prkosnim i slobodnim narodom. I sada …ta ista nomenklatura pokušava prodati još preostale komadiće obiteljskog srebra i uvjerava nas da je Europska Unija za nas obećana zemlja.

Ne libe se svojem narodu lagati u oči, iskrivljivati činjenice, prikrivati istinu… Licemjerno nas uvjeravaju da je prodaja državnih obveznica korisna za Hrvatsku i hvale se postignutim novim zaduženjima.
Ako netko misli da ćemo u EU proći kao Grčka i Portugal i da možemo očekivati novčanu potporu …grdno se vara. Naš inozemni dug drukčije je strukturiran i svaka pomoć izvana ide na račun našeg suvereniteta od kojega ionako nije ostalo puno.

Navikli smo na udarce i poraze, ali iz njih nismo naučili ništa. Svaki peti Hrvat živi na rubu siromaštva, a imamo nekolicinu koji se svojim …na sumnjivi način stečenim bogatsvom, javno hvale.

Sve je to moguće u zemlji u kojoj je lopovluk dio sustava. Sve je moguće, jer smo koruptni do koštane srži i nemamo oslonac na kojega bi se mogli osloniti i kojemu bi mogli vjerovati. Nemamo individualnu svijest i hrabrosti pokušati nešto sasvim novo, kao što su nedavno učinili građani Baden- Würtenberga. Oni su napravili zaokret od 180 stupnjeva i izabrali zelenu politiku.

Mi uporno biramo iste face, iste lopove… i oni nesmetano prodaju sve naše resurse. Za nagradu, ili za kaznu mi im trajno dajemo povjerenje u nadi da će oni sami od sebe slomiti nos.

Zbog toga mi se Haaška presuda čini logičnom. Ništa bolje nismo ni zaslužili u državi koju još nazivamo svojom i u kojoj je više umirovljenika i korisnika državnog proračuna, nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji.

Nadajmo se samo da ćemo imati dovoljno kontejnera po kojima ćemo moći tražiti za jestivim, kada …i ako nas banda lopovska uspije uvući u ropstvo Europske Unije.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Da sve više Hrvata dobi svoj posao a ne da traže hranu u kontenjerima. Hrvatima trebaju političari uz sve znanje i vrline… koji vide u naprjed posao.A ne da izmisle za nekoga radno mjesto.. posao da ga zaposle. Slažem se da politika može ljude učiniti dinamičnim, inače stagnacija. Hrvatskoj je potrebna poltika kulture stvaralaštva i privrede,koja će da stvori okvire za gospodarsku i društvenu strategiju te strategiju zapošljivanja koja će funkcionirati da radnici i zaposlenici dobe svoju plaću za zarađeno,slično kao što ih dobe i drugi zaposlenici i radnici u Evropskim i Svjedskim demokradskim zemljama.Kada bi sve funkcioniralo kako treba.Hrvati… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Sada još i ovo

Društvena mreža građana
Transparent “HDZ – Nikad više” ispred Tuđmanove rodne kuće
– Time smo i na samom korijenu organizacije za zločinački pothvat poručili da je 20 godina otimačine i razaranja bilo ne samo dosta nego i previše, poručuju iz Društvene mreže građana. Isti transparent postavili su i u Zadru

Izvor:Večernji-list

Josip Mayer
12 years ago

Upravo Papa i mene podsjeti na to. Nije samo dovoljno ni važno mahati repom pred Evropom i znati kako, već je tu potrebno i ponašati znati, kako sa sobom uzeti sve ljudske vrednote posebno one koje se vežu uz roditelje i djecu za koje uvjek rado kažemo i spominjemo da su nam najveće bogatstvo,pri čemu ne zaboraviti na one stare,siromašne,neimoćne i nemoćne. Uz druge vjernike i odočasnike Papa je posvetio i naše političare,što ne znači samo radi Evropske unije već i za to da im Bog pamet rasvjetli kako da ih se nešto dojmi,da se više brinu u općim vrijednostima… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Papa volimo te O Svetom Ocu Papi mogao bi pisati do nedogled svejedno na kojoj internetskoj stranici jer znam da ne mogu nigdje pogriješiti kada se radi o dobrome čovjeku dolazeći iz Vatikana koji je prvi priznao Hrvatsku kao slobudnu suverenu demokradsku držau. Papa je i danas sa nama Sv.Otac Papa donosi nam novu nadu stariima odraslima a posebno mladima ali i snagu za novi početak drago je i meni vidjeti toliko mladi okupljeni u Zagrebu oko Sv.Oca Pape koji mu se od svega srca vesele,uzvikujući mu ..Papa volimo te..Mladi traže uzore koji ćeim ponuditi i dati daljnji smisao živora… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Emil nastavlja: Dobro …ostavimo se svega toga. O tome je ionako dosta pisano, rečeno, komentirano. Posvetimo se osnovnijem problemu, a to je kruh naš svagdašnji. Imamo li ga dovoljno? Hoćemo li ga imati sutra, hoće li ga imati naša djeca. —————————————— Kruh naš svagdanji je upravo to vrlo važno Upravo i zbog toga i zbog društvenih i gospodarskih razloga je i Sv.Otac Papa danas posjetio Hrvatsku. Te naglasio ovim riječima Sveti Otac: Od samih početaka, vaš narod pripada Europi Dođite k nama i tamo ćete uživati u miru i blagostanju kršćanstva demokradskih načela zajednički sa svima nama. Podsjetimo se da… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Dragi gospodine Emile i drugi preostali Sigurno je da promjena mora biti jer će hrvatski građani na ovakav način pogotovo oni uz štap teško preživjeti. Ali se one ne mogu same od sebe dogoditi jer se je na tome premalo radilo. I sam idem od toga da će se u Hrvatskim građanima čim prije promjeniti svijest,najkasnije u vrijeme izbora. Jer oni su odlučujući kako i sa kojom ekipom će Hrvatska dalje ploviti. Hrvati još imaju vremena nakon izbora prije ulaska u Evropsku uniju mnogo čega na bolje promjeniti,samo je potrebno htjeti i na tome neumorno raditi.Za razliku od naših političara… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Emile i Ivek Milčec i drugi preostali I Hrvatska dijaspora će trebati u 21 stoleću drugačije višestrano razmišljati. Treba je i nove stranke preispitati te imati u obziru i njih, Nije baš tako da ni sam ne mozgam na više strana za razliku opet od pojedinaca…gdi smo..i kuda ćemo..kuda srljamo..i što se događa..Hrvatska momentalno sve više tone u dug,, još malo teško će se sakupiti novaca i za kontenjere..valjda ih neće ni trebati…neće se imati što u njih valjano ni baciti ..išla ona ili ne išla u Evropsku uniju,..Unija će joj opet trebati i morati pomoći. Ne daj bože… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani prijatelju Emile A što se sekiramo u glavno da mi imamo prirodne ljepote. O velikim bogatstvima slušali smo već i u osnovoj školi. U zadnje vrijeme vlada pojačana skepsa vjerujatno radi optužnice Hašškoga suda za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju iako se datum predviđa sasvim blizu. Manje se o Evropi negativno izražavaju političari,(osim neki miniornih vođe stranaka),više obični ljudi. Dapače iak i kritično nastrojeni političari zajedno sa njima i dio vrha Katoličke crkve nisu odbacili ideju ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.Oni drugi su pak govorili,što će nam EU mi imamo naše more naše prirodne ljepote,oni trebaju nas a ne… Read more »

Ivek Milčec,Zagreb
12 years ago

Da,poštovani kolega Emil, tak je te rekli bismo mi kajkavci.I još ova HDZ-a vlast, koja već gotovo osam godina,s manjim ministarskim izmjenama vodi ovu našu napaćenu zemlju ima obraza s prstom upirati u one koji joj,s pravom,prigovaraju i misle da bi zbog mnogih korupcijskih afera u koje su duboko upleteni bivši istaknuti članovi(Sanader,Polančec,Barišić itd.)trebala izgubiti na skorim,parlamentarnim izborima i sjesti u oporbene klupe.Ne mogu vjerovati,iako je u Hrvata sve moguće,da će ovakvome HDZ-u birači dati povjerenje da sastavi novu hrvatsku Vladu. Već potrošene floskule da je lijevi centar još uvijek projugoslavenski nastojen,priča je za naivne i politički slijepe.Biračko tijelo je,u… Read more »