U SEOSKOM DVORIŠTU

Priča za djecu ( i odrasle s dječjom dušom)

piše: Sanja Rotim

U jednom seoskom dvorištu trčkarale su veselo pernate životinje među kojima mnogobrojne koke, jedan pijetao, fazan i paun.

Među kokama daleko najljepša je sigurno bila koka Zina sa svojim perjem bijelim kao snijeg.

Pijetao, fazan i paun su bili mnogo zaljubljeni u nju i svaki od njih je imao namjeru osvojiti njezino srce.

Koka Zina je bila svjesna svoje ljepote ali nije bila uobražena. Slagala se dobro s ostalim kokama i među njima nije bilo nikada zavisti.

“Svatko od nas je lijep na svoj način”, mislila je koka Zina ne razumjevši zašto su baš svi nju gledali s takvim interesom.

Pijetao, paun i fazan su oduvijek bili dobri prijatelji i složili su se kako neće prekinuti prijateljstvo ako se jedan od njih zaruči sa dotičnom kokom. Pijetao i paun su bili sigurni da će oni osvojiti srce koke Zine, bili su sigurni da ona ne bi odoljela njihovom šarmu.

Pijetao je bio ponosan na svoju crvenu krestu i obično bi odjevao crvene džempere koji su se uz nju slagali. Mislio je da bi se tako koka Zina sigurno zaljubila u njega. Kada bi je susreo počeo bi glasno kukurikati i šepuriti se.

“Kukurikuuuuu”, podigao bi glavu i išao naprijed i nazad ponosno. Ali koka Zina ne bi obraćala pozornost na njega.

“Uobraženi pijetao”, mislila je koka Zina i smijala se.

Paun ne bi nosio odjeću jer je želio pokazati svoje prelijepo šareno perje.

“Meni sigurno neće odoljeti”, mislio je pun sebe. Raširio bi svoj rep živopisnih boja u lepezu koja je bila doista lijepa, moralo se priznati. I on bi hodao naokolo čim bi ugledao koku Zinu. Ali ona je izgledala posve nezainteresirana i za njega unatoč ljepoti njegova repa.

Fazan nije bio umišljen jer je mislio da nema ništa posebno čime bi se mogao hvaliti. Iz tog razloga nije hodao uobraženo ispred koke Zine kao što su to radili pijetao i paun. Namignuo joj je simpatično i odmah osvojio njezino srce. Koka Zina mu je odgovorila na isti način, namignuvši mu. Zajedno su veselo odlepršali. Pijetao i paun se nisu mogli načuditi kako je koka Zina od njih trojice izabrala fazana koji je po njihovom mišljenju sigurno bio najmanje lijep.

Od tada je prošlo mnogo godina. Koka Zina i fazan su još uvijek zajedno i žive sretno dok su pijetao i paun preboljeli koku Zinu. Paun se ponovno zaljubio ali u jednu drugu koku, koku Tinu. Kada je htio osvojiti njezino srce ponovno se počeo šepuriti i širiti svoj rep u lepezu ali se sjetio fazana i pomislio da je možda bolje samo namignuti joj. Koki Tini se svidio simpatični paun i zaručili su se. Ista se ljubavna priča desila između pijetla i koke Nine.

Sada u tom seoskom dvorištu trčkaraju veselo tri para i sve to zahvaljujući jednom običnom migu oka.

5 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hida
Hida
1 year ago

Bravo tetka svaka pohvala🥰❤❤
Tvoja Monika.R i Hida.R