NOVA STRATEGIJA HRVATSKOG TURIZMA

Na mađunarodnom sajmu turizma u Berlinu Hrvatsku predstavlja Hrvatska turistička zajednica sa 20 turističkih zajednica i drugih turističkih subjekata.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Međunarodni sajam turističke branše, Internacionalna turistička burza ili skraćeno rečeno ITB, otvorio je, po prvi puta nakon pandemije i bez ograničenja, svoja vrata turističkoj struci iz cijeloga svijeta.

Ovaj sajam, s tradicijom od 1966. godine, slovi kao jedan od najznačajnijih turističkih skupova u svijetu i kao posljednji orjentir, odnosno posljednji u nizu sajmova turizma prije nadolazeće ljetne sezone.

Na sajmu sudjeluje oko 5.000 izlagača iz 161 zemlje svijeta. Zemlja partner Sajma je Gruzija.

Hrvatska se predstavlja na lijepo uređenom štandu u dvorani 1.2. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, u sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu predstavlja 20 suizlagača, odnosno turističkih zajednica i drugih turističkih subjekata.

Prvoga dana održavanja sajma, Hrvatska je organizirala konferenciju za medije. Pred brojnim i zainteresiranim predstavnicima medija pojavili su se Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Gordan Bakota, veleposlanik RH u SR Njemačkoj i Romeo Draghicchi, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj.

Govorilo se o novoj strategiji održivog turizma do 2030. godine fokusiranoj na kvalitetnu ponudu u svim regijama, uz obraćanje pozornosti na okoliš i ljude, kako lokalne, tako i turiste. A novinari su pokazali zanimanje za dostupnost destinacija, odnosno saobraćajnu, posebno avio povezanost Hrvatske s Njemačkom.

Ministrica Brnjac je nakon konferencije izjavila:

“Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje u Berlinu nakon Münchena gdje smo bili zemlja partner. Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica danas ovdje s više od 20 izlagača s nama. Bitno je se prezentirati u Berlinu, Njemačka nam je važno tržište, to smo svi čuli i danas, veliki je interes njemačkih medija uopće bio i za prezetnaciju. Ono što ih najviše zanima je koji su to načini, kako će Hrvatska postati turistički održiva, što planiramo, investicije koje su preko 289 milinuna eura vrijednosti upravo za održivi turizam. Ulažemo u cjelogodišnji turizam, ulažemo u zdravstveni turizam kako na kontinentu, tako i na obali i otocima. Isto tako razvijamo aktivni turizam, čuli ste danas upravo je veliki interes za aktivni turizam, za održivi turizam i to upravo to, znači da smo i strateške ciljeve odlično posložili i zato što su po prvi puta naši strateški ciljevi povezani sa izvorima financiranja. Ono što ih je zanimalo i ono što su vidjeli i čuli je da održivost nije samo riječ već nešto što Hrvatska provodi. Pokazano je zanimanje i za povezanost Hrvatske, kako zračnim putem, tako i željeznice. Najavili smo svakako kako će se i u Hrvatskoj u sljedećem periodu najveći dio investicija ulagati upravo u željezničku infratstrukturu, nove zračne linije će omogućiti bolje povezivanje što Berlina sa našim gradovima, ne samo sa Zagrebom već i sa ostatkom, najavili smo naravno i nastavak linije koja će biti iz Berlina za Split. Trenutačno nema direktnog leta iz Berlina za Zagreb, kreće s ljetnim redom letenja. Odradit će se jedan sastanak na razini državnih tajnika iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture upravo s tim ciljem da vidimo kako možemo poboljšati tu vezu i da barem uvedemo jednu liniju koja bi bila direktna i u zimskom dijelu između Zagreba i Berlina. Nama je intencija da imamo te linije i očekujem od diplomatskih i drugih razgovora da se to pokrene.”

Kristjan Staničić, direktor HTZ.a:

“Mi smo danas u sklopu ITB sajma u Berlinu koji se održava nakon tri godine zbog pandemije, zapravo njemačkim medijima i turističkim profesionalcima predstavili na neki način ono što je novo u Hrvatskoj u smislu pretpostavki za ostvarenje još boljih turističkih rezultata. Fokus je bio, između ostalog, i na činjenici da je Hrvatska ušla u Schengen  i Euro što će uvelike olakšati dolazak i boravak u Hrvatskoj. Dakle, nema više onih granica, obzirom da je Hrvatska auto destinacija skraćuje se put, nema više čekanja a s druge strane, puno će biti lakše i turistima, nema više konverzije eura u kune nego se plaća u eurima. Ono što je bio naglasak je kvaliteta, dakle, Hrvatska ulaže u kvalitetu. U budućem razdoblju će biti na raspolaganju 1,3 milijarde a s druge strane će ove godine izravnih ulaganja kroz potporu Ministarstva turizma i sporta, odnosno Hrvatske vlade biti na raspolaganju preko 300 milijuna eura što će multiplicirati zapravo investicije, kad uzmemo u obzir koliko će i privatni sektor ulagati. To je ono što njemačke partnere interesira, koji su novi kapaciteti, što se radi po pitanju dizanja kvalitete i kroz nekoliko konkretnih primjera smo im to i pokazali. S druge strane, naglasak je na održivosti. Dakle, korz novi strateški, marketinški, operativni plan i novu strategiju održivog razvoja turizma, hrvatski turizam će se u budućnosti razvijati u pravcu održivosti. Ministarstvo priprema tu još određene akte s kojima će definirati, ja bih rekao, uspostaviti mehanizme praćenja te održivosti kako bi i u onim špicama turističke sezone kad je intenzitet najveći, na neki način rasteretili najvažnije destinacije, odnosno one stare gradske jezgre koje su ponekad i prenapučene. S druge strane, naš je cilj raditi cjelogodišnji turizam. Da bismo to postigli bitna je i prometna povezanost između ostalog i avio poveznost. U tom smislu smo ove godine zapravo udvostručili budžet za zajedničko oglašavanje, odnosno zajedničke promotivne aktivnosti, kako smo to nazvali, sa partnerima, sa dva na četiri milijuna eura, u ovoj godini. S ključnim partnerima s njemačkog tržišta kao što je TUI, neki avio prijevoznici poput eurowingsa i ostalih, dogovorili smo već aktivnosti za ovu godinu. Isto tako imat ćemo  u fokusu i suradnju s ostalim prijevoznicima, ne samo avio prijveoznicima i ja vjerujem da ćemo i ove godine sa njemačkog tržišta ostvariti odlične turističke rezultate. Ono što je naš cilje je da ti rezultati, te brojke budu disperzirani tijekom cijele godine.”

Prema priopćenju Hrvatske turističke zajednice, TZ Međimurske županije je na ITB-u dodijeljena prestižna srebrna nagrada za održivost od strane globalne organizacije Green Destinations, čime je Međimurje postati prva županija s ovom nagradom u Hrvatskoj, ali i u široj regiji.

U sklopu hrvatskog štanda u dvorani 1.2 postavljena je zanimljia „Škrinja blaga“ s eksponatima koji prikazuju bogatu hrvatsku kulturno-povijesnu i materijalnu baštinu.

ITB 2023. traje do 09. ožujka.

..

..

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments