SURADNJA DUNAVSKIH ZEMALJA

U Berlinu odražan Donausalon, osmi po redu susret država povezanih Dunavom.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ U okviru održavanja Međunarodnog turističkog sajma (ITB) u Berlinu, održan je jučer i osmi po redu Donausalon. Skup je održan u berlinskom predstavništvu države Baden-Württemberg.

Donausalon je svojevrsni kulturni, gastronomski, turistički, kulturni i politički susret deset zemalja kroz koje protječe Dunav. Sve dunavske zemlje, točnije, njihove Turističke zajednice predstavile su na štandovima turističke prospekte, brendove, prezentirali vina, gastronomske specijalitete. Ovom zanimljivom skupu nazočili su i diplomatski predstavnici i članovi diplomatskih misija poput i hrvatskog veleposlanka Gordana Bakote sa suradnicima.

Posebno je ove godine predstavljena Moldavija. Izvrstan uvod skupu dala je Stela Botez, s pjesmama iz Moldavije svirajući uz Cobza, tradicionalni instrument iz Moldavije.

Donausalon je počeo tribinom koju je otvorio Florian Hassler, državni tajnik za političku koordinaciju i Europu, predstavnik Baden Württemberg u EU i posebni predstavnik za strategiju EU u prostoru Dunava. Florian Hessler se posebno osvrnuo na sadašnju društvenu i političku situaciju u svjetlu agresije na Ukrajinu, zaključujući kako je više nego li ikada važno da se i države iz prostora Dunava drže zajedno.

O Moldaviji i njenom putu ka Europskoj uniji govorio je Aureliu Ciocoi, veleposlanik Moldavije u Njemačkoj. A potom su u razgovoru o tom putu u podijum dikusiji sudjelovali Khatia Kikalishvili, Anton Hofreiter, Sergiu Prodan i Marieluise Beck.

Po završetku diskusije, Donausalon je nastavljen uz glazbu iz Moldavije, Rumunije, Bugarske i Mađarske a gosti su razgledali izloženo na štandovima i družili se uz raznoliku gastronomiju država koje povezuje Dunav.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments