ŠTO JE ISTINA

tekst: Sonja Breljak
kinder-vage1Berlin/ Prava je šteta pa riječi (“Stvari su sasvim jednostavne…) koje su se u nedjeljnju večer čule od predstavnika Veleposlanstva RH u Njemačkoj na sastanku Saveza Hrvatkih društava Berlina, vezane za temu “novi Zakon o prebivalištu”, nisu djelovale utješno više od jednog dana.

Naime, bilo je lijepo povjerovati u soluciju kako iseljenici prema novom Zakonu o prebivalištu imaju mogućnost izbora pa, prema riječima Vedrana Konjevoda, voditelja konzularnog odjela u Veleposlanstvu RH u Njemačkoj, mogu do kraja godine ili odjaviti prebivalište u Hrvatskoj ili prijaviti privremeni odlazak iz Republike Hrvatske.

Shodno tome, oni koji prijave privremeni odlazak iz Republike Hrvatske,  zadržavaju osobnu iskaznicu i prijavu adrese u Hrvatskoj.

Kažem, bilo je utješno, vjerovati u ovakvu soluciju u novom Zakonu o prebivalištu za iseljenike koji se velikom većinom i osjećaju baš tako, “privremeno odsutnima iz Hrvatske”.

No, informacije koje smo dobili od naših čitatelja, na žalost, govore drukčije. Govore upravo o nemogućnosti izbora.

Primjer: čitatelj Hrvatskog glasa Berlin (ime i adresa poznati uredništvu), dugogodišnji stanovnik i zaposlenik u Njemačkoj, hrvatski državljanin, informirao se o skoroj primjeni Zakona o prebivalištu. Rečeno mu je da se to da urediti u konzulatu te se, u želji da postupa prema novom zakonu, prošli mjesec tamo (u jednom od većih gradova u Njemačkoj) i javio. Želio se privremeno odjaviti, odnosno prijaviti privremeni odlazak iz RH.  Čitatelj ima stan u vlasništvu u Hrvatskoj  i stan u vlasništvu u Njemačkoj. Do sada je imao prijavu na obje adrese. No, rečeno mu je da, pošto ima stalni posao u Njemačkoj i ne zna kako će dugo boraviti u Njemačkoj, odnosno ne zna kada će se vratiti u Hrvatsku, u njegovom slučaju dolazi u obzir samo trajna odjava a ne prijava privremenog odlaska iz Hrvatske. Poništena mu je osobna iskaznica i rečeno da će o tome dobiti i pismeno rješenje putem pošte. A, da …još je i platio za to 20 eura!

-Osjećam se na neki način izigrano. Imam imovinu u Hrvatskoj, uredno plaćam sve dažbine često dolazim u Hrvatsku, a sad se nigdje ne vodim na hrvatskoj adresi. Ja sam želio prijaviti privremeni odlazak ali mi tu mogućnost nisu dali već rekli da dolazi u obzir samo odjava prebivališta te su mi poništili osobnu iskaznicu.

Što se dogodilo u ovom slučaju? I što će se događati u drugim slučajevima? O mogućnosti izbora, a posebno mogućnosti prijave privremenog odlaska iz Hrvatske i uz tu soluciju i zadržavanja osobne iskaznice, slušali smo u vrlo optimističnom pojašnjenjuVedrana Konjevoda, iz Veleposlanstva RH u Njemačkoj. No, konkretan primjer našeg čitatelja ( je li usamljen?) govori drukčije.

Što je ispravno, točno i istinito? Je li netko u konkretnom slučaju pogriješio? Ili zakon nije dovoljno precizan i jasan u slučaju dugogodišnjih iseljenika? Ili se konzulati nisu usaglasili u postupanju? Ili iseljenicima na sastanku nije rečeno ispravno tumačenje postupka koji po novom Zakonu slijedi?

Ova pitanja traže odgovore. Nadamo se kako će obećani  informativni susreti dodatno pojasniti stvari.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip M
10 years ago

Koliko je meni poznato u Hrvatskoj se 6 mjeseci ne odnosi u jednom komadu da ste odsutni u godini, već na 3 mjeseca boravka, ovisi kad se prijavite, pa onda 3 razmak, pa onda opet 3 boravak, a nema nikakove veze sa godinom, jer se to pomiče …ovisi u kojem vremenu i kada se prijavite. Mene je ta informacija skupo došla jer mi nitko nije dok nisam platio kaznu u Hrvatskoj znao točno rastumačiti kako to ide, pa sam prevukao i ako pijavljen dvanaiest dana, a za to je kazna od 3000 do 15000 kuna. Pa će se složiti sa… Read more »

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
10 years ago

Nisam ćuo da njemački penzioneri imaju problema kada preko zime odlaze u Španjolsku i tamo žive 6 mjeseci, kao i ja i supruga u Hrvatskoj. Postavio sam pitanje šefici MUP-a u Supetru, do sada nisam dobio odgovor, po našem lijepom običaju.

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
10 years ago

Cijela situacija mirisi na nekakve mahinacije kao u trecem svijetu gdje nema nikakvih ljudskih prava i zakona.
Zasto nismo to odmah saznali kad je taj zakon donesen, vjerujem da je to namjerno da se nemamo vremena zaliti ili nesto poduzeti.
Pored toga 20€ za odjavljivanje je cista pljacka, u njemackoj u vecini oblasti je to bezplatno.

Pored toga danas kad svi EU stanovnici netrebaju putovnicu vec je osobna dovoljna za kretanje na podrucju EU nama se oduzimaju osobne. Koji paradox se kod nas jos nece dogadati.

nada
nada
10 years ago

Citatelj na zalost nije usamljen; i sama sam ljetos imala isto iskustvo u domovini; na koncu sam napravila novu zurnu putovnicu koja kosta x puta vise od osobne s kojom bi sada komotno mogla po Evropi setati i zivjti. Moram reci da sam prije odlaska na odmor bila dva puta telefonski pogresno informirana sa strane djelatnice Veleposlanstva u Berlinu a isto nigdje nije pala rijec “privremeni odlazak”. Niti su djelatnici MUPA niti Veleposlanstva ispravno tumacili postupak. Sve informacije kao i precizne odgovore su gradjani-iseljenici trebali dobiti davno prije a ne pet minuta do 12 ili bolje receno pet minuta poslije… Read more »