ILUZIJA

piše: Gordana Knežević
Mišljenje i jasni stav o EU izražavala sam vrlo rano …mogla bih  se slobodno i bez pretjerivanja izraziti … još u vrijeme kada se u javnim glasilima, medijima u Hrvatskoj nije uopće spominjala na bilo koji način. Na internetskim glasilima pisalo se je i diskutiralo, i sama sam nešto o tome pisala i objavljivala, pa se sad  ne bih željela previše ponavljati.
EU nije niti zamišljena da bi donijela blagodati njezinim građanima. Prodana je pod tim geslom i floskulama, a činjenica je da je poslužila i treba i dalje služiti malobrojnoj i točno određenoj skupini ljudi koji povlače konce i zapravo se igraju nama i našim sudbinama. Sitni političari …kao što su i hrvatski …to objeručke prihvaćaju, jer i sami vide svoje na prvom mjestu, privatne interese. Za njih bi to ujedno značio i  bijeg od svake odgovornosti, od koje bježe i danas kada je više nego jasno koliko su odgovorni. Ulaskom Hrvatske u EU taj bi svoj položaj još više pojednostavili.
Bahatost i prepotenciju koju imaju danas u tom  bi slučaju bila  nemjerljiva, baš kao što je nemjerljiva i njihova nesigurnost i totalno nesnalaženje u bilo kojim političkim ili ekonomskim, evropskim, pa tako i svjetskim odnosima. Sva politika i ekonomija u Hrvatskoj svedena je jednostavno samo na krađu, a ulaskom u EU otvaraju se novi vidici samo i isključivo za njih…ne i za hrvatske građanine koji bi zasigurno gubili još više nego što gube danas.
Riječ je o čistoj kolonijalnoj politici jakih koji drže u podređenom položaju male. Zavisno o stupnju zaduženosti to ropstvo je veće ili manje, ali je u svakom slučaju ropstvo.
Smiješno je za očekivati da bi se za Hrvatsku otvorile nove šanse ulaskom u tu “papazjaniju” koja se zove EU, kada je riječ o umjetnoj, prisilnoj političko-ekonomskoj tvorevini koja je od samog početka bila u velikim problemima, u bitnim krizama koje su dovodile i dovode u pitanje njezin opstanak. Održava se još jedino zahvaljujući onima velikim i komandirajućima koji grčevito žele pod svaku cijenu zaštititi svoje interese i uloženi kapital.
Ne znam doista što bi tu imala za raditi Hrvatska, osim što Hrvatska još uvijek ima nešto što te moćnike može zanimati. A to oni žele dobiti što povoljnije i ako je moguće u bescjenje.
U tu svrhu jako dobro se trude naši političari koji čine sve da bi tu Hrvatsku do kraja prodali i rasprodali.
Same pozicije u EU za političare su vrlo primamljive, sigurne i dobro plaćene. To je jedina i isključiva činjenica oko koje se kreću svi interesi naše političke elite …kako vladajućih, tako i opozicije koja računa na smjenu vlasti i zauzimanje nekih evropskih pozicija. Ne radi se o balkanizmu niti evropeizmu, a poznavajući i navike nekih visokih evropejaca i ta vrsta usporedbe ili bolje rečeno degradiranja gubi na značaju. Što danas znači biti evropejac? Ništa…obespravljen je više nego ikada, rad se vrednuje više nego mizerno, gotovo da bismo mogli govoriti o ranom kapitalizmu.
U samoj Europskoj uniji taj kapitalizam kao društveno uređenje doživljava sve veću i jasniju sliku da je istrošen i krvoločniji nego ikad, a sve to da bi zadovoljio pohlepu kapitalista koji i sami u nekim svojim projektima gube bitku i velika uložena sredstva. EU je samo njihov način kako bi si ta sredstva nadoknadili. Svima ostalima …jedna velika iluzija i ništa više!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Nove iluzije

vjerojatno i nove ideje,verzije,i vizije će nam tek doći kad budemo u Evropi te postanemo ozbiljniji njezini članovi u velikoj obitelji.

lp-jm

Josip Mayer
12 years ago

Evropska unija

Sada je već sigurno za starije iluzija a za mlade budućnost novih izazova o pronalaženje posla
u Hrvatskoj sve do Evrposkih i svjedskih ponuda zapošljenja..

Josip Mayer
12 years ago

Još malo pa će nečija Iluzija postati naša stvarnost u kojoj se cijene umjesto iluzija,- ideje,verzije, vizije i na kraju konkretna ozbiljna djelovanja.

Josip Mayer
12 years ago

Stranke su upravo tu da sa svojom svješću i savješću služe svojim garađanima a ne obrnuto.
Iluzija je i misliti,da će sada nakon posjete Sv.Oca Pape sve od jednom samo od sebe na bolje ići

Josip Mayer
12 years ago

Poštovana Gordana Knezević

Koliko se vi god zamarali mnogi Hrvati govore ako smo već u banani onda neka to bude makar Evropska banana.

gordana knezević
gordana knezević
12 years ago

Do 2010. biti će vjerojatno zabrana slobodnog kretanja na tržištu rada, u EU nezaposlenost je velika, baš kao i razočarenje i ogorčenje građana članica EU. Zakone EU nije poštovalo gotovo 50% njezinih članica, zakoni postoje, ali su neki od njih i to vrlo bitni, naročito oni socijalni vrlo teško primjenjivi u praksi. Razlika je EU u Njemačkoj ili Italiji, a o Rumunjskoj, Bugarskoj i sl. ne bih trošila niti riječi..EU je u velikoj krizi željeli mi to priznati ili ne i zbog loših investicija, i sama Unija je vrlo upitna, i na kraju sve se opet vrti samo oko interesa… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Evo vidite dragi moji sunarodnjaci što znači učiti od drugih ,ovo nisu samo moja razmišljanja nit sam najpametniji,već sam snimao učio i proučavao uz moj Evropski i demokradski stav i svetonazor,znanje i iskustva, i rad,ujedno i Hrvatske znanstvenike,političare,psihologe,povjesničare,sociologe i još neke druge .Kako a se ne zamjerim pojedincima govoreći im direktno istinu u oči,kao što to rade strani političari kada primjera radi kažu francuzi ovako i još k tome upiru prstom a to boli pod naslovom. Ministri u Bruxellesu u ponedjeljak o nadzoru nad Hrvatskom Francuzi: Bude li RH kršila obveze, uzet ćemo joj novac iz fondova Francuski diplomati prijete… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Prema tome Onima koji samozadovoljno tvrde da nam Evropa ne treba,do obrazovane Hrvatske-a to znači do hrvatske budućnosti-nije stalo.Što se njih tiče-svi prespektivni i poduzetni mogu otići u tu svoju Evropu ili Svijet.Oni sami će samozadovoljno čuvati svoj nacionalni ponos uživajući u prirodnim ljepotama i neiskorištenim bogatstvom balkanske provincije. U politici se ipak nešto radi,ali tko će obuzdati neobuzdano građanstvo,da se od dobit plati porez da nešto i državi ono što ju slijedi,jer kako inače shvatiti da netko može od države samo nešto zahtjevati Da se ne vozi još uvjek sa vozilima poput kemikaze bez osiguranja i registerski tablica. Kada… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Tako je gospon Milčec Samo vi recite a ja ću vam pomoći Evropsaka unija nas sigurno treba jer nam nebi nudila članstvo iz samilosti,ali i mi trebamo Uniju. Trebamo njezin novac,ideje ekspertizu,pravni poredak. Naravno da u Hrvatskoj ima mnogo onih kojima ponešto od svega toga ne odgovara,jer će time biti ugrožen njihov sadašnji polužaj. U društvu u kojem se cijene znanje,i ideje političke će i prijateljske veze uvjek igrati neku ulogu,ali ne takovu kakovu danas u napredovanju pojedinaca imaju poltronstvo i podobnost. U svakome pa i najbolje uređenom društvu postoji mito,ali se u dobro organiziranoj državi ipak ne mora plaćati… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Drago i Pavao drago mi je da ste se i vi uključili

Poštovani možda mi stvarno netko od vas zna reći viziju,kuda onda Hrvatska ili koja je to iluzija,Hrvatska NE u EU Evropa će se raspasti,pa ako se Evropa raspadne zemlja će nam ostati.

Sami se necemo moci izvuci iz krize.Jer lako je reci NE Europi, a sta onda? Upravo tu viziju gospodine Drago tražim već godinama i nikako je nigdje saznati ni pročitati.

Ivek Milčec,Zagreb
12 years ago

Bit ću vrlo kratak.Ja sam za ulazak Hrvatske u EU.Zašto?Zato,što sam dugi niz godina radio u Njemačkoj,ekonomski najačoj članici EU,zaradio svoju mirovinu s kojom mogu sasvim pristojno živjeti u domovini Hrvatskoj.Kada je o izrabljivanju riječ onda nema te zemlje ili su vrlo rijetke u kojoj radnik nije izrabljivan.Nama je EU potrebna ne samo zbog plasmana i prodaje naših roba nego još više da nas sve skupa nauči nekim vrijednostima koje smo živeći u obje Jugoslavije izgubili.

Josip Mayer
12 years ago

Draga gospođo Gordana Knežević Uvjek više puta mi se nameće pitanje znadu li Hrvati uopće što žele i hoćeju. Rekli smo da više nebi ponavljali poput papige jedno te isto što smo već toliko puta čuli nije više ni primjerno jer ipak se radi na boljitku nešto,oni koji su sve to zakuhali osuđeni su na popravni. Uvjek više puta mi se nameće pitanje znadu li Hrvati uopće što žele i hoćeju. Nebi u savez sa malima neki nebi sa velikima ili bili Balkanci,još manje Jugoslaveni neki nebi bili ni Ewropljani a sami smo sebi poput suza na oku. A kome… Read more »