PAŠNJAK “IVA”

Bilješka sa zaštićenog područja…

tekst i foto: Antun Lukšić

Na osobnoj razini, priroda nam daje osjećaj mira i blagostanja, prožima nam um i tijelo, ispunjava suptilnom energijom, čini nas kreativnima.

Ne prestajemo biti zadivljeni svim onim što priroda nudi, svom tom kreacijom i bogatstvom boja, ispunjena životom raznolikih bića, bilo da ih vidimo ili pak onim, oku nevidljivom.

Lijep je naš zavičaj, treba ga sačuvati u izvornom obliku, ne mijenjati ništa, jer ovakav, on je savršen.

Smješten južno od sela Gorice u općini Dragalić, zaštićenim područjem proglašen 2010. godine, odlukom Županijske skupštine Brodsko posavske županije.

Sada o njemu vode brigu djelatnici Javne ustanove „Natura Slavonica“, na čelu sa ravnateljem Branimirom Vujčićem, mag. ing. agr i Mariom Pavičićem, dipl. ing poljoprivrede, viši stručni savjetnik.

U ljetu je prizor potpuno drugačiji, na pašnjaku planduju goveda i „Ati“ posavski, sve vrvi životom, odiše posebnim šarmom i prizorima pomalo zaboravljenim, prizorima iz nekih davnih, minulih vremena, iskonske ljepote i sjećanja.

Ovako promatrajući, kao da čujem šapat nekih davnih vremena, prirodnih meandra rijeke Save koji u ljetnim mjesecima postaju mjesta blagovanja krda goveda iz okolnih sela.

Zašao sam dublje u šumu, onako poplavljena pružala je iznimno lijep prizor, zrcalenje stabala u vodi i pokoji uzvišen humak, bjelouška koja pliva u potrazi za plijenom ili je moguće, bježala od mene.

Kako god bilo, savršena scena za snimanje filma, avantura bez kraja, statitisti gotovo da nisu ni potrebni, a glavni glumci su već tu, potpuno besplatni.

Sva ta raskoš nadohvat ruke i oka objektiva, budi plemenite osjećaje, želju za životom, boravkom u prirodi i potiče na razmišljanje o stvarnim razlozima našeg postojanja.

Odgovori naviru sami od sebe, postojimo da živimo u toj raskoši, čuvamo ju za iduće naraštaje i ponesemo lijepe uspomene sa sobom.

Izgrađen je i „čardak“, krasna drvena građevina, trudom već spomenutih djelatnika, prekrasan vidikovac na svu ljepotu koji pruža taj savršeni krajobraz.

Eh da, koliko ljepote i šarma pruža taj prirodni meandr, a da bi ste i sami spoznali o čemu vam pišem, u prilogu ove notice šaljem i fotografije.

Ako vas put nanese u ove naše krajeve iskonske, svakako posjetite zaštićeni krajobraz, biti će to vaša mala avantura, spomena vrijedna.


5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments