„BEGEGNUNG MIT OSTEUROPA“

Učenica 2.h razreda Ekonomske škole Požega VERONIKA ROSI na međunarodnome je natjecanju „Begegnung mit Osteuropa“ osvojila glavnu nagradu i studijsko putovanje u Njemačku.

Izvješće sastavila: mr. Martina Budimir, prof.

Požega-Münster/ Natjecanje „Begegnung mit Osteuropa“ već 70. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke Savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Cilj natjecanja je suradnja njemačkih škola i škola Srednje i Istočne Europe, promicanje ideje „Europa bez granica“ i kulturalne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturalnog dijaloga.

Natjecanje pomaže u prevladavanju granica u glavama ljudi, a učenice/ke potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački.

Ovogodišnji je moto natjecanja „70 Jahre Begegnung mit Osteuropa – ein Friedensprojekt!“. Na natjecanju je ove godine sudjelovalo 4.250 djece i mladih, od kojih 900 iz zemalja Srednje i Istočne Europe. U proteklih je 70 godina natjecanja na natjecanju sudjelovalo više od 3 milijuna djece i mladih s gotovo milijun radova.

Ekonomsku školu Požega ove je godine predstavljala učenica 2.h razreda VERONIKA ROSI. Učenici je mentorica bila mr. MARTINA BUDIMIR, prof., a sumentorica gospođa DANIJELA OROZ s radija Laganini FM Požega.

Veronika je odabrala temu koja povezuje radio i njemački jezik: A.2 Zeitzeichen setzen: Schülerwettbewerb “on air”. Kroz svoj je projekt trebala povezati 100. godišnjicu radioemisije „Zeitzeichen“, koja poput našeg TV Kalendara podsjeća na događaje i osobe vezane uz pojedini datum, i 70. godišnjicu natjecanja „Begegnung mit Osteuropa“.

Veronika je temu prikazala kroz podcast u kojem je na njemačkome jeziku opisala povijest natjecanja, povijest sudjelovanja požeških učenica i učenika te u kojem je intervjuirala četiri bivše natjecateljice i jednog bivšeg natjecatelja. Veronika je snimila i zvučne efekte, uz pomoć mentorice osmislila je i snimila jingle i zvučne efekte. Poslala je pitanja Marijani Jugović, Gabrielli Kopić, Sandri Marković, Mirjam Marić i Dominiku Budimiru, a oni su joj vratili snimljene odgovore koje je kasnije montirala u studiju radija Laganini FM Požega uz stručno vodstvo i pomoć gospođe Danijele Oroz. Osim toga, Veronika je osmislila digitalnu verziju igre „Tko želi biti milijunaš?“ s pitanjima vezana uz povijest natjecanja, digitalnu rođendansku čestitku i sastavila je opširan opis cijeloga projekta u kojem je dokumentirala sve korake.

Veroniku je stručni žiri sastavljen od niza nastavnica/ka, sveučilišnih profesorica i profesora, umjetnica/ka i medijskih stručnjakinja i stručnjaka nagradio glavnom nagradom (Landessiegerpreis) i studijskim putovanjem u Münster. Ovako je stručni žiri obrazložio odabir Veronikinog rada:

Liebe Veronika, dein “Zeitzeichen” überzeugt durch fundierte Recherche sowie großes und freudiges Engagement. Es ist dir gelungen, die 70 Jahre des Schülerwettbewerbs spannend und unter Berücksichtigung insbesondere eurer eigenen Wettbewerbsbeiträge nachzuzeichnen. Du zeigst, wie sehr Wettbewerbe beflügeln und für Frieden und Verständigung in Europa wirken können. Vielen Dank für diesen schönen Beitrag und herzlichen Glückwunsch!

Veronika i profesorica Budimir na studijskom su putovanju u Njemačku, uz ostale nagrađene, boravile od 12. do 17. lipnja. Predstavnice/i iz Ukrajine i Bosne i Hercegovine nisu bile/i u mogućnosti putovati. Nakon upoznavanja s nagrađenima iz Poljske, Rumunjske i Slovačke u ponedjeljak, već u utorak slijedio je bogati program: razgledavanje grada Münstera turističkim autobusom i pješice uz turističkog vodiča te posjet Picassovom muzeju. U srijedu je organiziran posjet izložbi „Das zerbrechliche Paradies“ upriličenoj u izložbenome prostoru Gasometer i posjet trgovačkome centru u Oberhausenu. U četvrtak, 15. lipnja u prostoru Kulturfabrik u gradu Krefeldu organizirano je svečano proglašenje pobjednica i pobjednika, a govor je, uz ostale ugledne osobe, držala i državna tajnica Savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija, Gonca Türkeli-Dehnert. Cijeli je događaj upotpunjen bogatim kulturno-umjetničkim programom koji su izvele njemačke učenice i učenici. Naše su se predstavnice uživo susrele i upoznale učenika Juliana koji je nagrađen i prije dvije godine za zajednički rad s našom učenicom Gabriellom Kopić (4.h). Posljednji je dan prije putovanja ujedno i najdraži učenicama i učenicima jer su ga provele/i u zabavnom parku Movie Park Germany u gradu Bottropu. U subotu su se naše predstavnice vratile kući letom za Tuzlu te su imale prilike uživati u gastronomiji i ljepoti ovoga grada.

Veronika se na studijskome putovanju upoznala s drugim zemljama i kulturama. Kroz primjenu znanja stranog jezika, razvila je toleranciju prema drugome i drugačijem, a cijelo je natjecanje, kao i njen projekt, prožeto idejom mira i suradnje među narodima. Na ovaj se način učenice i učenici potiču na poštivanje drugih, na otvorenost prema svijetu i na suradnju s pripadnicima i pripadnicama drugih nacija. Kroz natjecanje se potiče i kreativnost učenica i učenika o čemu dovoljno govori činjenica da je Veronika snimila radioemisiju na njemačkome jeziku koju je, uz dodatne materijale, pripremala nekoliko tjedana uz pomoć prijašnjih sudionica i sudionika natjecanja koji su joj dali intervju.

Profesorica Budimir učenice/ke za ovo natjecanje priprema od školske godine 2010./2011., a u posljednjih trinaest godina učenice/i kojima je mentorica, devet su puta osvojile/i pobjedničku nagradu u svojoj kategoriji (Siegerpreis). Već su tri učenice i jedan učenik do sada ukupno pet puta uspjele/i osvojiti i glavnu nagradu (Landessiegerpreis). Jedne su godine dvije učenice osvojile posebno priznanje, tj. posebnu nagradu. Sve sudionice i svi sudionici zaslužuju svaku pohvalu i čestitke za opsežne i kreativne projekte, za umjetnički izražaj i za primjenu znanja njemačkoga jezika. Rad na projektima traje i po nekoliko tjedana i izvrsna je prilika za primjenu znanja stranoga jezika, ali i za pokazati svoje talente.

 

5 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments