HRVATSKA TRADICIJA U BERLINU

tekst i foto: Sonja Breljak   ... foto album
113
Berlin/ U njemački glavni grad je stiglo “Uskrsno jaje od srca”, tradicionalna hrvatska pisanica, samo nešto viša od dva metra i oslikana rukama majstora naive: Josipa Gregurića, Đure Jakovića, Stjepana Pongraca i Zlatka Štrfičeka.

Pisanica je stigla u Berlin kao dar Turističkog saveza Koprivničko- križevačke županije berlinskoj općini Wilmersdorf-Charlottenburg a zajedno i kao dar svim građanima i posjetiteljima.

U Berlinu je ovo uskršnje jaje, postavljeno nedaleko ulaza u Zoologische Garten (kod Elefanten Tor) gdje ostaje do kraja travnja.

Svečanost u povodu ovog lijepog darivanja organiziralo je Veleposlanstvo RH u suradnji s berlinskom općinom Charlottenburg Wilmersdorf i Zološkim vrtom.

206Pred priličnim brojem zainteresiranih, o ovom projektu koji nosi simboliku darivanja i rađanja novog života, govorio je veleposlanik Ranko Vilović, potom predstavnik Općine Oliver Schruoffeneger, dr. Andreas Knieriem, direktor  berlinskog ZOO,  Zdravko Mihevc , direktor turističkog saveza Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke Županije te Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu, rodim inače iz Koprivnice. Nakon pozdrava, zahvala, pohvala i napomena, otkriveno je Uskršnje jaje od srca. 

139Potom su zaplesala djeca Maloga folklora Hrvatske kulturno umjetničke i sportske zajednice Berlin. Hrvatsku zajednicu vodi Mira Kiša a mali i srednji folklor vode Nikolina i Natalija Sučić. Ples i pjesmu prekinuo je pravi pljusak.

No, nisu se time dale smesti članice Srednjeg folklora, koje su pod zaštitom krova nad glavom, ipak zapjevale stare napjeve Moslavine, Slavonije, Posavine.

Baš su i djeca i roditelji koji su djecu vodili i dovode na probe folklora i nastupe, pa i one koje prekine kiša poput ovog u Zoologische Garten, zaslužili i priznanje i pljesak i pohvale. Bez njihova praktičnog sudjelovanja, rada i uživanja u hrvatskoj tradiciji i kulturi kroz ples i pjesmu, ne bi bilo ni živog identiteta kao sastavnog dijela ovog multietničkoga grada.

Tom živom identitetu ovoga grada doprinos upravo i daje, oslikano uskrsno jaje koje u sebi nosi poruke prijateljstva, darivanja i uskrsne radosti.

165

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments