PREDSTAVLJENA “TIHA MOĆ…”

U Veleposlanstvu Repubike Hrvatske predstavljana nova knjiga nadbiskupa dr Nikole Eterovića, papinskog nuncija u Njemačkoj, naslova “Tiha moć-Diplomacija Svete stolice”.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ U Veleposlanstvu Republike Hrvatske je na događaju kojemu je domaćin bio veleposlanik Gordan Bakota, predstavljena knjiga papinskog nuncija, nadbibskupa dr Nikole Eterovića naslova “Tiha moć –  Diplomacija Svete stolice“.

Panel raspravu u kojoj su, pored autora dr Eterovića, sudjelovali i dr Claudia Stahl i generalni konzul u Dusseldorfu, povjesničar dr Ivan Bulić, moderirao je Ivan Marić, tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske.

Lijep događaj na kojemu je predstavljeno jedno vrijedno autorsko djelo, svojim glasom i divnim izvedbama arija “Na gondoli”, “Mala Floramy”, “Majka” i “Serenada”, domaćih autora Tijardovića, Zajca i Hatzea, još je ugodnijim učinila naša sopranistica Evelin Novak, uz pratnju pijanistice Satomi Nishi, obje članice berlinske Staatsoper.

Nikola Eterović je rođen 20. siječnja 1951. godine u Pučišćima na otoku Braču. Školovan je na Braču, u Splitu i u Rimu gdje je studirao na sveučilištu Gregoriana a potom je, nakon zaređenja, pohađao i diplomatsku akademiju u Rimu. Obavljao je brojne diplomatske dužnosti u Obali Bjelokosti, Španjolskoj, Nikaragvi, bio glavni tajnik Svjetske biskupske sinode, apostolski nuncij u Ukrajini te od 2003. godine i diplomatski predstavnik Vatikana u Njemačkoj.

Vatikan je najmanja država na svijetu, a ujedno i sjedište jedne od najvećih organizacija na svijetu: oko 1,37 milijardi ljudi pripada Katoličkoj crkvi, što odgovara oko 18 posto svjetske populacije“. Ili, kako to kaže nadbiskup Nikola Eterović  u knjizi “Tiha moć – Diplomacija Svete stolice”: “Nema zemlje bez katolika”.

Glavna tema knjige  je vanjska politika Svete stolice, koja danas održava diplomatske odnose sa 186 država. Knjiga ima skoro 400 stranica i šest poglavlja s posebnim osvrtom na dva važna događaja i ulogu vatikanske diplomacije u njima, to su pad Berlinskoga zida te međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije.

Postavlja se pitanje što znači diplomacija u 21. stoljeću, u doba kada lideri zemalja neposredno komuniciraju sms-ovima, telefonima, kada smo svjedoci da su društvene mreže važnije od pojedinih doplomatskih sastanaka i da je medijska prezentacija onoga što radimo postala kod mnogih nešto što je bit i srž svakoga posla. U nekom globalnom okruženju, dozvolio bih da citiram papu Franju koji govori da se nalazimo zapravo u okružju trećeg svjetskog rata, dakle, vrlo složenim globalnim okolnostima, okolonostima ruske agresije na Ukrajinu i okolnostima, kako kaže papa Franjo, čak šezdesetak ratova koji se u ovom trenutku vode diljem svijeta. Ja mislim da ova knjiga od nadbiskupa i doajena diplomacije Nikole Eterovića pod naslovom “Tiha moć- Diplomacija Svete stolice” dokazuje upravo suprotno od moje uvodne misli, dokazuje da je diplomacija u 21. stoljeću i te kako bitna, i te kako važna. I na kraju krajeva, Sveta stolica koju na tako dobar način predstavlja Nikola Eterović je najstarija diplomacija u svijetu, ona je diplomacija etike, diplomacija temeljena na moralu a ja bih posebno naglasio i diplomacija i vanjska politika kojoj je zadatak mir u svijetu i zaštita ljudskih prava, toliko potrebnih u ovom 21. stoljeću. U tom kontkestu, nadbiskup Nikola Eterović je jedan od najcjenjenijih  diplomata Svete stolice. Koliko je važan diplomata Svete stolice govori podatak da je bio nuncij u jednoj Ukrajini, danas ključnoj zemlji Europe i sada nuncij u Njemačkoj, zemlji posebno važnoj za nas. I nije samo svjedok ključnih vremena za osamostaljenje i priznanje Republike Hrvatske već i aktivni, aktivni  čimbenik u ovome što je bilo najvažnije, pomoći u priznanju naše domovine Republike Hrvatske i Republike Slovenije u tom razdoblju o čemu piše i u svojoj knjizi i to je dovoljan pokazatelj koliko je bitan čimbenik vatikanske diplomacije diljem svijeta. Želio bih reći da je ova knjiga za nas sve diplomate važna literatura da prepoznamo kako najstarija diplomacija u svijetu djeluje u nizu događaja u svijetu, primjerice u odnosima Kube i USA pa evo sve do današnjih dana, da se dogodi nešto što svi očekujemo, početak razgovora i mirovnih pregovora između Ruske Federacije i Ukrajine. S tim u vezi ta knjiga je jedno jako važno svjedočanstvo bitnih trenutaka za Republiku Hrvatsku. Tih godina nismo imali puno prijatelja, jedan do tih su bili Sveta stolica i Ivan Pavao II. Želio bih izraziti nadu da će ova knjiga uskoro doživjeti i svoje izdanje u Republici Hrvatskoj. Za to postoji veliki interes i drago mi je da će hrvatski mediji prenijeti informaciju o današnjem skupu”, rekao je veleposlanik Gordan Bakota.

U panel diskusiji svoj obol dala je dr Claudia Stahl koja se inače intenzivno bavi likom i djelom Alojzija Stepinca, izražavajući očekivanja da će Sveta stolica u tom slučaju još učiniti korake naprijed u priznavanju Stepinca svetim, te povjesničar i generalni konzul Ivan Bulić koji se osvrnuo na važnost i složenost povijesne građe izložene u knjizi a posebno i nna važnost koju je vatikanska diplomacija imala u priznanju Republike Hrvatske. U publici su između ostalih, tijekom predstavljanja i panel razgovora sjedili i dr Peter Neumann, počasni konzul u Desdenu i Kristijan Tušek, generalni konzul u Hamburgu.

Uz nekoliko prigodnih pitanja upućenih autoru knjige “Tiha moć – Diplomacija Svete stolice”, divnu glazbenu završnicu sopranistice Evelin Novak, te potom i prigodni prijam, nova knjiga dr Nikole Eterovića dobila je novi poticaj i dobar vjetar u leđa, uz želju nazočnih, uskoro imati u rukama i hrvatsko izdanje.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments