PREDSTAVLJANJE KNJIGE “AGONIJA”

U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u ponedjeljak će biti predstavljena drama “Agonija” Zdenka Zlatara.

izvor: IZVORI

Zagreb/ Predstavljanje knjige AGONIJA (drama), Zdenka Zlatara će se održati u ponedjeljak, 23. listopada 2023. u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Ulica Petra Preradovića 5, Zagreb.

Knjigu će predstaviti književnik Stijepo Mijović Kočan, u ime nakladnika Damir Mikuličić (IZVORI) i autor Zdenko Zlatar.

AGONIJA je drama o sukobu  – o agonu – između Miroslava Krleže i Ive Andrića, dva najveća književnika u vrijeme bivše Jugoslavije. U sukobu Andrića i Krleže sadržana je čitava povijest odnosa između politike i poetike za vrijeme i prve – monarhističke – i druge –

socijalističke – Jugoslavije. A u taj sukob upliće se još i Nobelov komitet. Naime. godine 1958. Savez književnika Jugoslavije nominirao je Miroslava Krležu zajedno s Ivom Andrićem za Nobelovu nagradu. No samo jedan od njih može je dobiti…

Drama AGONIJA izašla je u Mjesecu hrvatske knjige te je posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u kojem je godine 1929. bila praizvedba Krležine drame GOSPODA GLEMBAJEVI s Belom Krležom u glavnoj ženskoj ulozi.

O autoru:

Prof. dr. sc. Zdenko Zlatar, premda rođeni Dubrovčanin, je zbog svoga životnoga puta malo poznato ime u nas. Doktorirao je 1975. u Chicagu iz povijesnih znanosti, te je nakon toga predavao europsku povijest na sveučilištima u SAD, a od 1979, na The University of Sydney u Australiji. Objavljemo mu je deset znanstvenih monografija s područja povijesti Jugoistočne Europe, sve na engleskome, te na hrvatskome Vlastela dubrovačka: Rod-Vlast-Kapital. Prije Agonije, od književnih radova objavljene su: Dubrovačke drame (2014. i 2022.) i Tomaš – bosanski Hamlet – epska drama (2022).

Živi na relaciji Sydney-Dubrovnik-Zagreb

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments