ODRŽAN 25. RECITAL JOSIP OZIMEC

prilog: Marica Žanetić Malenica

Marija Bistrica/ U subotu, 28. listopada, u Dvorani Božjeg milosrđa Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici održan je 25. Recital suvremenoga hrvatskoga duhovno-refleksivnoga pjesništva „Josip Ozimec“, na kojemu su izvedene 24 pjesme (po deset na štokavskom i kajkavskom te četiri na čakavštini).

Odabrane stihove kazivali su Jelena Januš-Grbić i Josip Klapač, a glazbene točke izvela je Klapa „Bistrica“.

Na ovogodišnji natječaj pristigla su 223 rada od 61 autorice i autora. Najviše, njih 109, pisano je na standardu, na kajkavštini 78 te 36 na čakavštini.

Stručni sud u sastavu: dr.sc. Ivo Kalinski, prof. Ivančica Tomorad i don Anton Šuljić odabrao je za objavu u zbornik 68 pjesama (31 na štokavštini, 22 na kajkavštini i 15 na čakavštini), a za završnu interpretaciju njih 24 među kojima su bile po tri nagrađene pjesme iz svake kategorije po ocjeni stručnog povjerenstva te jedna po ocjeni publike. Nagrađene su:

Na standardu: Marica Žanetić Malenica – „San bez ovčica“ (prva nagrada); Snježana Mihajlović – „Božikovina“ (druga nagrada) i Jelena Stanojčić – „Nešto o nečemu“ (treća nagrada);

Na kajkavštini: Biserka Marečić – „Človek ot drieva“ (prva nagrada); Vinko Hasnek – „Gruntna misel nas spaja“ –(druga nagrada) i Stjepan Kralj – „Bazilika“ (treća nagrada);

Na čakavštini: Josip Klarić – „Najlaglje je umriet“ (prva nagrada); Nevenka Erman – „Žukhi žulji“ (druga nagrada) i Franko Stipković – „U očevoj kamari letrika gori“ (treća nagrada).

Pjesma „U očevoj kamari letrika gori“ ujedno je dobila i nagradu publike.

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments