ILIRIKU NA SPOMEN

U Regensburgu otkrivena spomen ploča u čast Matiji Vlačiću Iliriku.

tekst: Konzulat Republike Hrvatske u Münchenu
foto: Dominic Islinger (Staatliche Bibliothek Regensburg)

Regensburg/ Generalni konzul Vladimir Duvnjak sudjelovao je 11. prosinca u Regensburgu na otkrivanju spomen ploče u čast Matiji Vlačiću Iliriku, poznatom hrvatskom protestantskom teologu, crkvenom povjesničaru, filozofu i filologu, rođenom u Labinu.

Matija Vlačić Ilirik djelovao je u Regensburgu od 1562. do 1566. godine. Inicijator postavljanja spomen ploče je dr. Luka Ilić, poznati hrvatski teolog i jedan od najboljih znalaca života i djela Ilirika.

Prigodnim govorima nazočnima su se obratili generalni konzul Vladimir Duvnjak, gradonačelnica Regensburga Gertrud Maltz-Schwarzfisher, dr. Bernhard Lübbers, voditelj Državne knjižnice Regensburg, Jörg Breu, dekan Evangeličkog dekanata Regensburg u ime evangeličko-luteranskog biskupa Klausa Stieglera i dr. Luka Ilić.

Poslije Wittenberga (rujan 2020.) i Magdeburga (studeni 2022.) ovo je već treća postavljena spomen ploča u čast Matiji Vlačiću Iliriku u Njemačkoj, koju je inicirao i organizirao dr. Ilić, a postoji i spomen-ploča Flaciusu i u Jeni.

Spomenimo još da je dr. Ilić dobitnik nagrade Grada Labina za 2020. godinu.

Svečanom otkrivanju spomen ploče na zgradi Državne knjižnice prisustvovali su i prof. dr. Udo Hebel, rektor Sveučilišta u Regensburgu i prof. dr. Mario Grčević, obnašatelj dužnosti dekana na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments