POČINJE ZIMSKA ŠKOLA FOLKORA

ZIMSKA ŠKOLA HRVATSKOG FOLKLORA 2024. – PANONSKA ZONA

Obavijest za medije/ Hrvatska matica iseljenika

U Koprivnici dana 3. siječnja 2024. počinje slavljenička 30. po redu Zimska škola hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i traje deset dana do 12. siječnja.

Zimska škola hrvatskog folklora 2024. predstavlja ples, nošnje, pjesmu i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga panonskog područja: plesovi Turopolja, Hrvata u Vojvodini, Hrvata u Mađarskoj, Bosanske Posavine, Zapadne Slavonije, Posavine, Bilogore, Sjeverne i Južne Moslavine, Baranje, Valpovštine, Đakovštine, Zapadnog Srijema, Brodskog Posavlja, Novogradiškog kraja i Požeške kotline, Županjskog i Vinkovačkog kraja, te Slatinskog, Donje miholjačkog, Orahovičkog i Našičkog kraja.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog voditelja  FA Linđo iz Dubrovnika,  Odjel tambura vodi Tibor Bün, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina te Odjel tradicijskih glazbala vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice.

Gost predavač ZŠHF je uvaženi glazbeni skladatelj maestro Siniša Leopold.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Goran Knežević, Slavica Moslavac, Ivan i Ana Zlatunić, Vedran Vidović, Katica Tomac, Márk Jeránt, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenih korepetitora Lane Moslavac i Antuna Kotteka, te asistenata, vrsnih umjetnika i folklorista, Filipa Martinića, Martina Durbeka i Adriana Josića.

Vrijeme održavanja: 3. siječnja do 12. siječnja 2024. godine.

Mjesto održavanja: Hotel Podravina, Ulica hrvatske državnosti 9, Koprivnica te Dom mladih u Koprivnici.

Škola hrvatskog folklora se temelji na znanstveno-stručnom programu koji je postavio 1964. godine  uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije dr. sc. Ivan Ivančan. Program se kontinuirano nadograđivao i prilagođavao novim spoznajama i trendovima, a današnji programski voditelj Andrija Ivančan ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente potrebne za školovanje voditelja folklornih skupina, kao što je i maestro Siniša Leopold napravio za program namijenjen voditeljima tamburaških sastava. Putem ovog programa ostvaruju se i važni ciljevi  Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine i kod Hrvata u Bosni i Hercegovini te povezivanje raseljene i domovinske Hrvatske.

Glavni cilj samog stručnog programa jest očuvanje izvornosti i autohtonosti folklora – tradicijskog plesa, pjesme, glazbe kao najprivlačnijeg i najčešće izvođenog dijela tradicijske kulture danas. Tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija i scenski koreografirani prikaz ovog dijela tradicijske umjetnosti.

Zahvaljujemo domaćinima Gradu Koprivnici i Hotelu Podravini te svima koji su pridonijeli uspješnoj organizaciji ovog značajnog programa.

Lucija Starčević, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika

www.matis.hr

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments