IDUĆE GODINE ĆE BITI BOLJE

U tijeku je Zeleni tjedan, najveći svjetski sajam prehrane i poljoprivrednih proizvod, na kojemu je hrvatske izlagače posjetio i hrvatski veleposlanik, Gordan Bakota.

Berlin/ U njemačkom glavnom gradu je u tijeku Zeleni tjedan/ Grüne Woche, 88. po redu, najveći svjetski sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda. Hrvatska je na ovom sajmu, organizirano, na platformi Gospodarske komore, u većem ili manjem obimu sudjelovala kao država, s povremenim prekidima, od 1994. godine. 2020. godine Hrvatska je bila i zemlja domaćin s velikim, sveobuhvatnim predstavljanjem i sudjelovanjem većeg broja izlagača. No, već drugu godinu za redom, na ovoj velikoj smotri hrane ali i šireg, općeg, turističkog i političkog sudjelovanja i predstavljanja, nema organiziranog predstavljanja hrvatskih institucija i hrvatske države i na toj platformi niti zajedničkog štanda hrvatskih izlagača, a niti političara na raznim skupovima o aktualnoj temi vezanoj za prehranu u svijetu, koji se održavaju u okviru desetodnevnog sajamskog trajanja.

Kako smo već pisali, hrvatske boje na ovom sajmu, petnaesti puta za redom, a drugi puta samostalno, brani i predstavlja tvrtka Đanić, obrt za tradicionalu proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića, vlasnika Gorana Đanića, TERA d.o.o, vlasnice Tanje Žitnjak koja se bavi proizvodnjom i preradom lješnjaka i OPG Filip Đanić koja proizvodi i prerađuje lješnjake i sokove od aronije.

U kutu dvorane 11.2 “otkrili” smo i štand na kojemu njemačka tvrtka Ellas, pod motom “Schmeck die Sonne!” / “Okusi sunce!” predstavlja specijalitete Mediterana. Vlasnik ove tvrtke je naš čovjek, Toni Celjak iz Zaboka. Njegova “Ellas” na Zelenom tjednu predstavlja i nudi djevičansko maslinovo ulje iz Hrvatske, sir u vlastitoj proizvodnji, te aperitive s okusima i mirisima Grčke odakle je supruga Tonia Celjaka. Tvrtka Ellas djeluje od 1992. godine i ima prodajne objekte u Njemačkoj, točnije, stalni u Bredstedtu, a na tjednim tržnicama su dostupni i u mjestima: srijedom – Flensburg, Süderlügum i Tarp, četvrtkom – Husum, Langenhorn, Leck, Kinsky, petak – Harrislee, Bredstedt, Sörup, subota- Flensburg, Niebüll i Schafflund.

I štand gdje su izlagači iz Hrvatske, Goran Granić i sinovi Filip i Stjepan te TERA Tanje Žitnjak, kao i onaj gdje izlaže Ellas, njemačka tvrtka Tonia Celjaka, posjetio je tijekom tjedna i hrvatski veleposlanik Gordan Bakota, u društvu suradnice, opunomoćene ministrice Marice Jukić.

Tom prigodom, upitan za dojmove sa Sajma, veleposlanik je za Hrvatski glas Berlin izjavio:

Za nas je Zeleni tjedan uvijek jedan važan događaj. Uvijek smo s našim izlagačima. Ove godine su tri proizvođača, izlagača iz Hrvatske. Došli smo ovdje dati potporu njima, da čujemo od njih kako ide njihovo poslovanje, što žele u budućnosti raditi na ovako važnom i zahtijevnom tržištu ali isto tako da im, kao Veleposlanstvo, kao diplomatsko predstavništvo, budemo na usluzi oko svih stvari gdje im je potrebna pomoć, oko plasmana njihovih proizvoda pa sve do njihove promocije. Tako da mi je zadovoljstvo da smo ovdje, da imamo tri firme iz Hrvatske i da im dajemo potporu na tom putu, da budu što bolje predstavljeni u SR Njemačkoj. 

Na pitanje o izostajanju institucionale potpore hrvatske države izlagačima na Zelenom tjednu već drugu godinu za redom, Gordan Bakota je rekao:

Želio bih reći da naši poljoprivrednici imaju itekako potporu od Republike Hrvatske. Na kraju krajeva, kada vidite sve ono što dolazi upravo radom Vlade Republike Hrvatske i aktivnostima Ministarstva poljoprivrede prema našim proizvođačima, to je nešto što je hvale vrijedno. U svakom slučaju, ja bih rado potaknuo i to radimo kao diplomacija da u što većem broju naše firme dođu na ovaj važan sajam. Vremena naravno da nisu jednostavna ni laka ni u Europi, niti u SR Njemačkoj ali zadovoljstvo je vidjeti da i te tri kompanije koje su došle ovdje na najkvaliteniji način se predstavljaju. Danas sam se u to uvjerio i mogu vam sigurno reći da će i Veleposlanstvo Republike Hrvatske i Vlada Republike Hrvatske i resorno ministarsvo nastojati biti im potpora da se u što većem broju i na što kvalitetniji način  predstave na Zelenom tjednu i ovom tržištu. Bili smo ovdje zemlja partner 2020. godine. Naša je namjera da potaknemo što više proizvođača da dođu ovdje. Zbog tog smo danas ovdje da upravo direktno čujemo od naših proizvođača i izlagača, koja su otvorena pitanja, što bi trebalo njima napraviti i pomoći, kako im biti pri ruci da se na najbolji mogući način predstave na ovako važnom i mogao bih reći, zahtijevnome tržištu. Upravo smo imali razgovore o tome kako pomoći i siguran sam  da će iduće godine biti i više izlagača nego ove godine, na tome ćemo putu raditi, rekao je veleposlanik Gordan Bakota nakon obilaska hrvatskih izlagača na zelenom tjednu 2024. godine.

Hrvatske izlagače na Zelenome tjednu možete posjetiti još u ovu subotu i nedjelju, od 10 do 18 sati, u dvorani 11.2 na adresi: Messe Berlin GmbH, Messedamm 22, 14055 Berlin.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments