TOPLO-HLADNO

piše: Milan Rajšić

Dobar dan. Kišni. Danas sam bio puno aktivniji nego jučer. Ujutro sam se vozio biciklom a poslijepodne prošetao. Problem je samo u tome što danas nisam znao kad je jutro a kada popodne.

Cijelo vrijeme je mračno, sivo i jako jako mokro. Toliko mokro da čovjek ima osjećaj da izlazeći iz stana ili garaže, zakoračuje u oblak fine sitne kiše. A sve skupa u ugodnom toplom okruženju.

Sad mi je jasno što je značilo zatopljenje u decembru. Kupanje a da se ne mora ložiti u kupaoni. Poseban fenomen, kakav jos nisam nikada doživio: toplo, sparno, tropski vlažno. Ne trebaju ni rukavice ni kapa a ne pomaže ni brisač. Čudan svijet je oko nas… pjevali nekada Indexi.

*****
Cijeli dan u muvanju i sada idem pogledati poštu, pa se veselim vijestima iz bijeloga svijeta. Kad ono – nula. Prava pravcata nula nista ninch niente nicevo… A nitko mi i nije obećao nešto.

Vrijeme pravo zimsko triersko. Kiša pauza, kisa pauza… Umjereno hladno. Mosel raste i svi prilazi rijeci zatvoreni. Na jednom mjestu sam se vozio kroz vodu, pa se sjetio kako su pravoslavci ovih dana o nekom svecu, zaboravio sam kojem, plivali širom svijeta u ledenoj vodi “za Krst časni”. I još se žalili da nije pravo hladno. Ja se danas žalim da voda i nije baš jako duboka.

Poslijepodne, kad sam išao do Marijine statue, sretnem dobrog prijatelja sa ženom i psom, kojega nisam vidio najmanje deset godina! Haidi, Patrik, pas kome ne znam imena i ja, stajali smo dobar sat i pričali i pričali i pričali, pa se izgrlili i dogovorili za jedno pivo kad prođe ova nevolja.

I tako mic po mic, suh ili mokar, nasmijan ili zamišljen… Prođe još jedan dan.

*****
Nema potrebe da Njemačka zbog Hitlera vječno zabada glavu u pijesak, to im se nameće, ali ne moraju to prihvatiti. Njemačka je itekako već kažnjena. Niko ne govori koliko ih je milijuna poginulo, jer kao “bili su zlikovci i zaslužili su”, a tu se uključuju i žene i djeca. Znam da je Njemačka bila agresor, ali već mi je postalo neugodno zbog njih i kako ih Britanci ponižavaju i drže nisko, a sad i Izraelci. Niko ne govori o Britancima tako, a okupirali su velik dio planete za vrijeme Britanskog carstva što i danas postoji u obliku Commonwealth. I danas kad sa SAD-om nekog napadnu, to je “širenje demokratije” i “borba protiv terorizma”.

*****
Crvena i crna su boje ruleta, igre u kojoj se igra na sve ili ništa. Crvena je boja strasti i ljubavi, a crna boja predstavlja odricanje od životnih radosti.
*****
Hitra, vrtložna ševa, hoće da preleti preko lijenog flegmatičnog žohara

ili na ćirilici:

Брза, усковитлана шева жели да прелети лењог флегматичног бубашваба

4.8 4 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments