NISAM RODA ILI ŽDRAL, AL´ LETIM…

piše: Milan Rajšić

Kiša lijeva kao iz kante. Bit će tako dva-tri dana, a onda… kažu, slijedi 20 stupnjeva. Minus!

Za  2024. godinu, meni dosta grudanja, snješkanja, sankanja, bobiranja, ležeći u snijegu, “slikanja”…

Ajmo još jednom deda! Ajmo još jednom…

Jednom, al´ ne stotinu.

A, što unuk zna što je stotinu.

Za par dana, selim na jug. Nije jesen, nisam roda ili ždral, al’ letim na jug.

Dva tjedna na grčkom otoku RODOSU s povremenim izletima do susjedne TURSKE.

Početkom ožujka Velika južnoamerička avantura.

Velika, jer će putovanje trajati nešto više od dva mjeseca, južnoamericka jer planiram putovati kroz KOLUMBIJU, EKVADOR, PERU, BOLIVIJU, ČILE… a svako putovanje u JA, je mala avantura. Pravoga mirnog perioda na kontinentu nije nikada ni bilo.

Vojni udar tamo, vojna hunta ovdje, pobunjenici lijeve i desne provinijencije, ujedinjeni narko dileri svih južnoameričkih zemalja, komunizam, Che, kapitalizam, CIA…

Svi, najčešće uz oružje i krv, traže svoj dio sreće i sunca, pod JA nebom.

****
Nakon povratka, početkom svibnja, odlazim u JORDAN, odmoriti se deset dana od Latinoamerike.

šOd 10. do 20. svibnja, Aman, Jeras, Mrtvo more, Crveno more, pješčano more Wadi Rum, Aqaba, legendarna Petra …

Sve vožnje taksijem, autobusom, kamionom i koječim drugim, avio let iz jedne od europskih zračnih luka, noćenja u hotelima, hostelima, apartmanima, nomadskom šatoru… Sve za 750 euro.

Prijava za putovanje do 22. veljače 2024.

****
Svibanj i lipanj su kao izmišljeni za aktivnosti na Mediteranu i Atlantskoj obali.

Poslije “odmora”, sjedam na bicikl i vozim se, do kraja lipnja, uz italijansku, francusku, portugalsku i španjolsku obalu.

Još nisam odlučio, je li start u talijanskoj Genovi ili u francuskom Nancy.

Svatko tko ima želju vidjeti ove prostore, a spreman je dnevno, voziti bicikl 70 do 100 kilometara, dobro je došao. Dogovor krajem veljače ili početkom svibnja.

****
Srpanj je kao izmišljen za aktivnosti na sjeveru Europe.

Za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva i XXXIII Olimpijade, planiram se “vozikati” bicom, uz obalu DANSKE (1000 kilometara), sjeverne NJEMAČKE (600 kilometara) i POLJSKE (450 kilometara). Bez obaveze i strogog plana, pa dokle se stigne.

Svatko tko ima želju vidjeti i ove prostore, a spreman je dnevno, voziti biciklu 70 do 100 kilometara, dobro je došao. Dogovor krajem veljače ili početkom svibnja.

****
I kolovoz planiram provesti u znaku bicikla i bicikliranja: BARANJA, SLAVONIJA, SRBIJA, BUGARSKA, RUMUNIJA, sve uz DUNAV, pa polako do CRNOG MORA.

Za sada nas ima dvojica: prijatelj iz ranog djetinjstva, Ivo Piroj i ja. Dobrodošli!

****
Prve dane rujna putujem tjedan dana u zemlju “naj prirode”. Riječ je o ISLANDU.

Što planiram proputovati i vidjeti, najbolje opisuje moj tekst objavljen u Hrvatskom planinaru broj 12/2012, str. 524 do 528 a pohranjen i u Sveučilišnoj biblioteci Hrvatske, pod naslovom “Planinarski doživljaj iz zemlje leda, vulkana i gejzira”

Cijena sedmodnevnog putovanja, svih transporta i noćenja u hostelima i šatoru, je zavidnih 980 euro, ali to je Island, u kojemu jedno pivo košta 13 euro.

****
Rujan je ugodan mjesec za putovanje, pa još jedan tjedan planiram u FRANCUSKU, točnije u NORMANDIJU i BRETANJU, na obalu ATLANTIKA.

Automobilom, od mjesta do mjesta, od lučice do lučice, od spomenika do spomenika, od jedne do druge plaže, od lijepe do prekrasne obale.

Od 6. do 15. rujna: avionski let, transport automobilom ili kombijem, noćenja u apartmanima i hostelima, 830 euro.

****
Put u MAROKO je rezerviran za drugu polovicu rujna.

Kraljevski gradovi Marakes, Fes, Meknes, planinski svijet Visokog Atlasa, pješčane dine Sahare, plavi grad Chechuan…

Dva tjedna putovanja, avio let, svi transporti, svim prijevoznim sredstvima koja se miču, noćenja u hotelima, hostelima, apartmanima, šatoru… 980 euro.

Prijave za putovanja u rujnu, potrebno napraviti do kraja lipnja.

****
Pocetkom listopada, točnije od 04. do 13., ponovo putujem, “odmoriti” se u JORDAN. Pravila igre ista kao i kod putovanja u svibnju, samo što je vrijeme za prijavu, ovaj put kraj lipnja.

****
Dugo očekivano putovanje po jugoistočnoj Aziji počinje 19. listopada i traje do 17. studenog.

Putuje se četiri tjedna kroz TAJLAND, LAOS, KAMBODZU i VIJETNAM.

Urbani kaos milijunskog glavnog grada Tajlanda i tropske plaže Južnokineskog mora. Vientiane i Luang Prabang su samo neki od ciljeva u Laosu. Putovati po Kambodži a da se ne vidi Phnom Penh i Angkor Wat i ne smočiti noge u moru, podrazumijeva se Južnokineskom, bilo bi nezamislivo. Nekadašnji Saigon, a danas Ho-Chi-Minh i fantastična delta moćne rijeke Mekong na jugu Vijetnama, samo su neki od ciljeva države, za koju smo kao pubertetlije, izlazili na mirne proteste protiv rata. Vodite ljubav, a ne rat!

Za Laos, Kambodžu i Vijetnam, potrebne su vize.

Cijena četverotjednog putovanja uključuje transport do zračne luke i natrag, avio let, sve vrste prijevoza, noćenja u hostelima, hotelima, apartmanima: 2400 euro.

Prijave do kraja ljeta i kraja kolovoza.

****
Za kraj godine 2024. letimo za PORTO, pa u znoju lica svoga, svakodnevno pješačimo 20 do 30 kilometara, hodočastimo u SANTIAGO de COMPOSTELA. Pet dana po PORTUGALU, a sedam po ŠPANJOLSKOJ.

Krv, suze, znoj, žuljevi, kraj jedne godine s jedne strane, a ludi Atlantik, bakalar na 365 načina, zapadni vjetrovi, limuni i narandže, porto vino, Kraj svijeta, Finistre i početak nove 2025., na drugoj strani.

Putovanje od 26. prosinca 2024. do 07. siječnja nove godine.

980 euro je potrebno odbrojati za avionske letove, transport do aerodroma, noćenja u hodočasničkim prenoćištima i hostelima, hodočasničku putovnicu (koju treba i popuniti pečatima kao dokazom o pređenih najmanje 100 kilometara), “svečana novogodišnja večera, vino portugalsko i španjolsko, svečani doček Nove godine i Laku noć!, već u devet navečer”…

Prijava do 15. rujna 2024.

****
Od 12. do 28. siječnja, put po Egiptu. Od Sinaja, preko Kaira, jedrenjaka na Nilu, piramida raznih vrsta, Luxora, Doline kraljeva, Asuana…

Posljednji put. Ovaj put ću biti od riječi. Posljednji put.

Za prijevoze svih vrsta, avionski let, noćenja u hotelima i hostelima, potrebno je nabrojati 880 euro.

Prijava do polovice rujna 2024.

****
…a onda u 2025.!

Maroko, Kazahstan, Uzbekistan, Turska, Meksiko, Centralna Amerika i iznad svega, Istočna Afrika…

Umor prolazi,  zadovoljstvo ostaje!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments