DIVNIJA OD DIVKOVIĆA

Igor Divković

Marijo,
Maro,
ime ti
staro,
narav ti
mlada,
gorka si
čokolada.

Hebrejima
grka,
Grcima
nar,
Turcima
mrka,
Latinima
dar.

Majci si
Maruška,
ocu si
Marijana,
noći
Venera,
Sunčica
dana.

Maro,
Marijo,
Maruško,
Marijo(Ano)
zaspiš
preslatko,
budiš
preslano.

Značenje i porijeklo imena Mara

Šta znači ime Mara?

Varijanta imena Marija. Maria (kod nas Marija) je latinska forma hebrejskog imena “Mirjam” (hebr. מִרְיָם). Kao ime Isusove majke ime ima simbol čiste i duboke ljubavi. Samo značenje imena nije sigurno razjašnjeno. Po starijim tumačenjima je ime nastalo od hebrejskog “mir” = “gorko” i “jam” = “more”, pa bi značenje bilo “gorčina mora”. Po novijim tumačenjima se pretpostavlja da ime vodi značenje od egipatskog “mry” što znači “koja ja voljena”. U Raznim formama je ovo najčešće žensko kršćansko ime. Među najpoznatije spadaju : latinska izvedenica Maria, na našem podneblju Marija, muslimansko ime Mejrema , hebrejski Mirjam. Kod katolika se ime Maria koristi i kao muško ime.

Značenje i porijeklo imena Mara u hrvatskoj kulturi

Ime Mara jedno je od najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj. Zanimljivo je kako se ovo ime susreće u raznim kulturama i etničkim skupinama diljem svijeta, a u svakoj od njih ima svoje specifično značenje. U hrvatskoj kulturi, Mara je ime koje se može čuti u svakom dijelu zemlje, a svoju popularnost duguje svojoj jednostavnosti i ljepoti.Prema etimološkom tumačenju, ime Mara potječe iz hebrejskog jezika i ima značenje “gorka”.

U hrvatskoj kulturi, Mara se često povezuje s jednom od najpoznatijih narodnih priča – “Pričom o ženi koja je izgubila svoju sreću”. U ovoj priči, Mara predstavlja simbol sreće koja je izgubljena i žene koja se bori da je pronađe. Mara je ime koje se često daje i u religijskom kontekstu.

U katoličkoj Crkvi, Mara se smatra jednim od imena za svetu Mariju, majku Isusa Krista. Mara se također smatra imenom koje simbolizira novi početak i obnovu, a često se koristi kao krsno ime u mnogim hrvatskim obiteljima.U narodnoj tradiciji, Mara se često povezuje s predivnom i tajanstvenom vilom. Priče o vilama Marama često se pripovijedaju u ruralnim krajevima Hrvatske, a Mara se smatra zaštitnicom prirode i života.

Ime Mara ostaje popularno među roditeljima u Hrvatskoj, čak i danas kada se biraju imena za novorođenu djecu. Kombinacija Mara i drugih imena često se koristi kako bi se stvorila jedinstvena i predivna kombinacija, poput Marija-Mara ili Ana-Mara.Ukratko, Mara je ime koje ima važno mjesto u hrvatskoj kulturi i tradiciji. Njegovo značenje i porijeklo prate ga kroz povijest, a njegova ljepota i jednostavnost čine ga privlačnim izborom za mnoge roditelje.

5 42 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments