ČEMU SLUŽI USTAV?

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Ustav je temeljni pravni akt neke države kojim se uspostavlja politički i pravni poredak. Tako piše u knjigama. Znači ustav je svetinja …sve što se radi, moralo bi se raditi po ustavu, jer inače to nije u skladu s političkim i pravnim poretkom države. To bi se djecu trebalo učiti u školama, zapravo bi s tim trebali početi još u vrtiću.

O Ustavu se svi dogovaramo. Sudjelujemo u njegovu stvaranju, svađamo se oko nekih točaka …u nekima se potpuno slažemo, …kako to u jednoj demokratskoj državi već izgleda. Onda ga potpišemo …na referendumu, većinom izglasamo i on postaje važeći.

Po njemu se moramo ravnati …pozivamo se na njega. U njemu su pravila našeg suživota. Bez njega se ne može.

Misliš! U svakodnevnom životu, njegova se pravila redovito krše. To je jedino pravilo. Ono što stoji u Ustavu je za pokazivanje gostima. I …kao što je nekada dnevni boravak, služio samo za to da bi se u njemu primali gosti …da bi im se stvorila iluzija višeg standarda, a ukućani su živjeli u ljetnoj kuhinji, jer je to bilo praktičnije.

U svakodnevnom životu, nije se koristila gostinjska, lijepo uređena soba. Da bi nam svima bilo bilo ljepše živjeti po pravilima ustava …kao da ne želimo znati. Svatko nameće svoja pravila …I onda …ovisi o njegovoj snazi ili moći …provodti ih. Ostali to šuteće trpe.

Poći ću redom: U Ustavu stoji na primjer …Svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka. To stoji u ustavu. A kako to izgleda u praksi?

Na školskim ispričnicama ljekari upisuju i dijagnoze bolesti od kojih učenici boluju. Misle da je potrebno, jer onda učitelji znaju od čega učenik, ili učenica boluju, pa im mogu posvetiti više pažnje. Ali… ispričnice nisu državna tajna. Dostupne su svima. U većini slučajeva, to i nije neki grijeh.

Ali! …što ako dijete boluje od nekih bolesti o kojima se ne želi pričati, jer bi zbog toga moglo imati nepilika u njegovoj sredini. O svojim bolestima može pričati samo pacijent. I nitko drugi. Liječnici pogotovo ne smiju, jer im to zabranjuje Hipokratova zakletva.

Dakle Ustav izričito zabranjuje …Hipokratova zakletva dodatno obvezuje, ali u nas …kako rekoh vrijede pravila ljetnje kuhinje. Svatko mora sve znati.

Čuvanje kao tajne sve što vidi i dozna pri liječenju bolesnika …jedan je od principa na koji su se liječnici zakleli. Koga to zanima? I tko se toga drži? O bolesti pacijenata znaju svi. Ostavština komunizma, u kojemu čovjek kao individua nije ni postojao. Funkcionirao je samo kao dio kolektiva.

Gotovo dva desetljeća smo država individualaca. Po ustavu! U praksi će to još potrajati. Građanin nema nekoga tko bi ga zaštitio.

Znam …reći ćete …HHO! On bi se trebao o tome brinuti. Međutim …HHO se u prvom redu bavi samim sobom …pa malo o proštosti …malo o nekim banalnostima, koje samo medije zanimaju. Dnevna povreda osnovnih ljudskih prava ne zanima ih. To miriši na posao, a nije medijski učinkovito. pa su to proglasili tabu-temom.

Ostaje samo Ustavni sud. Ali on reagira samo kod tužbi. Šta ako građani niti ne znaju da su im prava povrijeđena, pa niti ne pomišljaju na tužbu.
Imamo i državnog tužitelja. Ali kad bi on radio ono što bi po Ustavu Republike Hrvatske trebao raditi, onda osoba koja trenutno obnaša tu dužnost ne bi odavno bila na tome položajuveć bi na jenom mjestu bila osoba koja služi Ustavu i pravima građana Republike Hrvatske.
Bilo kako bilo ja tvrdim: Upisivanje dijagnoze na bilo kakav papir, koji nije zaštičen državnom tajnom jest protuustavno. Kršenje Hipokratove zakletve je nemoralno, nečasno i usput rečeno …kažnjivo.

A to je praksa u Hrvatskoj danas.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Viktore

Čast onima ljudskog u Hrvatskoj,demokradskog ponašanja u Hrvatskoj još previše vlada Jugofobiska narav izmješana iz balkanštine i jugonestalogije,pa ja to nazivam jugobalkanština.Prem da Balkan sam ni nije tako zastrašujuće stvorenje.
Drže nas za maloga,-čovjeka i to je to što zamara, kada se složimo iz van i unutrašnjosti zemlje i te kako možmo postati od malih veliki.
Lp

Viktor Arbanas
12 years ago

Ustav “provodi” Ustavni sud ili “Cosa justitia”, zapravo polupismeni pravnici koji su svoj “zanat” naučili od komunjara. Osnovna ljudska prava su bezvezna izmišljotina, ali “nekada” i nisu! Uglavnom obični građani mogu pisati Ustavnom sadu čak i tužbe, ali taj “najviši sud” ne odgovara makar komu! Nije on tako nisko pao da se bavi običnim pukom! Navodim: školske ” ispričnice nisu državna tajna. Dostupne su svima.” Zato je “državna tajna” rad “vieća za nacionalnu sigurnost”. Vjerojatno se zato i zove “nacionalan” pa se ne zna je li to narodna, državna ili netka druga sigurnost? Jer, kada bi bila narodna, onda bi… Read more »