NOVI VIS LILIEMS ZA UMJETNICU IVU

Rast u jedinstvu ljepote glazbe, teksta, glasa i likovnosti

U ime posttraumatskoga rasta, u ime ljepote i ganuća, rodio se VIS LILIEMS i njegove pjesme. Tri imaju oznaku OFFICIAL i naći će se na budućem albumu POTJEH, baš kao i spot za pjesmu Vrtlog (Potjeh) čiju praizvedbu iščekujemo na drugom Memorijalu Aorta neba 17. travnja 2024., a službenu njegovu objavu na YT-u točno 18. travnja na 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. LILIEMS je, uz poznatu ljubav prema umjetničkoj riječi (utemeljiteljice grupe Sanje Milolože), okupio niz glazbenih, vokalnih i  likovnih umjetnika: Marka Jašeka, Zorana Jašeka, Lanu Perežu, Emu Bosak, Emu Imper, Mirjam Bungić koji čine taj sastav, ali i drage goste Tomicu Kolara, Gorana Vukmanića, Biserku Draganić i Kristinu Repar te stalne suradnike Mariju Matić, Doroteu Dugošiju, Mateu Kovač, Anu Mariju Maravić i grafičara Tomislava Tomića, koji je bio Ivin profesor na ŠPUD-u, a koji je zadužen za likovno oblikovanje prvoga albuma.

piše: Sanja Miloloža

Koliko snage majci ili ocu treba da se oporave nakon preminuća vlastita djeteta? Nemjerljive.

Pa ipak, nije rijetkost da majke i očevi žive i nakon smrti svoje djece. Što reći o jednom biblijskom Jobu?  Ili o jednoj vukovarskoj Kati Šoljić? A o Mariji iz Nazareta?

Korizmeno je vrijeme i duhovna bol ne može nas ostaviti nezainteresiranima. Što reći o mnogima, znanima i neznanima, koji su proživjeli tu, psihološki gledano, najtežu životnu traumu – ostati bez rođenoga djeteta? Proživjeli i preživjeli? No, nakon toga valja živjeti.

U razgovoru s uglednom liječnicom prof. dr. sc. Marijanom Braš, shvatila sam da moje nastojanje da svoje dijete otrgnem zaboravu u ovom svom živućem fizičkom – i njemu pripadajućem virtualnom – univerzumu ona razumije kao posttraumatski rast.

Jesam li ja, rastuća, zato lišena boli koju proživljavaju i dalje oni „začvoreni“, oni zakukuljeni u svoj posttraumatski stres? Nikako. Ne možete se toga riješiti. Nikad. Ali možete živjeti s pokušajem sublimacije boli u stvaralaštvo, u brigu za drugoga, u nježan trag, u širenje poruke da su ljubav i dobrota iznad bilo kakvih stereotipa i klišeja, da su oni tu i za nas koji ostasmo i za one koji odoše, i to otkad je svijeta i vijeka. To je princip vrhunskoga Dobra koje vjernici nazivaju Bogom, a na koje se oni izvan vjere opet ne mogu oglušiti. Ne možemo negirati slona u sobi.

O likovnoj umjetnici i pjesnikinji Ivi Miloloži Hrvatski glas Berlin već je pisao kad smo, zahvaljujući novinarskom srcu Sonje Breljak, objavili vijest o zbirci Aorta neba. Bilo je to na prvu godišnjicu Ivine smrti, 13. kolovoza 2021., koja se poklopila s 500. rođendanom tiskanoga izdanja Marulićeve Judite. Istoga dana objavila sam tu zbirku i mrežnu knjigu Marul i njegova Godina u kojoj bijahu predstavljeni radovi dr. sc. Srećka Listeša i prof. dr. sc. Nikole Petkovića, stihovi Svena Adama Ewina i moje pismo E, moj Marule koje je kao poseban članak objavila urednica Breljak kasnije. I u tom se pismu, dakako, našla Iva i njezino iskustvo.

Iva je oduvijek bila kohezivna sila. Spajala je ljude u kvalitetne i uređene manje ili veće zajednice, upućujući ih na duhovnu i stvaralačku srodnost osoba koje su im pripadale. To je činila za života, a to čini i u smrti. Zbog nje je pokrenut Memorijal Aorta neba na čijim manifestacijama glazbeni obol redovito daju glazbenik Marko Jašek i divne vokalistice Lana Pereža, Ema Bosak i Ema Imper, i sama likovna umjetnica. LANA ILI EME, MA SVEJEDNO (MARKO, MIRJAM, SANJA) – samo da se stvara ljepota posvećena Ivi, posvećena ljubavi, posvećena nositeljima stvaralaštva i, dakako, posvećena Stvoritelju.

Od početnih je slova nastao akronim LILIEMS koji je sada ime vokalno-instrumentalnoga sastava. Liliems čine Lana Pereža, Ema Bosak, Ema Imper, Mirjam Bungić i Marko Jašek s utemeljiteljicom Sanjom Miloložom koja je zadužena za tekstove.

Prvi studijski album koji će imati 15 autorskih pjesama obogaćen je suradnjom s dragim gostima Tomicom Kolarom, Goranom Vukmanićem, Kristinom Repar i Biserkom Draganić, a najavljujemo ga za lipanj 2024. kad se očekuje i promotivni koncert, a od prodaje ulaznica (simbolične cijene od 2 eura) prikupljat će se donacije za financijsku potporu idućem Memorijalu Aorta neba.

Iva je, naime, novac od svojih honorara za ilustracije koje je stvarala za majčine udžbenike iz hrvatskoga jezika (serija Hrvatske jezične niti u izdanju Alfe) ostavila učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, školi u kojoj je provela najsretnije razdoblje svojega kratkog života (24. prosinca 1994. – 13. kolovoza 2020.).

Sve manifestacije vezane uz Memorijal dostupne su na mreži i unosom sintagme Memorijal Aorta neba u tražilicu, otvorit će se poveznice svima zainteresiranima. Na Memorijalu, u KGZ Knjižnici Voltino, nastala je ideja da se pjevačice okupe u grupu pod vodstvom profesora Marka, a službeno je utemeljena 13. rujna 2023.

Tu seže i početak stvaranja prvog studijskog albuma grupe LILIEMS pod naslovom POTJEH za čije je likovno oblikovanje zaslužan umjetnik i profesor Tomislav Tomić. Skladatelj je, vokalist i instrumentalist profesor Marko Jašek, a za sve aranžmane zaslužan je glazbeni umjetnik Zoran Jašek. Izvršna urednica studijskoga albuma je Ana-Marija Šipoš.

Logo grupe osmislila je umjetnica Marija Matić, a prvi službeni video animirale su i producirale Marija Matić, Ema Imper i Dorotea Dugošija, i to za pjesmu Priče iz dubine. Više informacija o pjesmi i grupi možete pronaći na LILIEMSOVU YT kanalu koji uređuje autorica ovoga članka, Ivina majka i utemeljiteljica grupe.

U ime posttraumatskoga rasta, u ime ljepote i ganuća, rodio se LILIEMS i njegove pjesme. Tri imaju oznaku OFFICIAL i naći će se na budućem albumu, baš kao i spot za pjesmu Vrtlog (Potjeh) čiju praizvedbu iščekujemo na Drugom Memorijalu 17. travnja 2024., a službenu objavu na YT-u točno 18. travnja na 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Za tu prigodu objavit će se knjiga DPHJ-a i OŠ Jure Kaštelana iz niza Obljetnice pod naslovom Iskrice mašte za koju je rađen videozapis pjesme. Animaciju i produkciju spota potpisuju umjetnice Ana Maria Maravić i Matea Kovač, a solistica je Lana Pereža.

Mi posttraumatski i umjetnički rastemo, a vi provjerite kako. Nadamo se da će vas LILIEMS taknuti.

10. rujna 2023. Za nebo rođena by LILIEMS, solo Ema Bosak https://www.youtube.com/watch?v=ATGDENQWa1o

1. ožujka 2024. Oduvijek do vječnosti by LILIEMS, solo Lana Pereža https://www.youtube.com/watch?v=Li-oPnkfdPc

11. ožujka 2024. Priče iz dubine by LILIEMS, solo Ema Imper https://www.youtube.com/watch?v=MvoHpQnznm0

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments