PROSLAVA OBLJETNICE ZA PAMĆENJE

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je s nekadašnjim i današnjim članovima, suradnicima, gostima i prijateljima iz Berlina, Zagreba, Rima, Molise, Praga, Bremena i Hamburga obilježila i proslavila 40 godina djelovanja.

tekst i foto: Hrvatski glas Berlin/ SB, MV

Berlin/ Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je osnovana 1. svibnja 1984. godine. Brojni nekadašnji i današnji članovi iz više iseljeničkih generacija zaslužni su za njeno osnivanje i još više za četiri decenije dugo trajanje.

Upravni odbor na čelu s predsjednicom Karmen Meić, želio je ovu značajnu obljetnicu obilježiti na poseban način. I uspjeli su u tome. No, ta posebnost tražila je dosta truda, organizacijske umješnosti i rada, vrijednih ruku suradnika i članova.

Naime, obilježavanje vrijedne obljetnice Hrvatske zajednice Berlin odvijalo se kroz tri dana i kroz više vrijednih događaja i s gostima i prijateljima koji su stigli iz Hamburga, Bremena, Rima, Molise, Praga, Zagreba, Nürnberga.

Najprije, iz Nürnberga i Zagreba u Berlin su stigli koreograf Marko Maričić i glazbeni znalac, mag. mus. Tomislav Habulin. Već od ranih sati prošloga četvrtka vodili su seminar tradicijskog pjevanja i folklora za folkoraše Hrvatske zajednice Berlin, Hrvatske katoličke misije Berlin, Hrvatske kulturne zajednice Croatia iz Hamburga i Hrvatske kulturne udruge iz Bremena. Svi folkloraši već s prošlih seminara poznaju Tomislava i Marka, no ovo je bilo prvi puta da ovaj izvrsni dvojac zajedno vodi seminar folklora i tradicijskog pjevanja. I bilo je to izvrsno, puno se vježbalo, plesalo i pjevalo i puno se i naučilo. O tome govore i vrlo pozitivni dojmovi folkloraša.

Potom je u večernjim satima prvoga dana, u četvrtak promovirana knjiga “Dva doma” kao i prijevod na njemački jezik “Zwei Zuhause” autorice, znanstvenice, etnologinje Jasne Čapo. Izazvala je zanimanje i emocije publike koja je u stvari u velikom broju upravo ona populacija, prva iseljenička generacija koju je Jasna Čapo istraživala, s kojom je razgovarala i o kojoj je pisala u knjizi “Dva doma”. Promociju je moderirala Sonja Breljak.

Izvrsni doživljaji nastavljeni su i drugoga dana, folkloraši iz raznih gradova na seminaru su, pod vodstvom stručnog dvojca, postali kompaktna cjelina koja je u stanju zajedno skladno pjevati i plesati netom naučene korake i melodije i pri tome se izvrsno zabavljati i uživati u plesu, pjesmi i druženju.

U večernjim satima podijeljene su medalje najboljima na Sportskim igrama Hrvatske nastave Berlin koje su s djecom organizirali učiteljica Tamara Janković i učitelj Jasmin Hutinović na inicijativu Hrvatske zajednice Berlin a u povodu njene obljetnice. Poslije toga je prikazan dokumentarni film gostiju iz Italije, točnije iz udruge Jedna Musika, o životu Molišana, zajednice u pokrajini Molise koja je više stoljeća uspjela očuvati kulturu i jezik i tragove svog hrvatskog identiteta. Ujedno je druga udruga iz Italije, Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim organizirala kreativnu radionicu recikliranja kravate. Bila je to i za djecu i za odrasle vrlo zabavna večer koju je moderirala Marta Batinić Petrović.

Dva dana u kojima su se domaćini iz Hrvatske zajednice Berlin družili s prijateljima iz Berlina, Hamburga, Bremena, Rima i Praga, zajedno plesali i pjevali, obilazili grad i upoznavali se, bili su pravi uvod u završnu večer, svečanost i prijam u povodu 40. obljetnice Zajednice.

Na tu svečanost pozvani su svi bivši i sadašnji članovi Hrvatske zajednice Berlin. Održana je, kao i sve manifestacije u danima prije, u prostranoj dvorani u Kollonenstrasse koja je u sklopu crkve St. Elisabeth gdje je inače Slovenska misija. U istom dvorištu je i St. Vinzenz Haus gdje su prenoćište imali gosti iz drugih gradova i država.

Završna večer je počela državnom himnom koju je pjevala Lili Vlahov, nastavila minutom šutnje za preminule članove a potom zahvalnim govorom predsjednice Zajednice Karmen Meić  a zatim i pohvalnim govorom veleposlanika Gordana Bakote. Veleposlanik Bakota je izrazio radost i zadovoljstvo radi vrijedne obljetnice, događaja koji je prate, aktivnosti Zajednice na kulturnom polju i suradnji s drugim udruženjima.

Pročitana su imena prošlih predsjednika Hrvatske zajednice Berlin. Predsjednica Meić je razgovarala s Adrianom Kostreom te Mirom Kiš o njihovim iskustvima iz vremena kad su bili predsjednici Hrvatske zajednice. Dodijelila je nekoliko jubilarnih zahvalnica starijim članovima, aktivnim članovima, suradnicima, sponzorima, gostima iz drugih gradova ali u svom obraćanju publici, naglasila i zasluge svih i veliku zahvalnost svim članovima uprave danas i u prošlosti, svim predsjednicima, svima koji su doprinijeli da društvo opstane i traje do danas.

U programu su sudjelovali svi folkloraši iz Berlina, Hamburga i Bremena, pjevali su i plesali dio onoga što su naučili na trodnevnom seminaru pod vodstvom Tomislava Habulina i Marka Maričića.

Gosti iz Hamburga (voditeljica folklora Zdenka Körperich) i Bremena (bračni par Vidović, Ljiljana i Novica) predali su i darove u povodu obljetnice berlinske Zajednice a gosti iz Italije priredili su ugodno iznenađenje, uz darove i cvijeće donijeli su na potpis i Povelje o prijateljstvu i suradnji njihovih društava Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim (Ivana Milina) i udruge Jedna Musika (Antonella Dantuono) s Hrvatskom zajednicom Berlin.

Proslavi je nazočila i Barbara John, nekadašnja povjerenica za strance berlinskog Senata.

Nakon svečanog dijela koji je moderirala Anđela Čagalj i dodjela zahvanica u povodu 40. obljetnice, počeo je prijam i večera za sve uzvanike. Sponzori koje imenujemo na kraju teksta, pobrinuli su se da na stolu bude bogata večera.

Program obilježavanja obljetnice Hrvatske zajednice Berlin pratila je kamera Hrvatske televizije i novinarka Ivana Perkovac. Izvješće o proslavi u Berlinu bit će prikazano u četvrtak u 18 sati u programu Globalna Hrvatska, HTV2.

A svi gosti iz Praga (spisateljica Lidija Kovarik), Rima, Bremena i Hamburga izrazili su zadovoljstvo onim što su vidjeli i čuli i u čemu su sudjelovali.

Organiziranje trodnevnog programa i završne večeri, imalo je financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, potom i pokroviteljstvo Hrvatske matice iseljenika, Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Croatije iz Hamburga, HKU iz Bremena, Hrvatsko-talijanskog mozaika iz Rima i Jedna Musika iz Molise, te medijsko pokroviteljstvo Fenixa i Hrvatskoga glasa Berlin.

Generalni sponzor obilježavanja 40. obljetnice Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin bio je Restoran Marijan Grill Berlin a ostali sponzori: LTA Bau und Projetkleitung GmbH, Wollen Möbel kaufen, Ti-Le Bau, Restoran Spalato, Restoran Dalamcija Grill, Feinkost Dalmatino, Restoran Dalmatino, Restoran Galija, IBC Coaching GmbH Berlin, Mail Boxes etc., Restoran Split Berlin-Kreuzberg.

Svim pokroviteljima i spozorima, svim udrugama iz drugih gradova koji su svojim dolaskom i sudjelovanjem uljepšali proslavu, Hrvatska zajednica Berlin je predala Zahvalnicu jer bez njihove potpore ne bi bilo moguće organizirati tako sadržajnu i lijepu trodnevnu manifestaciju folklora, pjesme, promocije knjige, sportskog natjecanja, projekcije filma, kreativne radionice i  druženja koje će sasvim sigurno ostati u dugom sjećanju i organizatoru, svima koji su sudjelovali u realizaciji programa a i gostima iz drugih gradova i država.

Zaključak: Lijepo je slaviti ali još ljepše je slaviti s prijateljima!

 

4 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments