IZ NAŠICA U TETOVO

U organizaciji Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu je održana uzbudljiva, nesvakidašnja i emotivna večer uz našičke tamburaše. Višestruki glazbeni pobjednici imali su priliku po prvi put pokazati svoj talent i trud u Makedoniji.

prilog: Croatica.mk

Tetovo/ Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ Našice proveo je vikend u Makedoniji gdje je u suradnji s Makedonsko-hrvatskim društvom održao koncert u Tetovu u subotu 1. lipnja 2024.

Bio je to koncert na kojem je orkestar domaćinima i njihovim gostima prezentirao rad orkestra te svestranost tambure izvodivši klasične, tamburaške i moderne kompozicije – Od Šostakoviča i prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević, do skladbe iz video igre Super Mario i „Makedonsko devojče“ Jonče Hristovskog.

Našičani su goste i rasplesali, a isti su dugotrajnim pljeskom pozvali orkestar i na bis. Uz orkestar nastupili su i solisti iz Hrvatske – Helena Dadić, Mario Huj, Petra Antolović i Lucija Budoš, te solistice iz Skopja Jana Jović (violina) te mezzosopranistica Martina Stančeva pod ravnanjem maestra Deana Koprija.

Prezadovoljni smo ovom suradnjom te se ujedno  zahvaljujemo Makedonsko-hrvatskom društvu što su nas srdačno primili. Pravi je užitak održati koncert publici kojoj se po prvi put predstavljamo i kojoj želimo prenijeli dašak naše kulture i glazbe. Atmosfera je u Areni bila odlična, i mi i publika bili smo iznimno raspoloženi, a kući smo se vratili s punim srcem, lijepim uspomenama te željom da se ponovo vratimo u Makedoniju“ izjavio je dirigent orkestra Dean Kopri.

Za tetovsku publiku najemotivnije su se pokazale izvedbe pjesama “Emina” i “Makedonsko devojče”.

Osim održanog koncerta, tamburaši su vikend proveli u razgledavanju ljepota i upoznavanju povijesti Makedonije – Tetova i Ohrida te vožnjom katamaranom i kupanjem na prekrasnom Ohridskom jezeru.

Podsjetimo kako je orkestar Društva ovu itekako uspješnu koncertnu sezonu obilježio Zlatnim plaketama na nekoliko međunarodnih festivala i natjecanja (Dugo Selo, Osijek/Našice), pregrštom koncerata u Našicama, Hrvatskoj, ali i u Europskim državama (Austrija, Slovenija, Makedonija…) a istu završavaju koncertima u Našicama 16.  te u Ladimirevcima 22. lipnja prije zasluženog ljetnog raspusta.

Ovo je tek početak suradnje MHD-a i Našica. Knjižnica iz Našica već je obogatila knjižnicu MHD-a novim naslovima,  pa se od sada literatura iz Našica može čitati iu Tetovu, a uskoro će se u Tetovu i održati promocija knjige Dragoljuba Siljanovskog pod naslovom “Makedonija tako daleka a tako bliska”.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments