NEURUPPIN U BOJAMA HRVATSKE

U Neuruppinu, gradu na sjeveru Brandenburga gdje je sjedište hrvatske nogometne reprezentacije otvorena je foto izložba “Doživite Hrvatsku” i Dan hrvatskog turizma.

prilog: Hrvatski glas Berlin

Neuruppin/ Neuruppin je grad u okrugu Ostprignitz-Ruppin na sjeveru pokrajine Brandenburg. U znak sjećanja na pjesnika Theodora Fontanea, koji je ovdje rođen, nazvan je Fontanestadt. Neuruppin se ponekad smatra “najpruskijim od svih pruskih gradova”, reći će ukratko Wikipedia o Neuruppinu, gradu u kojem se ovih dana među onih oko 35 tisuća domaćih stanovnika, pribrojiti može i veliki broj Hrvata. Razlog tome je svakako, da je ovaj grad nevelikog broja stanovnika ali prilično velike površine, postao mjesto boravka naših nogometnih reprezentativaca u vrijeme trajanja Europskog nogometnog prvenstva a tako i mjesto obilaska i dolaska brojnih hrvatskih navijača.

No, evo nakon velikog, brojnog i glasnog dočeka naših reprezentativaca i okupljanja tisuća navijača, Neuruppin je postao i mjesto susreta i dolaska hrvatskih političkih dužnosnika kao i kulturne i turističke promocije Hrvatske.

Naime, u organizaciji Hrvatske turističke centrale u Frankfurtu i uz suradnju grada Neuruppina, u Galerie am Bollwerk postavljena je i otvorena izložba naslova “Doživite Hrvatsku”, a na glavnom gradskom trgu (Schulplatz) organiziran je Dan hrvatskog turizma u Neuruppinu.

Izložbu je otvorio Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora s kojim je u Neuruppin došao i ministar prometa Oleg Butković, ministar turizma Tonči Glavina, ministar obnove Branko Bačić, veleposlanika RH u Njemačkoj Gordan Bakota, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, te direktor Hrvatske centrale za turizam Romeo Draghicchio.  Svemu je svjedočio i gradonačelnik Neuruppina Nico Ruhle.

Prigodom otvaranja izložbe koja prikazuje ljepote hrvatske zemlje, prirode ali i ljudi, svi su govornici i isticali ulogu i važnost sporta ali i brojnih drugih društvene, kulturne, ljudske resurse koje pomiče granice i promiče ljude. Pozvani su svi kroz izložene fotografije, te informativno-promotivne štandove, biti motivirani i uživo doživjeti Hrvatsku.

Gradonačelnik ovog mjesta izrazio je radost jer je Neuruppin sjedište hrvatske reprezentacije a i predstavnici hrvatske države istaknuli su kako će se uspostavljena suradnja s Neuruppinom, sasvim sigurno i dalje razvijati. I jasno, svi hrvatski i njemački govornici poželjeli su uspjeh objema reprezentacijama na Europskom nogometnom prvenstvu. Izložba “Doživi Hrvatsku” ostaje otvorena do kraja europskog prvenstva s mogućnošću razgledanja od 12 do 18 sati a po njenom zatvaranju četiri eksponata, fotografije naših reprezetnativaca, ostat će kao hrvatski dar, u trajnom vlasništvu domaćinima u Neuruppinu.

Ovaj događaj kao i turisitičko-promotivni na glavnom gradskom trgu, pratila je tradicionalna klapska pisma. Pjevala je klapa Sebeniko iz Šibenika.

Okupljeni su posluženi hrvatskim specijalitetima a ujedno i uzimali i primali osnovne značajke hrvatske turističke ponude.

Srce Neuruppina ovih dana je ispunjeno Hrvatima i Hrvatskom. Spoj sporta i turizma, kulture i politike, pokazao se u najljepšim bojama, crveno-bijelim.

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments