IZAZOVI I METODOLOGIJA ISTRAŽIVANJA

Kako pisati povijest multikulturalnih regija jugoistočne Europe? Uloga specijalnih knjižnica i arhiva.

autor: Ivica Košak

Državni arhiv u Pazinu  izdaje časopis Vjesnik istarskog arhiva. U svesku broj 28 objavljen  je esej profesorice dr. Angele Ilić pod naslovom Kako pisati povijest multi-kulturalnih regija jugoistočne Europe: Uloga specijalnih knjižnica i arhiva.[1]

Dr. Angela Ilić bavi se izazovima i metodologijom istraživanja povijesti multikulturalnih regija jugoistočne Europe, posebno kroz prizmu rada specijalnih knjižnica i arhiva.

Časopis je pohranjen na Portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa, Hrčak.[2] Hrčak je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Dokument dr. Ilić dostupan je na Hrčku kao PDF-datoteka.[3]

Ključne točke sadržaja uključuju:

1. Tema konferencije: Dokument je zbornik radova i sinteza okruglih stolova s međunarodne konferencije održane u Pazinu i Puli od 2. do 4. listopada 2019. godine. Cilj konferencije bio je povezivanje povjesničara i znanstvenika u istraživanju povijesti multikulturalnih regija jugoistočne Europe.

2. Izazovi istraživanja: Angela Ilić opisuje osobne izazove s kojima se suočila tijekom istraživanja povijesti gradova poput Rijeke i Maribora. Ti izazovi uključuju raspršenost povijesnih dokumenata zbog promjena državnih granica, ratova i prisilnih migracija, kao i jezične i kulturne razlike.

3. Metodologija: Autorica naglašava važnost multi-perspektivnog pristupa u istraživanju povijesti, koji uključuje različite jezične, etničke i kulturne aspekte kako bi se dobila cjelovita slika povijesti regija i gradova.

4. Specijalne knjižnice i arhivi: Uloga specijalnih knjižnica i arhiva je ključna u očuvanju i predstavljanju povijesnih dokumenata i kulturne baštine. Dokument govori o strate-gijama prikupljanja i očuvanja materijala te o problemima s kojima se suočavaju ove institucije.

5. Primjeri iz prakse: Tekst uključuje primjere iz prakse, posjete institucijama poput Državnog arhiva u Pazinu, Muzeja grada Pazina i Sveučilišne knjižnice u Puli, te naglašava važnost ovih institucija u očuvanju regionalne povijesti.

Dokument je obiman i detaljno se bavi različitim aspektima istraživanja i pisanja povijesti multikulturalnih regija, pružajući uvid u kompleksnost i važnost ovog područja studija.
Značaj uloge specijalnih knjižnica i arhiva izražen je u habilitacionoj radnji dr. Angele Ilić jednoj više perspektivnoj i višejezičnoj studiji: Identiteti u regionalnim središtima Habsburške Monarhije 1867.-1918. Doktorica Angela Ilić usmjerena je na razvoj i zastupljenost različitih identiteta u javnom prostoru dvaju gradova kasne Habsburške Monarhije:  Rijeke/Fiume/Reka/St. Veit am Pflaum i Maribor/Marburg (na Dravi). Rijeka i Mari-bor ubrajaju se veće gradove K.u.K. Monarhije.

U oba grada prikazana je prevalencija te utjecaj nacio-nalizma, panslavizma, lokalnog patriotizma, regionalnih samoidentifikacija i drugih ideologija te pokreta. Kako bi obuhvatila dinamične kulturne zaplete i interakcije, autorica Ilić ispituje središnje teme i probleme procesa formiranja identiteta kao i javne samo-prezentacije oda-branih populacijskih i jezičnih skupina – na riječkom njemačkom, fiumanskom, talijanskom, hrvatskom, ma-đarskom, srpskom i slovenskom, a u Mariboru njema-čkom, slovenskom, hrvatskom, češkom i mađarskom. Djelo je dopunjeno komparativnom analizom pisanih izvora: jezičnih, kulturnih i sportskih klubova te vjerskih zajednica u dva multikulturalna i multireligijska grada. Primjeri iz suvremenog tiska ilustriraju razvoj događaja na lokalnoj i regionalnoj razini i svrstavaju ih u nacionalni i europski kontekst.[4]

Hrvatska kulturna zajednica / Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu priprema književnu tribinu s predstavljanjem djela Identiteti u regionalnim središtima Habsburške Monarhije 1867.-1918.

[1] https://www.dapa.hr/vjesnik-istarskog-arhiva-svezak-28-2021/

[2] https://hrcak.srce.hr/

[3] https://hrcak.srce.hr/file/388374

[4] Ivica Košak, Najava knjige doktorica Angela Ilić: Identiteti u regionalnim središtima Habsburške Monarhije 1867.-1918. HKZ-Wi, Riječ broj 67/68, Wiesbaden 2024. Str. 44. http://www.hkz-wi.de/rijec/Dateien/Rijec%2067_68.pdf

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments