…DOK TI IME TRAJE…

tekst i foto: Antun Lukšić

Folklor u Slavoniji, s njegovim bogatim tkanjem tradicija, pjesama, plesova i običaja, predstavlja srce kulturnog identiteta ovog dijela Hrvatske. Povijest Slavonije je poput stare knjige ispunjene rukopisima naših predaka, a svaki zapis nosi priču o vremenu koje je prošlo, o radostima i tugama koje su proživjeli.

Ovaj esej posvećen je toj neiscrpnoj riznici i njenoj neprocjenjivoj ulozi u oblikovanju budućnosti, osobito kroz djecu koja, uz pomoć svojih roditelja, baka i djedova, preuzimaju važnu ulogu u očuvanju naslijeđa.

Folklor Slavonije korijene vuče iz drevnih vremena kada su se usmenom predajom prenosile priče, pjesme i plesovi s generacije na generaciju. Tradicionalne nošnje, bogate vezom i šarenim tkaninama, svjedoci su vještina i kreativnosti slavonskih žena. Pjesme, protkane ljubavlju prema rodnoj grudi, te iznimnom poetikom, odjekuju zlatom slavonskih polja. Plesovi, poput živahnog kola ili elegantnog drmeša, prikazuju veselje i zajedništvo zajednice.

Ovi običaji su proizašli iz svakodnevnog života ljudi – iz rada na poljima, proslava žetve, svadbenih svečanosti, crkvenih blagdana i drugih važnih trenutaka. Njihova vrijednost nije samo u estetskoj ljepoti, već u dubokoj emocionalnoj povezanosti s prirodom i društvenim okruženjem.

Djeca u Slavoniji imaju ključnu ulogu u očuvanju i njegovanju folklora. Od najranije dobi, uz pomoć svojih roditelja, baka i djedova, uronjena su u svijet narodnih običaja. Uče se pjesmama koje su pjevale generacije prije njih, plešu korake koje su plesali njihovi preci, i nose nošnje koje su s ljubavlju izradili njihovi stari.

Baka i djedovi često su prvi učitelji tradicije. Njihove priče, ispričane uz ognjište ili tijekom večernjih okupljanja, živo prenose iskustva prošlih vremena. Roditelji, nastavljajući tu tradiciju, vode djecu na folklorne priredbe, učlanjuju ih u kulturno-umjetnička društva i sudjeluju s njima u lokalnim svečanostima.

Budućnost slavonskog folklora leži u rukama mladih. Kako svijet postaje sve globaliziraniji, tako raste i potreba za očuvanjem kulturnog identiteta. Slavonija ima sreću što njena djeca, zahvaljujući ljubavi i predanosti svojih obitelji, nose u srcu svjetlo tradicije. Kroz razne manifestacije, smotre folklora, radionice i obrazovne programe, ova tradicija se ne samo čuva, već i obogaćuje.

U tom procesu, djeca ne samo da uče o prošlosti, već razvijaju osjećaj pripadnosti i ponosa. Njihova kreativnost i inovativnost donose svježe interpretacije starih običaja, stvarajući most između prošlosti i budućnosti. U rukama tih mladih čuvara, slavonski folklor će nastaviti cvjetati, prilagođavati se novim vremenima i inspirirati nove generacije.

Folklor Slavonije je neprocjenjivo bogatstvo koje nadilazi granice vremena i prostora. On je živa veza između prošlosti i budućnosti, između predaka i potomaka. Djeca, uz podršku svojih roditelja, baka i djedova, imaju ključnu ulogu u očuvanju i promicanju ovog nasljeđa. Kroz njihovu ljubav prema tradiciji, folklor Slavonije će i dalje biti izvor inspiracije, radosti i zajedništva, svjetla baklji koja će osvjetljavati put budućim generacijama.

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments