FOLKLOR JE MOST KOJI SPAJA NARODE

Održan je četvrti međunarodni CRoETnO Festival  u Rimu.

Izvor: Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim

U Rima je održan četvrti međunarodni CRoETnO Festival u „Kazalištu Garbatella“ u organizaciji hrvatske udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“ i udruge „Jedna Musica“ iz Kruča/Acquaviva Collecroce.

Na četvrtom CroEtno Festivalu sudjelovale su  folklorne skupine iz Rumunjske, Perua, Kolumbije, Italije, Poljska, Argentine, Madagaskara, Hrvatske koju je predstavio KUD „Laz“.

Svake godine CroEtno festival privuče pozornost hrvatskih i talijanskih institucija, kao i brojnih Talijana i Hrvata koji prate ovu manifestaciju koja nudi bogat program kroz glazbene nastupe, pjesme, tradicionalne nastupe, sudjelovanje plesnih skupina i udruga iz raznih zemalja. To je fascinantno putovanje kroz tradiciju različitih zemalja čija djeca žive u Italiji.

Zvukovi, boje i plesovi isprepliću se kako bi ispričali priče o dalekim zemljama, ističući kako folklor predstavlja most koji spaja narode, promičući mir i prijateljstvo među narodima.

Počasni gost bio je Dario Magdić zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji je prvi puta nazočio na ovoj manifestaciji. U svom obraćanju istaknuo je kako je Folklor dio kulturne baštine koji nas povezuje s našim korijenima te da mu je iznimno drago  da je udruga Hrvatsko talijanski Mozaik Rim potaknula ovaj međunarodni susret u prekrasnom Rimu i što osim hrvatske kulturne baštine imamo priliku diviti se poljskim, peruvijanskim, kolumbijskim, rumunjskim, talijanskim i drugim običajima, tradiciji, pjesmi i plesu. Ponosni smo i na kontinuiranu suradnju između moliških Hrvata i hrvatskog iseljeništva u Rimu. Sve to svjedoči o karakteru hrvatskog naroda, koji poštuje svoje i kad smo jako udaljeni od Hrvatske, koji cijeni i običaje stranih zemalja u kojima živi, koji poštuje različitost. Poručio je „Njegujte i dalje taj duh čovjekoljublja i domoljublja, a Hrvatska će vam odgovoriti otvorenih vrata, ponosna na sve vaše uspjehe i zahvalna za svu vašu ljubav“. Obećao je i daljnju potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kvalitetnim projektima poput ovih.

Pozdravne riječi uputio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu Jasen Mesić, koji je naglasio značaj očuvanja identiteta.

-Zahvaljujem svima koji su organizirali ovaj važan događaj, a posebno pozdravljam one koji su došli izvan Rima, iz drugih dijelova Italije kao i Hrvatske. Iznimno je važno raditi na očuvanju svog identiteta u iseljeništvu.

– Nije lako u jednom velikom gradu kao Rimu, koji ima neusporedivu kulturnu i umjetničku baštinu održati poveznicu s svojom zemljom porijekla zato zahvaljujem Udruzi HrvAtsko talijanski Mozaik Rim i svim udrugama koje su prisutne, koje na ovaj način održavaju kulturnu poveznicu sa svojom domovinom. Ovo je jedna dodatna vrijednost za veliku kulturu ovog grada i način kako prezentirati svoju zemlju. Hvala svim udrugama koje su se odazvale pozivu i sudjelovanju na ovom festivalu, rekao je veleposlanik Jasen Mesić.

Ispred Hrvatske Matice iseljenika, nazočnima se obratila Lucija Starčević, voditeljica Sektora za kulturu Hrvatske matice iseljenika,  koja je prenijela pozdrave ravnatelja g. Marića, naglasila snažnu ulogu Hrvatske Matice Iseljenika u brizi o hrvatskom iseljeništvu.

Također je nazočila Iva Pavić, opunomoćeni ministar savjetnik i zamjenica šefa misije Veleposlanstva RH u Rimu te Antonella D’Antuono, predstavnica hrvatske manjine u Molizeu pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge „Jedna musika“.

Ivana Milina, predstavnica Hrvata u Italiji pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim zahvalila je svim institucijama i njenim predstavnicima na kontinuitetu u podršci, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Hrvatskoj matici iseljenika, Veleposlanstvu RH u Italiji, VIII. okrug Općine Rim, Hrvatskoj turističkoj zajednic Milano i Zakladi moliškihi Hrvata.

Za moralnu podršku Milina se zahvalila hrvatskoj udruzi KUD Laz, kolumbijskoj udruzi “Cv Cultura Nexus”, udruzi iz Perua “Braća umjetnosti i kulture”, talijanskoj folklornoj skušini “Rintocco MOlisano”, rumunjsko-moldavijskoj udruzi “Artaras”, udruzi “Tetezana Onlus” iz Madagaskara, argentinskoj udruzi, kao i poljskoj “Le Eindini” te udruzi Jenda musika.

Posebna je naglasila, zahvala idu voditeljima programa Ivanu Mihovecu i Ani Sbutega te mladima iz naše udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim.

Budući su mladi naraštaji naša nada i budućnost, potrebno je uvijek i izvan Hrvatske prisjećati se zavičaja i domovine.

Svim udrugama dodijeljena je zahvalnica i  suvenir baščanske ploče kako bi i ovim putem promovirali Hrvatsku kulturu baštinu.

 Na Internacionalnom festivalu  nošnji organizirani su štandove s rukotvorinama i tipičnim specijalitetima svih zemalja sudionika te su pokazali bogatstvo običaja i enogastronomije. Hrvatski štand je  predstavilo KUD „Laz“ s igračkama od drva iz Laza Bistričkog.

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments