ZAŠTITITE SE ZNANJEM …GRATIS

Savjetovanje za mobilne zaposlenike iz srednje, istočne i južne Europe …sada i na hrvatskom jeziku i potpuno besplatno.

uredila: Sonja Breljak
972Berlin/Fer mobilnost, odnosno Faire Mobilität je projekt Saveza sindikata Njemačke putem kojeg radnici iz drugih zemalja mogu naći kompletne informacije korisne pri ulasku i snalaženju na njemačkom tržištu radne snage. Projekt je aktiviran 2011. godine i odvija se kroz šest savjetovališta: u Berlinu, Dortmundu, Hamburgu, Münchenu, Stuttgartu i Frankfutu a. M.

U svakom savjetovalištu Vas očekuju osobe koje pored njemačkog i engleskog vladaju s još jednim od jezika srednje i istočne Europe. Faire Mobilität  financira Ministarstvo rada i socijalne skrbi Savezne Republike Njemačke.

O ovom projektu, za Hrvatski glas Berlin  piše savjetnik za Berlin i Brandenburg,

Vladimir Bogoevski
160
Sloboda rada i pružanja usluga pripadaju osnovnim slobodama Europske unije. Od srpnja 2013. godine, Hrvatska je postala najnovijom članicom europske obitelji. Iako je sloboda rada za hrvatske radnike u Njemačkoj još uvijek ograničena, za Hrvate postoje različite mogućnosti pronalaska puta na njemačko tržište rada.

Prema iskustvu drugih zemalja srednje i istočne Europe, mnogi mobilni zaposlenici rade pod zakonskim radnim uvjetima, plaćeni su po tarifi i dobro integrirani. Međutim, u pojedinim branšama poput građevine, čišćenja, mesne industrije, medicinske njege  kao i u hotelskoj i ugostiteljskoj djelatnosti, postoji velik broj zaposlenika iz zemalja srednje, istočne i južne Europe koji zbog nedostatnog poznavanja svojih prava te njihove smanjene sposobnosti pregovaranja bivaju često sustavno iskorištavani. To je posebno slučaj kod poslanih zaposlenika i (navodnih) samostalnih radnika.

S tim u vezi vam predstavljamo projekt „Fer mobilnosti“, projekt Saveza sindikata Njemačke, koji pomaže u provedbi pravednih plaća i fer radnih uvjeta na njemačkom tržištu rada za radnice i radnike iz zemalja srednje, istočne i južne Europe. Ideja je da se određeni zaposlenici i samostalni radnici na odgovarajući način savjetuju o svojoj djelatnosti na njemačkom tržištu rada na njihovom materinjem jeziku. Radnici iz gore navedenih zemalja se mogu informirati o svojim pravima na 6 savjetovališta DGB-projekta „Fer mobilnost“ diljem Njemačke. Savjetovališta surađuju sa sličnim usmjerenjima lokalnih nositelja te čine dio mreže koja djeluje diljem zemlje.

Od nedavno se unutar projekta „Fer mobilnost“ u Berlinu i Potsdamu nudi i savjetovanje na hrvatskom jeziku. Savjetovanje se odvija telefonski, e-mailom ili na licu mjesta u uredu te obuhvaća sva moguća pitanja glede pretpostavki za pristup njemačkom tržištu rada, postupanju na radnom mjestu te sva ostala radna i socijalno-pravna pitanja.

Potičemo hrvatske građane koji su radno aktivni u Njemačkoj ili koji namjeravaju postati radno aktivni da iskoriste mogućnost savjetovanja pri našim savjetovalištima o svim pitanjima i nejasnoćama koje imaju. Većina problema nastaje zbog nepoznavanja vlastitih obveza i prava koji stoje na raspolaganju mobilnim radnicima.

Mislite na to da se možete zaštiti znanjem!

Možete nas kontaktirati putem sljedećih podataka:

Vladimir Bogoeski
DGB Haus
Keithstraße 1-3
10787 Berlin
Telefon: 030/21232996

Ponedeljak – srijeda od 10:00 do 15:00 sati ili po dogovoru
E-Mail: vladimir.bogoeski@dgb.de

Redovno savjetovanje u Potsdamu

Četvrtak od 10:00 do 15:00 sati

DGB Büro Mark-Brandenburg
Breite Str. 9a, Soba 116
Tel. 0331/275 96-16

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Skula Mirhad
Skula Mirhad
6 years ago

Pozdrav
Vec duze vrijeme vas zelim kontaktirati.
Ja sam Skula Mirhad iz Bosne i radim za jednu firmu iz Potsdama sa jos 14 kolega iz Bosne,radimo fasade i putz. Imamo sve vize firma je solidna ali mislimo da nam nesto gazde lazu i mute oko sistema placanja.
Zelim da mi kazete kad mogu doci kod vas u Potsdam ili Berlin ili na telefon da razgovaramo. Sve najbolje vam zelim

Skula M.