HVALA PLANINAMA, PLANINARSTVU, PLANINARIMA

Ispovijed jednog običnog osječkog planinara

piše: Milan Rajšić

Prije točno šezdeset godina J. P. Sartr je odbio primiti Nobelovu nagradu za literaturu.

Pet godina kasnije, pod dirigentskom palicom doajena osječkog planinarstva, gosp. Miroslava Matoševića, i unutar orkestra Planinarskog društva “Jankovac”, krenuo sam u planine.

Najprije Slavonija, ubrzo je na red došla Bosna, a onda nije bilo ni kraja ni konca. Posvuda. Nije me bilo u Australiji i na Marsu.

Pet godina kasnije, a pod dojmom odbijanja Nobelove nagrade, odbio sam i ja primiti nagradu, Brončanu značku Planinarskog saveza Hrvatske. Obrazloženje nikada nisam napisao, a nitko ga nije ni trebao, niti bi ga čitao.

Od toga “povijesnog pobunjeničkog” trenutka još sam pedeset godina lutao planinama širom svijeta: uživao u fantastičnim slikama, znojio se penjući se po bespućima, družio se sa stotinama i tisućama drugih planinara i prijatelja, od kojih su rijetki još živi, psovao sam sebe i pretešku naprtnjaču, pravio neponovljive fotografije, živio danima i tjednima u skladu s prirodom, gladovao i bio isposnik, kisnuo, smrzavao se, a onda uživao u toplini prvih sunčevih zraka, spavao sam rado u planinarskim svetištima –  planinarskim domovima, nerado i u nuždi lijegao ispod drveta umotan u komad plastike i cvokotajući čekao jutro, Studirajući u Sarajevu, sreo sam se s alpinizmom i BiH legendama penjanja po stijeni: Gafom, Hamom, Rakom, Zalcem…

U grad na Dravi sam donio prvu alpinističku ideju, jednako kao i turno skijanje.

Na planu planinarske fotografije je u PD Jankovcu bila dobrana gužva, pored M. Matoševića, fotoaparate su nosili prijatelji Ivica Kelava i Ivan Budin.

Svakoga četvrtka navečer su  prostorije Društva bile prepune. Tražilo se mjesto više za prezentacije planinarskih pohoda.

Vrativši se iz Sarajeva, osnivam prve planinarske škole, organiziram prve odlaske u strane planine, prve zimske uspone, prvi uspon na Mt. Blanc, prvu ekspediciju u Peru (u posljednjem trenutku odustajem).

Godinama odvodim prijatelje i poznanike na planine širom svijeta. Još i danas sa 72 godine starosti.

Za “Hrvatski planinar”, “Meridijane”, “Hrvatski zemljopis” i ratni “Bumerang”, pišem desetke putopisa i reportaža, od kojih su neki pohranjeni u Hrvatskoj sveučilisnoj knjižnici.

Desetak godina držim kormilo Društva. U tom periodu, gradimo današnji planinarski dom na Jankovcu, za koji je najzasluzniji prijatelj Branko Sajfert.

Planinarenje postaje tražen produkt u Osijeku, dolazi nova generacija: Mario Poljak, Mićo Bogojević.

Društvo broji preko tisuću članova. Više nego ijedno u Zagrebu ili Hrvatskoj…

Hrvatski planinarski savez ovih dana slavi 150 godina postojanja i ovo je kratki pregled djelovanja mojih prijatelja i mene, u proteklih 55 godina bavljenja jednom od najugodnijih djelatnosti u životu.

Hvala planinama, planinarstvu, planinarima!

Ni uz najbolju volju ne mogu zamisliti koliko bi bez njih moj život bio puno, puno skromniji i nemaštovit.

Cijelih 55 godina živim u znaku dvije izreke:

GORA NI NORA. NOR JE KDO V GOR GRE!

/Planina nije luda. Lud je onaj ko u planinu ide./

UMOR PROLAZI, ZADOVOLJSTVO OSTAJE!

P.S. Priznanja i nagrade bih i danas odbio primiti.

5 4 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments