“PAPA, MI TE VOLIMO!”

KOLUMNA POVODOM
piše: Ivek Milčec

Zagreb/Tvrdnje mnogih skeptika, sumnjičavaca i “uvijek dobro obaviještenih”  da je ovaj papa hladan, nesimpatičan i tvrd, pale su u vodu onog trena  kada je na izlasku iz zrakoplova na tečnom hrvatskom jeziku pročitao pozdravni govor i dobro raspoložen pozdravio se s predsjednikom Josipovićem, biskupima na čelu s kardinalom Bozanićem, premijerkom Kosor, ministrima te brojnom obitelji Kardum koja ga je u turopoljskim narodnim nošnjama dočekala po izlasku iz aviona.
Benedikt XVI. nije Ivan Pavao II. jer ima svoj stil i način ophođenja kako s vjernicima tako i državnicima s kojima se prigodom svojih, ne prečestih, putovanja susreće. Blaženi Ivan Pavao II. tri puta je posjetio  malenu Hrvatsku a njegov nasljednik, Benedikt XVI. svojim je dolaskom potvrdio koliki značaj službeni Vatikan pridaje međusobnom odnosu s hrvatskim katoličkim pukom odnosno čitavim našim narodom.
Poseban ton papinom posjetu dao je subotnji susret  na Trgu bana Josipa Jelačića na kojem je zajedno s pedeset tisuća mladih sklopio trajno prijateljstvo a u svome govoru posebno istaknuo  “da se Isus približava svakome od vas i predlaže sebe kao istinski odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti”.
Benedikt je ovom porukom pogodio u samu srž problema mlade populacije koja je najteže pogođena nazaposlenošću, bezperspektivnošću i beznađem da će sutra biti bolje.
Osim pastoralnog ovo je bio i državnički posjet Benedikta XVI. U pozdravu na aerodromu nije propustio osuditi individualizam i pozvati na “zauzimanje u promicanju temeljnih moralnih vrijednosti”.
Papa je posebno naglasio našu višestoljetnu pripadnost kršćanskoj civilizaciji i snažno podržao ulazak Hrvatske u punopravno članstvo u EU.
Subotnji susret u HNK sa istaknutim predstavnicima hrvatskoga kulturnog, političkog, sportskog i društvenog života bio je nezaboravan za sve sudionike a papin govor o odnosu vjere i znanosti, religioznosti i razuma potaknuo je mnoge da se duboko zamisle nad tim porukama.
Nakon burne i kišovite noći osvanulo je sunčano nedjeljno jutro i brojni vjernici su, prema procjenama njih oko 400.000, moleći i pjevajući dočekali sv.Oca u pratnji mnogih biskupa te su svi zajedno sudjelovali u svečanoj Euharistiji.
Papina propovijed bila je posvećena temi obitelji pa je Sveti Otac posebno istaknuo da su obitelji danas ugrožene i suočene s teškoćama i prijetnjama, te ih je potrebno podržati i sačuvati od svih napasti suvremenoga života. Papa uvijek brani vrijednosti tradicionalne obitelji, ali od njega bio je još žešći krčki biskup Valter Župan koji se izjasnio protiv istospolnih brakova i javno zatražio zabranu pobačaja. Sabor izglasava zakone a zastupnici su na zahtjeve o zabrani pobačaja već više puta jasno odgovorili: Kaj god!
Sam papin dolazak i boravak u Hrvatskoj bio je posvećen našim obiteljima a u cijelu svečanost uklopila se i dvadeseta obljetnica neovisne i slobodne Lijepe naše.
Nakon misnoga slavlja na zagrebačkome Hipodromu papa je predvodio večernju molitvu u katedrali sv. Stjepana na Kaptolu i pomolio se na grobu kardinala Stepinca o kojemu je, razgovarajući u avionu na putu u Zagreb s Večernjakovim novinarom, rekao da se je borio protiv ustaške i komunističke strahovlade i diktature. Hrvatski katolici nadaju se da će sadašnji papa Benedikt uskoro proglasiti blaženoga kardinala Stepinca svecem.
Posjet Benedikta XVI. nije ni ovoga puta mogao proći bez političkih prepucavanja pa na svečanost u HNK nisu bili pozvani neki intelektualci kojima je tu svakako bilo mjesto.
Papin posjet Hrvatskoj ne samo da je ispunio, nego i nadmašio naša očekivanja pogotovo ako se uzme u obzir da on ne putuje mnogo i često kao što je to činio njegov prethodnik blaženi Ivan Pavao II.
Poruke koje je Benedikt uputio vjernicima,političarima,privrednicima, znanstvenicima i svim važnijim čimbenicima hrvatskoga društva značajne su i ne bi ih trebali zanemariti i nakon tri dana zaboraviti.
Papa je u Lijepoj našoj progovorio na hrvatskom, a na svima nama je da progovorimo jezikom Benedikta XVI.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ono što želim potaknuti

Sama Crkva u Hrvata premalo čini
ono što je Papa savjesno potakao.

Teško je reći kolika je politička dojmljivost papinim govorom o savjesti

Malo tko i promišlja tako, Hrvatska posjeduje ne bih rekao zlatnu mladež ali vrlo staloženu i strpljivu vidili smo to u posjeti nazočnih nekolko desetak tisuća Sv.Ocu Papi skorom u njihovim očima.
Hrvatska mladež također nema lagano kao što i možda mnogi u politici razmišljaju pitanje je kada će to i Crkva u Hrvata da ozbiljnije shvati.
Lp-jm

Josip Mayer
12 years ago

Veloko je pitanje kolika je politička dojmljivost papinim govorom o savjesti Uz druge vjernike i odočasnike Papa je posvetio i naše političare,što ne znači samo radi Evropske unije već i za to da im Bog pamet rasvjetli da se više sa punom svješću i savješču brinu u općim vrijednostima čovjeka i obitelji a ne kao dosada više o vlastitim interesima nego o interesima svojih građana. To bi se od današnjeg dana trebalo okrenoti još više na bolje. Treba je imati na umu i pameti u ovom modernom svijetu sve se nemože riješiti tradicionalno.Tu je i te kako potrebna savjesna državna… Read more »