DOGODILO SE ČUDO U BRODU

Ministar postao čovjek, ili o razlici između RADITI i URADITI

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Slavonski Brod/Raditi i uraditi su dva potpuno različita glagola i njihovo značenje nije isto. Raditi je trajni glagol i opisuje radnju koja još traje, pa se još ne može govoriti o tome kako će završiti.

Uraditi je takozvani svršeni glagol i njegova radnja je završena, pa se o njoj može donijeti sud.

Neka mi oprosti profesorica Sanda Ham što se miješam u njeno područje, ali ovo sad ne spada u Male jezične savjete već u političku propagandu hrvatske vlade na kojoj bi joj i sam Joseph Gӧbbels, koji je bio vrhunski majstor političke manipulacije …zavidio.

O čemu je riječ?

U Slavonskom Brodu već nekoliko godina užasno smrdi. Smrdi i prljava politika s brojnim aferama, ali najviše smrdi zrak.

Građani pretpostavljaju kako zrak smrdi zbog rafinerije u Bosanskom u Brodu koja na primitivan način prerađuje jeftinu naftu iz Rusije, koja je puna sumpora.

Kažem …građani pretpostavljaju, jer valjanih materijalnih dokaza za svoje pretpostavke nemaju. Znaju samo kako su im zdravlje i životi ugroženi.

Neposredni krivac za takvo stanje je hrvatska vlada koja je sa ruskim vlasnikom rafinerije sklopila ugovor o transportu nafte preko teritorija Republike Hrvatske.

Pod motom Zdravlje Brođana za novac, vlada Republike Hrvatske, bez obzira na njen trenutni sastav čini sve kako bi bagatelizirala problem.

Kažem …u Brodu smrdi već nekoliko godina, građani pate, zatvaraju vrata i prozore.

Dozlogrdilo građanima. Jebeš grad u kojemu bez zaštitne maske ne smiješ na ulicu. Političari svih stranaka, kako u gradu tako u državi gledaju u svemu samo svoje interese.

I tako dogodilo se što se dogoditi mora …građani organizirali prosvjed.

Nije dobro za politiku kad se stvar otme njenoj kontroli pa je pokušala učiniti sve kako bi taj prosvjed spriječila, ili ga barem pretvorila u svoju korist.

Vlada ima i svoga resornog ministra za ovakve slučajeve. On je ministar u ministarstvu afera …sorry …ministarstvu za zaštitu okoliša. Ovaj lapsus mi se dogodio jer je ovo ministarstvo poznatije po njegovim aferama, nego po doprinosu za zaštitu okoliša.

Da se vratim na brodsku priču:

Dakle …jedna grupa građana preko facebooka organizirala prosvjed u Slavonskom Brodu. Mladi ljudi, politički neiskusni.

Građani skeptični …ma gdje ćete vi protiv politike. Oni su pokvareni dovoljno i u stanju su svaku i najbolju ideju preokrenuti u svoju korist.

Pročula se ova vijest po dragoj nam domovini i izvan nje. Na dan održavanja protesta našao sam se u Osijeku.

-Kod vas danas demonstracije? …pitaju me prolaznici u Osijeku vidjevši po oznakama na autu kako dolazim iz Broda …nek vam je sa srećom!

Prosvjedi je zakazan u 17 sati 31. listopada.

Došlo to i do ušiju onog ministra za afere …jebiga opet …hoću reći ministra za okoliš i tako te stvari još.

Čuo i zabrinuo se ministar. Zar će mi ovi balavci iz Broda pokvariti unosan biznis sa Rusima? Treba taj prosvjed uništiti, problem bagatelizirati kako bi moja stranka opet pobijedila na idućim izborima, a ja ostao doživotni gospodar zdravlja i okoliša.

Što se točno događalo toga dana u Metropoli ne znamo, ali znamo kako je jedan od ministrovih učitelja u povijesti riješio sličan problem:

Sluge zove smail-aga,
Usred Stolca kule svoje,
A u zemlji hercegovoj:
“Ajte amo, sluge moje,
Br(o)đane mi izvedite,
Štono sam ih zarobio robljem
Na Morači (Mrsunji) vodi hladnoj

(Ministar o kojemu je ovdje riječ zove se Mihael Zmajlović. Svaka sličnost prezimena nekad i danas je sasvim slučajna. op. ur.)

Možda i nije tako bilo …ne znam. U svakom slučaju najavio ministar …nije bitno čega već …svoj hitni dolazak u Brod.

A vjerne sluge i one koje se još nadaju to postati …uglavnom sve političke stranke i dužnosnici političkih funkcija, pohitale pod šatore. U ovom slučaju u hotel „Savus“ u Slavonskom Brodu.

Ministar Zmajlović (Zmail-aga) drži presicu.

I misli ministar: Ovi Brođani …teška provincija …što oni znaju o razlici između raditi i uraditi. Pogled na okupljenu svitu mu daje pravo za ovu pretpostavku. Ovi oko njega osim osobne karijere i nemaju ništa drugo u glavi.

Sva sreća …organizatori prosvjeda su imuni na politiku i ne zanima ih ministrova presica u hotelu Savus. Oni rade svoj posao dalje. Posljednje pripreme kako bi prosvjed prošao bez izgreda.

A ministar u hotelu priča, obećava, obmanjuje… a sluge potvrdno kimaju glavom. Priča ministar o silnim mjernim stanicama koje on namjerava postaviti u Brodu i okolici. Izbjegava ministar uporno pričati o urađenom. Na tom računu je kod njega debeli minus, jer urađeno nije ništa. Da jest u Brodu bi se moglo disati.

Iz ministrovog izlaganja vide se samo uspjesi. Čak je jadnik i skori nužni remont prastare rafinerije u drugoj državi pripisao u svoje zasluge.

Organizatori prosvjeda rade i dalje svoj posao. Građani se polako okupljaju kod Gradske bolnice u kojoj će ionako zbog lošeg zraka u Brodu, kad-tad završiti.

Što je umjetnik ovim htio reći? Zbog čega ovo objavljuje na Hrvatskom glasu Berlin, a ne u lokalnim medijima? …možda ćeš se upitati.

Činim to jer ovaj problem nije samo problem građana Slavonskog Broda, iako sada tako izgleda.

Jer …kad ova neobuzdana klijentela primijeti kako može manipulirati građanima jednog grada, neće se zadovoljiti samo time. Preveliki su njihovi apetiti.

Zbog toga …zbog budućnosti i tvoje djece …širi ovu radosnu vijest. Razmnožavaj i dijeli! Može se kad se hoće, treba samo slušati vlastitu savjest, a ne politiku. Brođani su pokazali kako se može.

A pišem ovo i zbog toga jer mi ovdje ministrovi jataci ne mogu anonimno preokretati riječ u ustima. Ovdje vrijedi staro demokratsko pravilo: Pokaži lice, postani glas! Ako to ne učiniš ostao si nitko i ništa …osoba bez lika i prava glasa.

I ova brodska priča ima svoj happy-end. I to je čudo na kojega naslov ukazuje. Ministar Zmajlović je iznenda otkrio čovjeka u sebi.

Uvidjevši kako ga slušaju samo oni koji ga ionako uvijek slušaju …ministar se sa svojom svitom priključio prosvjednicima i ponizno i pokajnički prosvjedovao protiv svoje vlastite neučinkovitosti.

Ministar Mihael Zmajlović otkrio je tako čovjeka u sebi. Individue iz njegove svite to još nisu …oni iz inercije prate ministra (Kud Mihael tu i ja), ali tko zna!!!

Možda se u Brodu ukaže i Gospa.

Bravo ministre!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gost
11 years ago

Autor je baš prigodno zaboravio prozvati bivšeg ministra. Bez daljnjega da je današnji takav kakav jest, ali je činjenica da je autor iznimno zlonamjeran i da je cijeli članak napisan vrlo, vrlo tendenciozno, ali ne da se skrene pozornost na Brođane, briga autora za Brođane (ako eventualno pokrepaju, moći će to iskoristiti za novi članak), nego da se ocrni sadašnja politička garnitura. Kladim se da mu je ona bivša, koja je Hrvatsku unazadila više nego sva turska osvajanja, bila jako prirasla srcu. Jar takvi su naši profesionalni Hrvati: mrze sve hrvatsko, pokrast će sve što nije zalito, i neće ih… Read more »

Igor
Igor
11 years ago

Kao prvo nitko ne pretpostavlja da je zagađenje zraka, iz rafinerije već to znaju Građani SB-a! jer primete znatne razlike prije i poslje najveći je problem u tome što u zadnjih godinu dana dnevni štetni plinovi prelaze DNEVNU granicu štetnih plinova, i uvjeren sam ako Vlada nepoduzeme nešt da će građani na znatno gori način!

Trpo Burko
11 years ago

Ništa se ne događa slučajno.
A slučajno smrdi u Slavonskom Brodu i slučajno se gradi termoelektrana na ugljen u Raši !
Slučajno ?