ILI, ILI…

piše: Emil Cipar
34549_1Danas je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Cilj je prisjetiti se na nepotrebne žrtve, a o milijunima je riječ, povući se u sebe i obećati sam sebi kako to toga više nikada ne smije doći.

Fašizam je sinonim za totalitarni i autoritarni režim. Fašizam ima razne oblike i razne nazive, ali najpoznatiji je pod imenom nacional-socijalizam. Međutim …fašizam su i raznorazne diktature, monarhije, a i komunizam.

Svaki oblik totalitarnih i autoritarnih režima treba jednako osuditi.

Žalosno je da u zemlji ustaša i partizana …u demokratskog Hrvatskoj, ovaj dan služi samo produbljivanju jaza i zaoštravanju tenzija. Stvar koja bi trebala biti kristalno jasna …nije nam kristalno jasna. Mi se još uvijek prepiremo oko toga tko je bio zločinac, a tko se borio protiv zločina.

E pa da ne bi bilo sumnje iznijet ću SVOJE mišljenje:

U našoj tužnoj povijesti nemamo pobjednika. Uvijek smo gubili i trebali bi imati puno razloga naučiti nešto iz svojih pogrešaka zbog kojih su stradali tisuće nevinih žrtava.

A upravo je ovo dan, kojega se moramo prisjetiti žrtava. U prvom redu ŽRTAVA.

Ante Pavelić i Josip Broz Tito, obojica Hrvati i obojica imaju ruke uprljane krvlju nevinih žrtava. Njihovi totalitarni sustavi omogućili su to. I jedan i drugi su zločinci.

Zbog toga ništa ne pomaže položiti vijenac u Jasenovcu, a istovremeno negirati Bleiburg. Zbog toga ništa ne pomaže položiti vijenac u Bleiburgu, a istovremeno negirati Jasenovac.

Ili: i jedno i drugo, ili ni jedno ni drugo. Samo to je dokaz da smo iz krvave povijesti naučili nešto.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
10 years ago

Ovo što mi ovdje pišemo je sve “rekla kazala”. Imao sam jednog strica koji je bio viši časnik u ustaškoj vojsci i bio čitavo vrijeme u Sarajevu u komandi. Kasnije je svršio na Bleiburgu, prošao “križni put” i na kraju bio suspendiran i nije smio raditi do kraja 1952., izgubio je bio građanska prava. On je jednom očitao njegovom sinu i meni bukvicu, jer nas je uhvatio da diskutiramo upravo o Bleiburgu. Njegove su riječi bile o Bleiburgu može govoriti samo onaj tko je bio tamo. I još nešto, nažalost je najvjerovatnije bio u pravu, rekao je da nije bilo… Read more »

Andjelko Galic
10 years ago

Sasvim sam slucajno naletio na ovaj tekst i ne mogu vjerovati da se ovako povrsne “analize” plasiraju i danas kad bi svakoj imalo bolje informiranoj osobi trebalo biti jasno da Dr. Ante Pavelic nema ama bas nista zajednicko s Brozom. Upravo iz takvih sustavnih podvala koje HDZ-ovi mangupi plasiraju u kontinuitetu od 1990. godine i proizlazi ovaj danasnji apsurd po kojem navodno slobodna Socijalisticka Republika Hrvatska jos uvijek ne dozvoljava nikakvo ozbiljnije i objektivnije studiranje ni po pitanju partizanskih zlocina ni po pitanju stvarne politicke orijentacije kojom je bila vodjena Nezavisna Drzava Hrvatska. Samo oni koji se i dalje hrane… Read more »

Ivan. Beslic
10 years ago

Emile,kako no se kaze,,ma ti si prolupa ili si non stop spada u one umnobolesne komunjare koji vec 80 godina i 100 sire lazi i neistine. Zanima me koja nepismena banda daje ti prostora da ovakve sramote uspoređujes koljaca zidova Austrijskog,,s POGLAVNIKOM,,koljac tito je poubijao i to poslije rata MILION i 300 00,nevinih hrvatskih neistomisljenika pokvarenog ruskog rezima. Pa dokle ce ovakve gluposti se sirit po slobodnoj HRVATSKOJ,treba i to hitno poduzet stroge i to visoko kaznjavane ovakve gluposti i teske lazi. Emile,zapamti Poglavnik je ucinio 0,18/% u postotku od koljaca tita,a ti ih uspoređujes,strasno i po svim ljudskim i… Read more »