NE BITI RAVNODUŠAN I NE MRZITI

OTVORENA IZJAVA TRIJU  KRŠĆANSKIH  CRKAVA GRADA SPLITA UOČI  GAY PRIDE-a
Split/Tema je itekako značajna …i ne samo za Split, dodajemo mi iz Uredništva Hrvatskog Glasa Berlin jer dovoljno je tek osvrnuti se oko sebe …a ravnodušnost prema ovoj pojavi u društvu – Crkva ne bi smjela imati. Baš kao što ne bi smjela imati ni govor mržnje, bez obzira koliko se ne slagala s određenim orijentacijama. Svatko će jednom za sebe odgovarati. U međuvremenu, u svijetu posvemašnjeg relativizma, valja zauzeti jasan stav, bez obzira koliko to ne bilo popularno ili koliko to koštalo. A kako se u svemu tome snaći ako nema Višeg kriterija – višeg od nas samih, odnosno ako nema Božjeg kriterija? Izbaciti Njega iz života, uistinu onda znači da je sve dopušteno i da je kriterij ono što čovjek (ili grupa) misli i osjeća da je u redu. A to je – vrlo klizak led za one koji tako drže. Kližu jedno vrijeme, a zatim dođe bolan pad nakon kojeg, često, nekima i nema više povratka …piše nam naš suradnik iz Splita, Dražen Radman i šalje:
OTVORENA IZJAVA TRIJU  KRŠĆANSKIH  CRKAVA GRADA SPLITA UOČI GAY PRIDE-a
Povodom nadolazećeg Gay Pridea, 11. lipnja u Splitu, izjavljujemo sljedeće:

Kao kršćani vjerujemo u savršenog Boga koji se objavio u Isusu Kristu kao onome po kome se čovjek može spasiti. Također, vjerujemo da je Biblija nadahnuta Riječ Božja – temeljno i istinito mjerilo i standard za sva relevantna životna pitanja.
Slijedom rečenog, držimo da je homoseksualnost skretanje od postavljenog Božjeg standarda. Naime, ono je vrlo ozbiljan grijeh u očima Božjim. ”Ne lijegaj s muškarcem kao što se lijega sa ženom. To bi bila grozota.” (Levitski zakonik 18:22)
S druge strane, čovjek i ne mora biti svjestan svoga grijeha. Čak može imati čvrsto i iskreno uvjerenje da ne čini ništa loše. Štoviše, može vjerovati da je određeno ponašanje sasvim prirodna stvar.
Dugoročno, homoseksualnost podriva i opstojnost osnovne ćelije društva – brak kao zajednicu između muškarca i žene (”Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i njih dvoje bit će jedno tijelo” , Matej 19:4-5), kao i samu obitelj.
Kad čovjek odbacuje Božji vrhovni autoritet, logično je da mora ”skrojiti” sustav vrijednosti po svojoj mjeri i da će se, manje ili više, žestoko protiviti autoritetu koji je iznad njega. Takav sustav za posljedicu ima različite oblike zastranjenja, među kojima je i homoseksualnost. ”Zato ih je Bog preko pohota njihovih srdaca predao nečistoći, tako da sami obečašćuju svoja tjelesa; njih koji su istinu Božju zamijenili lažju te se klanjali i iskazivali štovanje stvorenju mjesto Stvoritelju… žene njihove zamijeniše naravno općenje protunaravnim; jednako muškarci, ostavivši prirodno općenje sa ženom, usplamtješe pohotom jedan za drugim, vršeći – muškarci s muškarcima sramotne stvari…” (Rimljanima 1:24-27)
Vjerujemo da se čovjek u svome srcu, potaknut od Duha Kristovog, može pokajati, odnosno biti presvjedočen Istinom koja je viša od ljudskog (ograničenog) kriterija i mišljenja. O Istini koja je jača i od bilo kojeg grijeha. O Istini koja, zapravo, nije kontra čovjeka, već – za njega.
Vjerujemo, naime, da je ljudima s homoseksualnom sklonošću i praksom potrebna pomoć i unutarnje oslobođenje, a ne mržnja, osuda ili, s druge strane, puka ravnodušnost.
Izjavljujemo ovo, svjesni da će ovaj izazvati negativnu reakciju kod nekih. Ali, ne možemo kontra savjesti pred Bogom, a da barem ne iznesemo poglede koje temeljimo na jasnim biblijskim istinama i na koje, nadamo se, imamo pravo.
Ujedno molimo da Gospodin, u danima koji slijede, dotakne srca barem nekolicine ljudi te im dade osobit znak da za svoj život naprave najbolji iskorak. Onaj prema križu. Odakle i počinje istinska ljubav. I sloboda.
S poštovanjem,

Danijel Mršić, pastor Evanđeoske crkve Radosna vijest – Split
Uwe Muller, voditelj Kršćanske zajednice – Split
Dražen Radman, pastor Baptističke crkve – Split

U Splitu, 8. lipnja 2011.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Vidim da bi neki rado mijenjali u mjesto sami sebe nas iseljenike u Hrvatskoj po svojoj volji, umjesto da nas prate i snimaju, drugo su oni koje se nije ništa dojmilo, bez da jednom počmu shvaćati da smo se mi tokom rada i života u Evropskim modernim demokratskim zemljama već odavno promjenili te si s vremena na vrijeme naše znanje i praksu još samo nadopunjavamo.

Josip Mayer
12 years ago

Draga Snježana Nemec Ovo vaše da smo svi izmanipulirani prelazi mi u goruće različite vrste neljudskog ponašanja od terora do ekstremnosti koju nam je potrebno što preventivno što zakonski više odkljanjati. Čemu mrziti Bolje nam se je i društvenije jedan prema drugome više otvoriti, drugo su privatne stvari. Mi u Hrvatskoj imamo toliko svake vrste stranaka udruga i društava, od politike do kulture u što spadaju i različiti seksualni porivi, pa si može svatko na svoj način izabrati kuda želi i kuda pripada prije nego što postane nasilna osoba. Nasilje ijedne vrste ne smije se tolerirati jer ono prelazi u… Read more »

trackback

[…] Eto dakle što o tome fenomenu kaže struka odnosno neovisan znanstvenik, koji nažalost – zbog sektaškog monopola i medijskog homoterora – ni u jednom tzv. velikom i jakom mediju ne može objaviti istinite znanstvene činjenice. Dodajem također pohvalu braći evangelicima (protestantima), koji su – za razliku od “vatrogasne” tj. naknadne i debelo zakašnjele izjave HBK – već prije nego se ‘ST-pridež&Viva-ludež’ održao reagirali Otvorenom izjavom triju kršćanskih crkava grada Splita uoči Gay Pridea i naslovili je znakovito: NE BITI RAVNODUŠAN I NE MRZITI (a dostupna je na portalu berlinskoga Hrvatskog glasa). […]

Bruno
Bruno
12 years ago

Bravo, čestitam, hvala