PUNA KUĆA ČESTITARA

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U NJEMAČKOJ PRIREDILO PRIJAM U POVODU DANA DRŽAVNOSTI
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Bio je to, izvan svake sumnje, vrlo uspješan  prijam u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske. Prijam je organiziralo Veleposlanstvo RH u Njemačkoj uz potporu Splitsko-dalmatinske županije koju je predstavljao župan Ante Sanader sa suradnicima, te  Hrvatske centrale za turizam koju je predstavljao  Niko Bulić, direktor Turističke zajednice, te  Mate Radić,  direktor frankfurtske centrale.  I svakako, prijam je organiziran uz značajnu potporu i Nijemaca, jer je proslava održana u prostorijama zastupništva  države Nordrhein-Westfalen u Savezu država. Brojni su se, kako s njemačke tako i s hrvatske strane, odazvali ovom prijamu.  Tako su domaćini, veleposlanik dr Miro Kovač sa suprugom te pukovnik Marijan Paljević, vojni izaslanik obrane RH sa suprugom, primili, dočekali i rukovali se  s oko, 600 uzvanika.
Svečani prijam u povodu Dana državnosti i 20 godina samostalnosti  počeo je kratkim govorima. Najprije je govorio dr Miro Kovač, veleposlanik RH u Njemačkoj, potom i svojevrsna domaćica večeri, premijerka Nordrhein Westfalen, Hannelore  Kraft a na kraju i gost iz Hrvatske, župan Splitsko –dalmatinske   županije, Ante Sanader.  Veleposlanik dr. Kovač je izrazio zadovoljstvo radi velikog broja gostiju te i zahvalnost  na susretljivosti zastupništu savezne  države Nordrhein-Westfalen. O ljepotama Hrvatske, prema njenim riječima …sljedeće članice Europske unije …govorila je premijerka države Nordrhein Westfalen, Hannelore Kraft te pozvala one koji to do sad nisu učinili, da posjete Hrvatsku. A da o Hrvatskoj govori iz osobnog iskustva …potvrdila je Hennelore Kraft, opisavši s ushićenjem, jedan od svojih boravaka i posjeta Dubrovniku.
Goste je tijekom večeri zabavljala izvrsna dubrovačka klapa  Raguza kojoj ovo i nije bio premijerni nastup u Berlinu pa ni na proslavi Dana državnosti. Naime, njihov izvanredan rad više puta je bio dobra preporuka pozivima iz Berlina.  U izvrsnom druženju tijekom prijama sudjelovali su visoki njemački političari, poput premijera savezne države Brandenburg, dr Matthiasa Platzecka, saborskih zastupnika Willscha  i Juratovića, ministara, gradonačelnika, predstavnika udruženja i klubova, predstavnika politike, crkve, diplomatskih predstavnika brojnih država …a među njima i diplomatski i vojni predstavnici susjeda ….Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. I banjalučki biskup Komarica koji se na isti dan našao u Berlinu radi razgovora u Bundestagu nazočio je prijamu i proslavi jubileja.
Bilo je tu vrlo šaroliko,  njemačko-hrvatsko  druženje. –Prepuštam drugima da ocijene  …ali rekao bih kratko … prostor je  bio odličan, odaziv pozvanih veoma dobar a  prijam sadržajan. Zadovoljan sam …rekao je veleposlanik dr. Miro Kovač, na kraju prijama u povodu Dana državnosti RH u Berlinu.
– Sa mnom su u Berlin doputovali i predsjednik županijske skupštine, gospodin Sapunar, predsjednica Gospodarske komore u Splitu, Jadranka Radovanić i direktor županijske turističke zajednice Mili Razović. Imali smo u Berlinu i razgovore s poslovnim ljudima. Bila je to prigoda za prezentirati naše gospodarske zone, naše mogućnosti. I mi smo to iskoristili. Bilo je vrlo uspješno, bili su vrlo zainteresirani. Pozvali smo ih u posjet. Pozvao sam  u Split i premijerku Nordrhein Westfalen, gospođu Hannelore Kraft koja je izrekla tako lijepe riječi o Hrvatskoj …čuli smo na kraju  od župana  Sanadera ali i od brojnih drugih,vrlo pozitivne komentare ovog  poslovnog, diplomatskog  druženja i proslave Dana državnosti u Berlinu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Svaka čast organizatorima i uzvanicima

Pošto se prepušta i drugima da ocjene reći ću svoje iskreno mišljenje.
Dobro je da su bili nazočni osim gore navedenih uz značajnu podporu Njemaca i predstavnici.Srbije i Bosne I Hercegovine.
Što nam zajednički čini dobar imič i otvoreniji put u sklopu predstavištva i zajedničkog dijelovanja Evropske unije