HRVATSKA U MERIANU

Im guten Buch- und Zeitschriftenhandel für EUR 7,95 erhältlich

MERIANčasopis o putovanjima te ugledni mjesečnik koji izlazi u Hamburgu, u svesku od lipnja na naslovnici donosi fotografiju našeg Raba, a unutra je, na punih 147 stranica, bezbroj predivnih fotografija i opisa primamljivih ciljeva u Hrvatskoj.
MERIAN piše o predivnim otocima, obali, kulturi i našim  ljudima. –Hrvatska nam je blizu. U sredini Europe. Puna je pripovijesti i povijesti. Hrvatska je jednostavno perfektan cilj za odmor u kojemu je sunce zajamčeno …stoji između ostalog u uvodniku urednika Andreasa Halaschka. Nije ovo prvi svezak koji MERIAN posvećuje Hrvatskoj. Prvi puta je to učinio daleke 1960. posvetivši ga Dalmaciji, potom 1970., 1973., zatim 1989. i 2003.

 

Ova mala zemlja između Slovenije i Bosne i Hercegovine predstavlja se u novom ruhu. Ljudi govore engleski i već su se odavno priključili suvremenoj Europi. Nešto je posebno: Hrvatska je balkon Mediterana i ona uživa u toj poziciji. Kad se danas spomene Hrvatsku, ne misli se na masline i pastelne zalaske sunca kao ni na plač djece i vojne konvoje. Gdje se uopće nalazi ova zemlja? Na Balkanu? Književnica Juli Zeh kreće u potragu za identitetom države koji se nalazi negdje između.
Eto, privukla ova najava i nas. Pa, odobrenjem odgovornih u MERIANU, donosimo esej ove ugledne njemačke književnice.
Tko je Juli Zeh, govori nam ovo nekoliko detalja iz njena života:

Juli Zeh/©David Finck

Rođena je u Bonnu i studirala je pravo u Passau i Leipzigu, gdje je 1998. položila državni ispit. Književnost je studirala u Leipzigu  na Njemačkom književnom institutu (Deutsches Litaraturinstitut Leipzig) kojemu  se kasnije vraća kao docentica. Brojni boravci u inozemstvu, između ostaloga u Ujedinjenim narodima u New Yorku, Krakovu, a posebno u Sarajevu, ostavili su traga u njenom pisanju.
Njezin prvi roman ADLER UND ENGEL preveden je na 29 jezika. Roman SPIELTRIEB  dramatiziran je i izveden  na pozornici Schauspielhaus u Hamburgu …
Juli Zeh je dobitnica brojnih nagrada za svoj rad pa tako i Deutscher Bücherpreis i Solothurner Literaturpreis.

Esej Juli Zeh o suvremenoj Hrvatskoj ekskluzivno za Hrvatski Glas Berlin prevela je Aleksandra Brnetić, Zagrepčanka, koja od kraja 70.-ih godina prošloga stoljeća živi u Berlinu. Punih je trideset godina bila radijskom urednicom na Sender Freies Berlin i Rundfunk Berlin-Brandenburg. Uređivala je i vodila političke i kulturne emisije, na hrvatskom i na njemačkom jeziku.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments