NOVA RUBRIKA

NEK SE PAMTI I SPOMINJA

Željka Muževića, novinara iz Slavonskog Broda, urednika Jutarnjeg lista, ne moram posebno predstavljati, ali moram napraviti ovaj kratki uvodnik. Ne bi to bio problem da Željka ne poznajem, da nam se putevi nisu susretali i susreću još uvjek.

Ono što bi čitatelja moglo zanimati jest da je Željko osoba kao ti i ja. Zbog profesionalnog shvaćanja posla imao je u životu više teškoća nego zadovoljstva. U vrijeme Domovinskog rata, Željko nije argumentirao, komentirao, nagađao… Bio je među borcima na prvoj crti. Za čitatelje je to bio samo dobro obavljeni posao.

Međutim za sve one, koji Željka poznaju …bilo je to više od toga. Znali smo da to što Željko proživljava ostavlja tragove, ulazi pod kožu. A Željko nije književnik …novinar je samo.
SAMO novinar …Željko nikada nije bio. Nikada nije „išao na teren“ samo zbog priče koja je bila objavljena na glasilu na kojemu je radio. Željko ima „uho u narodu“ i osjećaj za ljepotu šokačkog govora, kojega sve rjeđe čujemo.

Zato je velika sreća da je Željko od samog početka svoje novinarske karijere svoje susrete zapisivao. Nakupilo se toga u međuvremenu podosta, jer je počeo raditi početkom sedamdesetih, prošlog stoljeća.
U prvom planu njegovih zabilješki je uvjek čovjek, ili njegovih ruku djelo. Večinom Šokac. Sa neizmjernom ljubavi Željko mu prilazi i stiče njegovo povjerenje, jer ga neće izdati, prevariti, zloupotrijebiti… On želi samo za sebe i sve nas, za iduće generacije sačuvati vrijednosti, kojih ti ljudi ni sami nisu svjesni.

Četrdeset godina kasnije …te vrijednosti koje je Željko tada prepoznao …pravi su biseri. Uvjerite se i sami! Mi ćemo ih u redovnim razmacima objavljivati pod zajedničkim nazivom „Nek se pamti i spominja!“

Šokački divan sa svim svojim specifičnostima i razlikama, koje su od sela do sela uočljive, sa svom svojom toplinom, ironijom, oštroumnošću… sve je to Željko u svojim bilješkama objedinio i predstavlja ga u najljepšem obliku, razumljivim i čitateljima koji mu nisu vični.

Uživajte zajedno s nama u toplini Željkove šokačke riječi!

Emil Cipar

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Dobro nam došao Željko.