JEDNA NJEMAČKA PRIČA

Nek se pamti i spominje
pripremio: Josip Mayer

Naš vjerni čitatelj Josip Mayer proveo je u tvrtki Mercedes-Benz cijeli svoj radni vijek i zaradio mirovinu, kao i tisuće drugih Hrvata. Josip Mayer nije zaboravio što mu je sve ovaj svjetski koncern omogućio. Iz zahvalnosti čini sve da bi promaknuo ovu firmu. Poslao nam je zanimljivu povijest nastajanja ovog giganta, kao i povijest nastajanja njegovog imena:

Tvorničko ime i tvornička oznaka su simboli. Isti stoje za cjelinu, za proizvode, usluge i za samu firmu.
Tvornički znakovi sadržavaju u stiliziranom obliku tvorničku sliku, dakle važne informacije o onome što znak pokazuje. Po tvorničkom znaku orijentiraju se prije svega kupci i javnost. Zbog toga je njihov postanak i povijest, kao i pitanje o njihovojj aktualnoj snazi i značajnosti na tržištu …informativan i zanimljiv.

Gottlieb Daimler i Karl Benz veliki konstruktori i osnivači firme, koji se za cijelog svog života nisu upoznali, rade od početka 80-tih godina 19.stoljeća na svojim izumima. U Cannstattu i Mannheimu …samo 100-tinjak kilometara udaljeni jedan od drugoga …stvorili su prvim brzopokretnim motorom i prvim motornim vozilima, temelje za motoriziranje prometa.

Svaki od njih je osnovao svoju firmu …Benz u godini 1883., a Daimler u godini 1890., i obojica su postupno izgradili s povećanom potražnjom kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu svoju mrežu prodaje.

Kako bi svoje produkte učinili prepoznatljivima, trebao je svakoj firmi jedan uočljivi zaštitni znak. Najprije su stajala samo imena izumitelja, “Benz“ i „Daimler“, koji su jamčili za izvornost i kvalitetu motora i motornih vozila.

Ipak dok se zaštitni znak Mannheimske firme Benz & Cie. glede imena nije znatno promijenio-od početka u 1903. (Od  1909. okružilo se je ime Benz lovorovim vijencem) …pojavljuje se za tvorničke proizvode Cannstattskog Daimler-motor-društva, iza prijeloma stoljeća …potpuno novi i neobični tvornički naziv “Mercedes”

Kako je došlo do ove oznake ?
Mercedes je španjolsko ime za žene i znači “milost”.

Mercedes Se zvala djevojčica, koja je rođena 1889. u Beču. Bila je najmilija kći austrijskog veletrgovca i općeg konzula koji je živio u Nizzi, čije je ime bilo Emil Jelinek

Kao napredan čovjek, koji se i za sport zanimao, Jelinek se oduševio za početni automobilizam, u čiji je značaj za budućnost bio uvjeren. Tako putuje već godine 1897. za Cannsttat, posjećuje Daimler-tvornicu i kupuje jedan automobil, koji je na francuskoj reviji probudio znatnu pažnju.

Budući  je Jelinek tamo vidio jednu veliku tvrtku, a imao je dobre odnose prema međunarodnom financijskom svijetu i aristokraciji, pojavili su se uskoro interesantni i prominentni kupci za Daimler- automobile, tako da je uspio sve veće i veće narudžbe slati u Cannstatt.

Za utrke automobila u Nizzi u godini 1889. prijavljuje Emil Jellinek pod pseudonimom “Mercedes”, jedan Daimler trkaći automobil jačine 23 ks, koji je tada osvojio 1. nagradu.

Genijalni konstruktor i nastanak zvijezde.

Kada se je u sljedećoj godini kod jedne brdske utrke s jednim trkaćim automobilom dogodila smrtna nezgoda, odlučilo se je, potaknuto od Emila Jelineka i potpomognuto od Wilhelma Maybacha, genijalnog konstruktora Daimlera, za jednu novu koncepciju automobila, to znači: veći razmak osovina, niže težište i veća snaga motora.

Jelinek, uvjeren u uspjeh prodaje ove nove konstrukcije, naručuje 36 automobila od ukupne vrijednosti 550 000 zlatnih maraka. S time je povezao zahtjev, da mu se dopusti da samo on može prodavati ovakve automobile u nekim zemljama.

Daimler se složio s Jelinekom i njegovim prijedlogom, kao  i da se ovaj automobil nazove po njegovoj kćeri  “Mercedes”. Oznaka je tako dobro prihvaćena, da je došlo do odluke, da ovo ime stoji za sve automobile iz Daimlerove palete.

Velikim uspjesima prvog Mercedes-automobila na utrkama …počela je godine 1901., “era Mercedesa” u izgradnji automobila i razvoju moto -sporta

Godine 1902. Je oznaka Mercedes zakonom zaštićena.

Pronađeno je jedno uspješno ime, ali još je nedostajao jedan karakteristični znak proizvoda.
Tada su se sjetili sinovi Gottliba Daimlera, koji je god.1900. u starosti od samo 66 godina preminuo,da je otac jednom na jednoj poštanskoj karti nacrtao za svoju suprugu na njegovoj stambenoj zgradi u Deutzu jednu putokaznu zvijezdu, koja je za majku značila, da će ova zvijezda jednom puna blagoslova izaći iznad njegovog djela.
Predsjedavatelji Daimler-društva prihvaćaju ovaj prijedlog te prijavljuju u lipnju 1909. jednu trokraku …kao i jednu četverokraku zvijezdu, kao znak proizvoda.

Oba oblika su bila zakonom zaštićena ,ipak samo je trokraka zvijezda našla primjenu, te je bila vidljivo smještena sprijeda na poklopcu hladnjaka automobila.

Tijekom godina bila je zvijezda ,čiji bi oblik trebao simbolizirati motorizaciju prometa na kopnu, na vodi i u zraku . U godini 1916. zvijezda dobiva prsten i ostaje do danas nepromijenjena.
Godine 1921. prijavljena je kao figura hladnjaka, a dvije godine kasnije uvedena u registar za zaštitu uzorka.

Dobra zvijezda na svim cestama.

U poslijeratno doba bilo je teško prodavati luksuzne automobile. Samo dobro uhodane marke financijski  jakih firmi ostale su na životu, ali su bile često prisiljene na udruživanje. Tako su stvorila i obje međunarodno poznate pionirske firme …Daimler i Benz … već 1924. jednu interesnu zajednicu. Njihova je zadaća bila …pojednostavniti …kako konstrukciju tako i proizvodnju, kupnju, prodaju, kao i promidžbu

U to vrijeme su obje kuće nudile proizvode većinom zajednički, ali još uvijek svaka pod svojim zaštitnim znakom.

Dvije godine kasnije, 1926., ujedinjuju se obje najstarije tvornice automobila u jednu firmu imenom Daimler-Benz d.d.
Stvoren jedan novi znak, koji obuhvaća bitna obilježja obiju tvrtki: svjetski poznatu trokutnu zvijezdu Daimler-društva okružilo se oznakom “Mercedes” i također sa slovima imenom marke “Benz”, čiji lovorov vijenac spaja obje riječi.

Ovaj zaštitni znak …desetljećima nepromijenjen krasi još i danas automobile marke “Mercedes-Benz” “Dobra zvijezda” je na svim cestama postala znak za kvalitetu i sigurnost, a ime Mercedes -Benz vrijedi na cijelom svijetu kao pojam za tradiciju i kvalitet.

Napomena: Ovaj tekst preveo je prof. Mirko Sorić na inicijativu Josipa Mayera.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
5 years ago

Upravo kruže okolo priče kako bi trebalo više poticati marku proizvođača i brendiranje Hrvatskog.A ja se sjetih našeg opširnog poticajnog članka na portalu HGB.Kojega samo sa zajedničkom suradnjom sa pokojnim Emilom Cipar sa velikim žarom i etuzijazmom Još od 2011 godine postavili kao primjer upravo za daljnje poticajne porive Hrvatskih marki i brendova u dalekom svijetu.Žao mi je stvarno da se, od onda do danas nije više dobra za sve jednako dogodilo.

Josip Mayer
12 years ago

Nije to samo njemačka priča. O njihovim proizvodima se već odavno diljem Hrvatske, Europe i svijeta govori i priča. Neki ih voze i upotrebljavaju a malo o njima samima se govori i priča, kao vrijednim ljudima i izumiteljima.. Ono što bi rado s time potaknuo kako da ne odemo dalje u samoću izolaciju i geto ..osim politike i pojedinih političara iz prošlosti potrebno nam je također više vrijednovati ..neki bi rekli obožavati i cijeniti.. također uz strane i obrnuto i naše izumitelje i pojedine znanstvenike, a pri tome ne zapostavit i strane, jer što bi bilo, da nije bilo hrvatskog… Read more »