POLITIKA I IDIOTIZAM

Otvoreno pismo don Ivana Grubišića
“Mnoge ‘naše’ riječi imaju korijen iz grčkog kulturnog kruga. Tako i riječ politika i idiotizam. Dok su se u staroj Grčkoj političari bavili problemima grada i države na mudar, stručan i opće prihvatljiv način motivirani čašću, idioti su se bavili općim stvarima polisa na politikantski ili idiotski način, zbog osobne koristi.

U Hrvatskoj se posljednjih 20 godina nije događala politika nego politikantstvo ili idiotizam – bavljenje ili vođenje države iz osobnih interesa ili stranačke pripadnosti tako da je Hrvatska u potpunosti idiotizirana zemlja i država. Upravo ti nesposobni, ne mudri i nekompetentni, nepošteni su upropastili državu i njenu budućnost te je krajnje je vrijeme da ‘idioti’ odu s društvene scene, da se rehabilitira politika kao časna građanska dužnost i da dođu novi ljudi. Jer, ponavljam, oni koji su nas doveli u ovakvo stanje, nisu u stanju izvući nas iz njega. Oni su toliki ‘idioti’ da ne znaju, da to ne znaju. Ponašaju se bahato s brojnim povlasticama kao ‘šeici’, ali na grbači građana. Potrebna je smjena ‘idiota’.

Prosvjednici su toga svega svjesni, iskusili su to na osobnoj razini i više nisu u stanju trpjeti taj i takav idiotizam. Žele korjenite promjene , a ne nastavak puta u provaliju. Jasno, ovaj idiotizam ne označava ljude s malim kvocijentom inteligencije, nego nepoštene, nestručne, podobne i poslušne. Ti nisu spremni, ako se i deklariraju kao vjernici, kad dođu u crkvu dati ni dvije kune za milostinju.

Budući da su ‘idioti’ dugo na vlasti, umreženi su s ‘idiotima’ u medijima i s nekim navodno moralnim vertikalama, bit će ih teško skinuti s pozicija i oduzeti im povlastice koje su sami sebi namijenili. No, narod nema izbora – ili preživljavati kao robovi u vlastitoj zemlji ili s prosvjedima ići do kraja pa komu se ‘sreća’ nasmiješi. U ovoj analizi samo ne znam odgovor na jedno pitanje. Jesu li veći ‘idioti’ talibani koji ih brane ili pak ‘idioti’ koji se s time ponose?! Kad se udruže talibani /duhovni vođe/ i ‘idioti’ na vlasti jedino gubi narod. Jer njih za narod uopće nije briga.

Potrebno je artikulirati zahtjeve prosvjednika u nekoliko točaka i to stalno isticati kao moto i parole s točnom vizijom što više ne možemo trpjeti te kakvu Hrvatsku želimo.

Prosvjednicima preporučam nekoliko kratkih poruka na njihovim prosvjedima:

Dolje, bando lopovska; Dolje ‘idioti!’; Hoćemo nove, nekorumpirane, stručne i poštene ljude!; Hoćemo korjenite promjene!; Tražimo popis birača i branitelja!; Protiv smo pozitivne diskriminacije pred zakonom!; Bez toga ne želimo izaći na izbore!; Smanjiti broj privilegiranih ‘fotelja’; Otvarajte nova radna mjesta.

U demokraciji je narod suveren, a ne ‘idioti’ i politikanti bilo koje stranke!”

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ali.. sama Vlada nam nije dovoljna
pa bi trebalo izvući pouke i iz ovoga

Dragi sunarodnjaci

Možemo se mi zafrkavati..prepucavati..ali kada se radi o ozbiljnim strateškim pitanjimai i stvarima od velike važnosti onda trebamo biti ozbiljniji i konkretniji.
Slažem se sa svima ovima koji na ovaj način razmišljaju..
Potrebna nam je nacionalna strategija koje na žalost nema, a nju ne može stvoriti Vlada nego šire društvene strukture kao što su vladine i ne vladine udruge,društva,zajednice,sve do folklora i pojedinaca.
Treba ustanovit što je dosad učinjeno pa onda iz ovog članka izvući što je najbolje te krenut konačno na posao.

http://www.vecernji.ba/vijesti/drazen-budisa-vlada-nacionalnog-spasa-nemoguca-ali-potrebna-clanak-239758

Josip Mayer
12 years ago

Don Ivana Grubišića

I dok ovo vaše otvoreno pismo čitam..zima me zgrće..
i dobro je daim netko konačno pokaže zube.

Josip Mayer
12 years ago

Dr. Rajko Glibo said on 01-08-2011 Kapa gore don Ivanu Grubišiću čiji je okidač za istinu (baš kao i moj) godinama spreman na “gotovs” pa makar to glave koštalo. Izuzev časnih policijskih branitelja u ratu, pa časnih dragovoljaca i osloboditelja naše zemlje sve ovo u dva desetljeća neminovno ostaje gnusna i trajno smrdljiva galeba na povijesti Hrvata i Hrvatske. Uspoređujem Vas sa mnogim drugim svećenicima, biskupima i kardinalima. Ne mogu Vam ni na ruke politi. Vi ste za života legenda i to Vam ne gibi dok ijedno pošteno hrvatsko srce diše. ————————————————————– Poštovani Dr. Rajko Glibo Pa neće valjda nitko… Read more »

Dr. Rajko Glibo
12 years ago

Kapa gore don Ivanu Grubišiću čiji je okidač za istinu (baš kao i moj) godinama spreman na “gotovs” pa makar to glave koštalo. Izuzev časnih policijskih branitelja u ratu, pa časnih dragovoljaca i osloboditelja naše zemlje sve ovo u dva desetljeća neminovno ostaje gnusna i trajno smrdljiva galeba na povijesti Hrvata i Hrvatske. Uspoređujem Vas sa mnogim drugim svećenicima, biskupima i kardinalima. Ne mogu Vam ni na ruke politi. Vi ste za života legenda i to Vam ne gibi dok ijedno pošteno hrvatsko srce diše.

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Don Ivane

Hvala vam što ste se javili..stvarno kako vidim da ste nas iznenadili..i dobro je što ste tu sa nami..možda se i netko drugi javi.
Iseljenici ako nisu baš dobri i poželjni birači..ali bi bili dobri iskusni savjetnici u praksi pa i Josipovićevi.

Osudit ću se reći

Iseljeništvo i ta famozna dijaspora ne smije biti ničija povlastica ni inventar pojedini stranaka.
Već alternativa za opće dobro svim Hrvatima njihovim strankama i cijelokupnom Hrvatskom građanstvu za opće dobro.

Vas sam slušao na TV-u Nedelju u dva i tu sam već ustanovio vaše zalaganje za poštenje čovjeka.

lp-jm

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
12 years ago

Bravo don Ivane, od kada sam vas upoznao 1965 u Sucurcu, nikad nisam prežalio što smo prijatelji postali i ostali. Divim se vašoj hrabrosti, jer znam kakve ste sve neprilike imali. Trebamo mnogo više takvi svečenika, koji će hrabro tumačiti kristovu rijeć. Trebamo hrabre svečenike, svsčenike, kao što ste vi.
Dobro nam došli na naše stranice, ovo je zanas velikka reklama, a za vas platforma gdje sen može efektivno raditi. Ja sam zaduen za sport, ali vam uvijek i svakem slučaju stojim na raspolaga.
Srdačan pozdrav od Sučuračkog zeta
Dorotić Iva