NOĆ PUNOG MISECA

Tekst i foto: Marijana Dokoza
U Noći punog miseca u prošlu subotu na zadarskoj rivi osvijetljenoj bakljama i svijetlom svijeća, okupili su se Zadrani i turisti pristigli iz svih dijelova svijeta. Dogodio se susret „vlaške“ i „bodulske“ kulture i na trenutak vratio sjećanje na vrijeme kada je Zadar bio grad gospode koji je uživao u sretnoj simbiozi sa svojim priobaljem, zaleđem i otocima.
Već cijelo jedno desetljeće u ovoj noći Zadar svojim gostima nudi bogatu paletu  najboljih proizvoda i tradicionalnih rukotvorina. Na brodovima koji su se za ovu prigodu pretvorili u ploveće štandove nudila se tunjevina i srdela koje su pripremali poznati kaljski ribari, novigradske dagnje, poznati ninski Šokol, te ostala tradicionalna jela od smokava, sira, rakije, pa do ćevapa.
Turisti su uživali u razgledanju srednjovjekovnih rukotvorina kao što je posuđe od gline iz Ivanca, ali i dekorativnih, rukom oslikanih tikvi iz Koprivnice. Noć punog miseca je prilika turistima da na jednom mjestu upoznaju mnoge zadarske otoke i sela te njihove lokalne plesove i običaje.
Mnogi se u Noći punog miseca sjete slavnoga Alfreda Hitchcoka koji je prije 45 godina, prilikom posjeta  Zadru ustvrdio kako ovaj grad ima najljepši zalazak sunca na svijetu pa se često može čuti sa štandova kako tu njegovu rečenicu koja je Zadranima postala toliko poznata i draga, prepričavaju turistima. Zvukovi dipli i mandolina stopljeni sa glazbom Morskih orgulja, ugašena javna rasvjeta, ferali i sviće predivan su ugođaj kojega obasjava puni misec.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments