NA PUTU KA SUNCU

Kako je 10. obljetnica beatifikacije blaženog Ivana Merza obilježena izložbom originalnih učeničkih likovnih radova u zagrebačkoj OŠ „Dr. Ivan Merz“

piše: Lahorka Rožić
P.B.Nagy_L.Rožić_imladiautoriZagreb/Međunarodno natjecanje 4. Put k Suncu, natjecateljski projekt za upoznavanje lika i djela bl. Ivana Merza i humanih vrijednosti koje je promicao, zaživio je već četvrtu godinu u hrvatskoj metropoli u Osnovnoj školi „Dr. Ivan Merz“.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Beatifikacija blaženog Ivana Merza – 10. obljetnica“.

Natjecanje je 11. svibnja 2013. održano u 5 kategorija: natjecanje u znanju, literarno natjecanje, računalno natjecanje, likovno natjecanje i sportsko natjecanje.

Uz blagoslov natjecatelja i svih nazočnih p. Božidar Nagy, postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza, otvorio je natjecanje 4. Put k Suncu. Program je započeo himnom natjecanja „Hvala ti, Orle Kristov“ koja je prvi puta izvedena na beatifikaciji bl. Ivana Merza u Banja Luci 22. lipnja 2013. godine. Postulator dr. Božidar Nagy u svome je pozdravnom govoru naglasio važnost i smisao cijele manifestacije. U ime OŠ „Dr. Ivan Merz“ i njezina ravnatelja, gospodina Zvonka Piljeka, prof., sve je mlade natjecatelje, njihove mentore i nazočne pozdravila mag. art. Lahorka Rožić, akademska slikarica i prof.

U učionici br. 8, na 1. katu škole, dok je u školskoj zgradi bila Klinika za uho, grlo i nos, bila je bolesnička soba u kojoj je Merz je umro na glasu svetosti 10. svibnja 1928. godine u 34. godini  života.  Pomolili smo se za bl. Ivana Merza pokraj mjesta gdje je bio bolesnički krevet  i odali mu počast.

U likovnom dijelu natjecanja učenici su stvarali potaknuti 10. obljetnicom beatifikacije bl. Ivana Merza. Imali su priliku pokazati svoje sposobnosti i talente. Na jednom se mjestu našlo puno pozitivne energije kreativnih mladih ljudi. Crtežima i slikama izrazili su svoje viđenje Svetog Oca Ivana Pavla II. koji je došao u Bosnu i Hercegovinu, da bi na apostolskom putovanju u gradu Ivanova rođenja, u Banja Luci slugu Božjega Ivana Merza proglasio blaženim.

O izložbi dječjih likovnih radova kroz likovno-kritički osvrt govorila je Lahorka Rožić. Postulator  o. Božidar Nagy otvorio je izložbu i pozvao na razgledanje originalnih učeničkih likovnih radova posvećenih jubilarnoj 10. obljetnici beatifikacije blaženog Ivana Merza.

Uslijedilo je proglašenje najboljih likovnih radova.  U kategoriji 7. i 8. razreda prvu nagradu osvojila je Dora Vidalina, drugu  nagradu Lana Pavešić, i treću nagradu Ana Mavračić i Jelena Paladinić. U kategoriji 4., 5. i 6. razreda prvu nagradu osvojila je Lana Kralj, drugu Filip Kuna i treću Lucija Penavić.

      Prvonagrađeni rad Dore Vidalina, učenice 8.c razreda Osnovne škole Ive Andrića, privlači pažnju gledatelja kvalitetom i razinom izvedbe. Znalački koristi mogućnosti olovke. Finim je sivilima, lako i nježno izrazila svoj likovni doživljaj beatifikacije blaženog Ivana Merza.

Zanimljivo je kako su učenici uspjeli izraziti blagost u pogledu bl. Ivana Merza. Ana Marija Devčić, 6.a, vješto olovkom izražava privid plastičnosti na portretu bl. Ivana Merza, a izvrsno je uspjela osjenčati svjetlost koja se reflektira u očima. Zagrebačku je katedralu nacrtala u pravim proporcijama, odnosima veličina, s mnoštvom precizno izrađenih detalja.  Zaintrigirala ju je za crtanje zato jer je Papa Ivan Pavao II. upravo u zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994. spominjući u svome govoru hrvatske svece i blaženike za Ivana Merza rekao: „Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja“.

Davora Dobrotu iz 5.c razreda privukla je erudicija i naobraženost bl. Ivana Merza pa mu je na svoj iskren, dječji način nacrtao pametne, inteligentne i širom otvorene oči iza kojih se krije čitavo bogatstvo intelektualnih spoznaja.

Marija Kristina Mustač, 6.b, istražujući o liku i djelu bl. Ivana Merza odlučila se za natjecanje narisati njegov portret koji je potpuno uspio u likovnom smislu.

Marija Vasiljević, 6.a, dojmljivo je narisala konturnom crtom Papu Ivana Pavla II. u ozračju molitve.

Fran Vidalina, 6.a, je jednostavnim i elegantnim crtežom uvjerljivo i sugestivno prikazao Papu Ivana Pavla II. kako moli i postigao sličnost.

Tvarno je dobilo dimenziju duhovnog. Sretno su spojili elemente vidljive stvarnosti kao što su crte, boje i oblici sa spiritualnim.

Učenici su crtežima, slikama i plakatima posvećenima obilježavanju jubilarne 10. obljetnice beatifikacije bl. Ivana Merza iskreno progovorili svojim originalnim dječjim likovnim jezikom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments