LEGENDA O HRVATSKOM HRASTU

LUKIN PORTAL …prijatelj Hrvatskog Glasa Berlin
Nekada davno su se cijelim kontinentom prostirale divovske hrastove šume. Najsvetije stablo bio je hrast, simbol snage i mudrosti koji povezuje nebo i zemlju. U hrastovim šumama su ljudi ložili vječnu vatru, a bile su ograđene i zaštićene plotom.
Stablo hrasta bilo je posvećeno gromovniku Perunu. U stara vremena su pod starim hrastovima vijećali starješine o potrebama svoga roda. Ogromna stabla hrasta ponekad stara i po više stotina godina, rasla su na humcima, a narod ih je osobito štovao. U mnogim slavenskim zemljama, još i danas se nailazi na ogromna stabla hrastova koja su obilježavala grobove davnih predaka. I grane hrasta bile su svete, pa se hrastovo lišće prinosilo bolesnicima da bi prije ozdravili.
U našim krajevima u Hrvatskoj je najrašireniji običaj da se u Badnjoj noći u kuće unosi badanj – gorući komad hrastovog drveta. Štovanje hrasta postoji i danas u mnogim krajevima, primjerice Grablju u Dalmaciji, gdje mještani vjeruju da se hrastovo stablo ne smije posjeći. U Slavoniji se u nekim selima vjerovalo da se u krošnji hrasta skupljaju vile, a u nekim područjima smatraju ga sretnim drvetom.
Hrastove šume još se nazivaju dubravama jer se hrast još naziva i dub. Tako je po hrastu (dubu) i grad Dubrovnik dobio ime.
Hrast se spominje i u našoj himni “…dok mu bura hrašće vije…”.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Valja napomenuti..prvi puta u hrvatskoj povjesti hrvatski hrast se koristi i u političke stranačke i društvene svrhe.
Koliko će to koristiti Hrvatskoj i njezinim građanima poput pravog drvenog hrasta..vrijeme će svoje donjeti i prikazati.

više:http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_rast

Josip Mayer
12 years ago

Osim ovoga što smo gore napomenuli.. hrvatski hrast.. je vrlo korisno bijelogorično tvrdo više puta upotrebljivo drvo..pojedinci tvrde da je ćak i zdravo piti čaj od hrastove kore..(još je zdravije informirati o tome liječnika).. Od Hrasta su se pravile nekada kuće i čerdaki..kućni namještaj..koje i dan danas krase..kao turistička destinacija..naše pojedine hrvatske krajeve.. pa je tako nastao tesarski,i stolarski zanat..U mom rodnom selu Rečica vjerojatno i negdje drugdje..svinje su bile po cijele godine do zime u šumi na paši..hrastov žir kojeg je bilo na obilje im je bio najbolja poslastica.Pojedini uzgajači svinja su ga za rezervnu zimsku hranu brali te… Read more »