I ISELJENICI DOPRINOSE

piše: Josip Mayer
Svake godine slično …pa  i ove predizborne …brižno se u Hrvatskoj prebrojava dolazak turista u Hrvatsku. Navodno … uvijek  ih ima više od prošle. Hrvatsko se pak iseljeništvo i povratništvo kao jedna od važnih  doprinosnih grana, ubraja u turističkom smislu također u iste brojke i ako to oni u stvari nisu. Njihov kontinuirani godišnji doprinos broji se kroz  nekoliko desetaka tisuća US dolara. To nije mačji kašalj za Hrvatsku koja u stvari ovisi osim o turističkom gospodarstvu i o svakom dobrom, radnom čovjeku. A posebno o svom iseljeništvo koje osim donošenja financijskih dobara promiče u evropskim i drugim svjetskim zemljama, uz druge kulturne i sportske događaje, i hrvatski turizam.
Još k tome …iseljenici- umirovljenici se sve više vraćaju u Hrvatsku, u svoje stanove i domove. Njihova pak djeca, znanci i prijatelji im dolaze u posjetu s čime dodatno pridonose  hrvatskom turizmu i gospodarstvu općenito.
Neki Frankenštajni u hrvatskoj politici o tome još uvijek gluho šute umjesto da čim više zajednički zbližavaju te ljude i  njihovu djecu s domovinom. I cijene njihov doprinos. A željeli bi još više turizma, veću dobit i gospodarski rast! Kako?!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Iseljenici doprinose
ali slabo gospodare Hrvatski političari

Tako bi se moglo od prilike reći..kada i sami priznaju da nam je država u banani a ništa ne poduzimaju.

Berglen 07. studeni 2004. god. zapadna Njemačka

OTVORENO PISMO

PRVOM KONGRESU ZNANSTVENIKA IZ HRVATSKE I INOZEMSTVA

Hrvatskoj Vladi, Saboru i Sekciji društvenih znanosti, na razmatranje prilog i od Josef Mayer-a za 2005 na dalje
Poštovane Dame i Gospodo u Sekciji društvene znanosti, Vladi i Saboru !
PITANJE JE VELIKO, HOĆE LI IKOJA VLAST NAPOKON DONIJETI APSALUTNU STRATEGIJU DRUŠTVA ? NA RELACIJI DOMOVINA I ISELJENIŠTVO !

Opet mi neće biti teško ponoviti..

Više

http://www.croatia.ch/kako/041214_1.php

Josip Mayer
12 years ago

Slažem se dabi se i u Hrvatskoj znanosti trebalo drugačije razmišljati Kako okupiti znanstvenike i umirovljenike i umirovljenike iseljenike.. trebalo bi okupiti u mjeso umiroviti ali i one različite struke i zanata sa praksom i iskustvom a žele se i dalje ukljućiti u društvene aktivnostitrebalo bi okupiti u poseban tim ljudi i kao savjetnike i kao dodatne pomagače i posmatrače tamo gdi momentalno zapne ili takva stručna snaga izostaje. Slično je to radila i Njemačka padom Berlinskoga zida ..uključila je i svoje znanstvene i obrazovane umirovljenike ali i druge moderno razvijene zemlje, uz male naknade a bilo je i ima… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Osobno nisam zlonamjeran već obrnuto

Mi Hrvati kritike vidimo uvjek u nekom zlu protiv sami sebe ili nekoga,
kritike se u modernim demokradskim zemljama podrazumljvaju,
kao upozorenje na nešto što bi se treblo ispraviti te poboljšati na bolje.
A najbolje su one koje pogode u srž stvarnosti kad se nešto upravo radi kritike ispravi kako bi stigle pohvale.

marija suhalj
marija suhalj
12 years ago

Ima dosta Hrvata koji razmišljaju isto kao i vi, samo njihovo mišljenje ne dolazi do vas. Kritike ova naša vlast ne voli ni od nas koji ovdje živimo, što ne znači da trebamo šutjeti. Bliže se izbori, a političari su svi posvađani. Daj nam Bože mudrosti ovaj put.

Josip Mayer
12 years ago

Da poštovana Milica Schmidt

Za poboljšanje Hrvatskog turizma se već dvadeset godina skoro ništa ne radi na našim plažama, kuda li na ulagačkim programima i zapošljivanjima te pronalaženju novoga posla.
Ne mogu da vidim nepravde, neprekidno se Ministar turizma Bajs hvali koliko imamo turista …neka nas iseljenike odbroje …pa će konačno vidjeti tko im ostane..

Lijepi vam srdačni pozdrav Milica

Milica Schmidt
Milica Schmidt
12 years ago

Pa idu trnci po meni kad ovo citam pstovani gospon Mayer.Pogodili ste u srz.Iseljenici su ponekad i malo kriticni pa to se nekima ne svidja.A tko moze zivjeti bez kritike,kritika je vazna da se poteknu razmisljanja i djelovanja.To se ne uzima kao osobna kritika vec kao doprinos da neke stvari koje nisu kak treba promijeniti koje mogu biti bolje.
Srdacan pozdrav Milica Schmidt

Josip Mayer
12 years ago

Osim toga Hrvatski iseljenici doprinose dodatno živjeći i radeći već desetlijećima u moderno razvijenim demokradskim zemljama kulturološkom stvaralaštvu i razvoju Hrvatske k Evropskom demokradskom modernom načinu rada,razmišljanja života i djelovanja.