KOMENTAR TJEDNA

Komentari Ante, Iveka Milčeca i Nina na tekst DRAGA ANGELA
Ante/ 23.8. …Ta naša vječita ovisnost o tome što o nama misle, što o nama kažu …je samo znak slabosti i ovisnosti-nedostatak samosvijesti koja potiče iz našeg nacionalnog nejedinstva, koje se dobrim dijelom i izvana iz znanih… centara moci i manipulacije podstiče. Veliki dio Hrvata toga uopće nije svjestan i pljuje nekritično i neodgovorno po svome bratu – a svjetski manipulatori istine (i o našoj prošlosti…) zadovoljno trljaju ruke, postavljaju nam prepreku za preprekom u našoj težnji i putu u Europu.

Ivek Milčec/ 23.8. …Kad se malo pomnije analizira posjeta Angele Merkel našoj zemlji dolazi se do zaključka da hrvatska Vlada, ali i gradske uprave, gradonačelnici i načelnici, moraju svladati dosta prepreka poznatijih pod imenom birokracija i mito od 5 posto. Lako je Kosorici, u predizborne svrhe, reći da će njemački poduzetnici uložiti kapital i otvoriti nam toliko potrebna radna mjesta. Nitko neće, pogotovo ne Nijemci, godinama čekati da im neki provincijalni šerif izda potrebite papire za gradnju napr. tvornice toaletnoga papira a za razne dozvole ucjenjuje i kasira pet posto provizije. Malo morgen! Možda je Kosorici ( i hadezeu) u ovome trenutku puno važnije slikanje s jednom od najvažnijih svjetskih političarki jer joj predstoji teška bitka za ostanak na vlasti. Koju toliko voli da će poduzeti ama baš sve da na njoj ostane sljedeće četiri godine. Pritom računa na slabo pamćenje i zaboravnost hrvatskih birača na ne tako davno tepanje…”kud Ivo,tud i ja”. Ovoga puta trebalo bi dati oporbi šansu za vođenje zemlje, ali bez Jakovčića i Hrelje koji nisu pouzdani partneri pa bi se mogli, zbog raznih interesa, u svakome trenutku prikloniti protivničkoj opciji. Uostalom, to je Jakovčić već jednom učinio napustivši, u pola mandata, Račanovu koaliciju. Ako pobijedi oporba i formira Vladu neće to biti smak svijeta jer je jedna Italija svojedobno imala svake godine novu Vladu pa nije propala. Nećemo ni mi jer …”još Hrvatska ni propala dok mi živimo …”

Ante / 24.8.Nije da je HDZ zaslužio dalje ostati na vlasti, ali me ne tješi ni činjeca da bi nakon pobjede oporbe pored predsjednika sa komunističkim korijenima ( i takvim ponašanjem…) dobili jos i takvu vladu: Zamislite si što će oni sve moći učiniti, da kotač povijesti okrenu unatrag i još više zaštite svoje stare, režimske strukture. Samo primjera radi: Od 40 sudaca Vrhovnog suda Hrvatske svi su postavljeni jos prije 1990. Što će biti s istraživanjima komunističkih zločina i terora 45-godišnjeg vladanja? Hrvatska niti danas ne izručuje ubojice (i naredbodavce) hrv. pol. djelatnika u Njemackoj njem. sudbenim vlastima (Perkovic,..).
No očito smo mi to sve zbog jadnog stanja u zemlji zaboravili pa iracionalno od sadašnje oporbe očekujemu neku “novu pravednost”.
Ivek, pa zar to čak ni tebi nije jasno?

Nino/24.8. … Slažem se i svidja mi se usporedba šefa i radnika (službenika) dviju dršava kao sto su Njemačka i Hrvatska. Zna se tko je šef a tko službenk. Ali u daljnoj usporedbi nije točno da će novi šef iz pohvale starog šefa izčitati one loše stvari koje su prikrite. Zato jer nema novog šefa u gospodarskom odnosu ovih dviju drzava.
Dakle gosp. Merkel pohvalila je u potpunosti rad svog službenika i nije pretjerivala. Dala mu je i jasan i ambiciozan cilj te mu obećala velike investicije. Tko malo poznaje rukovodeće pricipe u Njemačkoj zna da šef nikada neće obećati nešto što ne može održati.
Po meni gosp. Merkel ostaje “šef” gosp. Kosor i ovdje se očituje novi (možda europski) gospodarski odnos dviju drzava kakvog do sada nije bilo. Štoviše ona daje mogućnost kadrovskog razvitka hrvatskoj vladi na ovom gospodarskom planu da do stupanja u krugove EU budu poznate tehnike rokovodjenja u Hrv. Jer ima još puno posla u regiji.
Na kraju ja bi zakljucčo da je draga gosp. Merkel čvrsto stala uz dragu gosp. Kosor. Rezultati koje postiže Kosor u najkraćem vremenu od svih dosadašnjih vlada govore za sebe i prepoznati su u Njem. i u Europi. No Merkel ide joškorak dalje i želi Hrvatsku kadrovski pripemiti na zadaće u EU da pruzme funkciju “leadera” za jugozapadnu Europu.
Puno hvala gosp. Merkel na tome.
Ostalo je samo poželjeti ustrajnost hrv. Vladi i gosp. Kosor da nastavi ovakvim radom i tempom. Jer se samo to cijeni.

Ivek Milčec, 24.08. ….Nama, koji živimo u Hrvatskoj možda je puno jasnije tko su vladajuće strukture od Sabora, Vlade, Predsjednika, Vrhovnoga i Ustavnoga suda pa sve do nižih razina vlasti. Ako već spominjemo komunizam i komuniste (protiv kojih sam bio i jesam) ne smijemo prijeći preko činjenice da je većina njih 1990. prešla i učlanila se u hadeze a u drugi plan potisnula i u manje stranke gurnula istinske rodoljube i uznike kao napr. M.Veselicu, D.Budišu, V.Gotovca itd. Apsolutno sam za to da se osude svi komunistički zločini, ali budimo realni, zašto se je do sada čekalo? Zar nemamo pravo sumnjati da je to samo još jedan predizborni trik za pridobivanje nesložne desnice?
Osobno, ne bojim se da sadašnja oporba preuzme vlast jer umirovljenicima i drugim egzistencijalno ugroženim kategorijama građana ne može biti još teže nego što im je to sada. Uostalom, narod će na izborima odlučiti tko će voditi državu sljedeće četiri godine. A Predsjednik RH? Pa i njega je izabrala većina, zar ne? Osim toga on nema takve ustavne ovlasti da može utjecati na Vladu, Sabor, Policiju, sudstvo itd. I na kraju, dok sam živio u Berlinu i ja sam gledao na zbivanja u domovini iseljeničkim okom koje nije moglo točno vidjeti ili prepoznati kuda to Hrvatska ide. Da bih bolje vidio vratio sam se za uvijek u Lijepu našu i sada mi je puno toga jasnije. Jer jedno je pratiti utakmicu na tv-ekranu a sasvim drugo biti na “stadionu” i pratiti ju u žiivo!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Ivek

Nije riječ o samoj primjerki RH već u njezinim vladajućim resorsima i strukturama,ukljućujući i one lokalne uprave i samoupravne ima još uvjek senaderćića dugih prstiju..kojem nisu dovoljno mjesačna primanja..koji iskorištavaju građansku poslovnu moć i energiju pojedinci i straše građane kako su samo oni Bog i batina..

Josip Mayer
12 years ago

piše:Emil Cipar Draga Angela je posjetila Jadranku Kosor, svjesna činjenice šta oslovljavanje sa draga Angela znači za HDZ. Njime se mogu dobiti izbori. Zbog toga je prilikom ove posjete njemačka kancelarka djelovala kao personalni šef jednog velikog koncerna …uljuđena, nasmijana, ljubazna …ali krajnje oprezna u formulacijama. Zbog toga njene izjave traže dublju analizu. Nije važno što je rekla, djeluje li to simpatično, nego način na koji je to rekla i koje je riječi izabrala. Kada neki službenik u Njemačkoj napušta tvrtku u kojoj radi ima pravo dobiti od nje pozitivnu svjedodžbu o svojemu dotadašnjem radu. Personalni šefovi su školovani u… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Narod ćuti često u vlastitoj nemoći.. ali kada mu se jednom zalije vrat..reagira poput.. Boomerang još jačom težinom.

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani gospon Milčec

da su hadezejci više pratili svoje patnere u Njemačkoj u mjesto serenade..sigurno im se nebi dogodilo toliko lopovloka.. te se proširio.. na pojedine.. lokalne uprave i samo uprave.. i mnogi se pitaju gdi mu je i dan danas kraj.

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Ivek Milčec

Ni sam se ne bojim da sadašnja oporba preuzme vlast..vjerojatno će tako i biti..slično se čini ravnoteža i u Njemačkoj..bojim se da ravnotežu neće moći u svojo vladavini dostići..ako neće više sa svojim njemačkim političkim patnerima surađivati..jer najprije im je potrebno hadezeova kolica iz gliba izvući.
Pa tek onda ih uravnotežiti u potrebnom građanskom smijeru.

Josip Mayer
12 years ago

Kada čovjek ovo sve pročita..a što drugoi može momentalno pomisliti..već..Jadna Hrvatska..ako se ne uključi..pamet i svijest mladih i odraslih hrvatskih građana..